Fikk sparken i Viking – dro på studietur til Neymar og PSG

Tidligere Viking-trener Ian Burchnall (34) utnytter friperioden til å hente inspirasjon og kunnskap hos ett av verdens beste lag.

Ian Burchnall har vært på studietur i Paris og besøkt PSG.  Foto: Jon Ingemundsen

fotball

De fire siste dagene har den 34 år gamle engelskmannen vært i Paris for å følge treningene til storklubben Paris Saint-Germain (PSG).

Fra tribuneplass har Burchnall studert treningene til laget som har stjernespillerne Neymar, Kylian Mbappé og Edinson Cavani i troppen.

– Jeg kjenner noen personer i trenerstaben som ga meg innpass. I løpet av de fire dagene fikk jeg observere flere av treningene og se én kamp, mot Dijon (seier 8–0, journ. anm.), sier Burchnall til Aftenbladet.

Har fått tilbud

Litt over to måneder etter at han måtte forlate jobben som trener i Viking – to runder før slutt, er Burchnall fortsatt arbeidsledig.

Tiden etter at han fikk sparken og Viking rykket ned, har Burchnall brukt til å reise rundt for å lære.

Engelskmannen sier han er blitt kontaktet av to klubber, men ingen av de to klubbene fristet. Han vet foreløpig ikke når han er tilbake som trener.

– Jeg vil ikke forhaste meg og havne i den situasjonen som oppsto i fjor. Først skal jeg analysere hva jeg gjorde feil og hva jeg kan gjøre annerledes før jeg velger min neste klubb, sier Burchnall.

Etter en sesong fylt med svake resultater fikk Ian Burchnall sparken i Viking 9. november i fjor.  Foto: Fredrik Refvem

Øye for detaljer

Han overtok etter Kjell Jonevret før fjorårets sesong. Etter å ha ledet Viking i 28 kamper, sto han med 17 tap og kun fem seire. Da var det slutt.

I PSG har han fått oppleve hvordan en storklubb drives. Han trekker frem det store støtteapparatet og den individuelle oppfølgingen hver enkelt spiller får.

Og ikke minst det enorme systemet for analyse.

– Et øye for detaljer er veldig viktig. Mens jeg var der fikk jeg blant annet studert Neymar. Det som skiller de aller beste fotballspillerne fra de mindre gode, er at de alltid er fokusert på å bli en bedre spiller, sier en inspirert Burchnall.

Han har ikke kun observert klubben som har nærmest «uendelig» med penger.

Etter Viking-sparkingen har han brukt tiden flittig og sett på hvordan lag på forskjellige nivå jobber.

– Jeg har sett hvordan små klubber med lite penger klarer å utnytte det til det maksimale. Det har jeg også lyst til å gjøre når jeg kommer tilbake som trener, sier Burchnall.