Dommerlegenden gir seg

Einar Halle slutter i Uefa etter 250 internasjonale oppdrag som dommer og observatør.

einar halle  Foto: ERIK BIRKELAND

fotball

Han har opplevd korrupsjon og kaos over hele Europa. Men Einar Halle har nesten bare positive minner fra sine snart 30 år i internasjonal fotball.

Nå har 69-åringen bestemt seg for å slutte som dommerobservatør i Det Europeiske Fotballforbundet (Uefa).

– Ja, jeg trapper ned nå. Jeg orker ikke å reise like mye som jeg har gjort de siste åra , sier Halle til Romsdals Budstikke.

Oppgjøret i kvinnenes Champions League mellom belgiske Standard Liège og tyske Turbine Potsdam 26. september, ble hans siste oppdrag for Uefa.

Tidligere i sesongen var han observatør i kampene mellom nord-irske Linfield og færøyske Torshavn (Champions League), Aserbajdsjan–England (U21-landskamp og Italia–Makedonia (kvinne-EM).

130 kamper

Molde-mannen ble internasjonal dommer i 1980. De neste elleve åra dømte han rundt 130 kamper over hele Europa.

– Som dommer husker jeg spesielt godt en kvartfinale i Uefa Cupen mellom Borussia Mönchengladbach og Vitoria Guimarães i 1987. VM-kvalifiseringskampen mellom England og Albania foran 60.000 på gamle Wembley var også en stor opplevelse. Det var toppene av den karrieren, fastslår Halle.

I andre enden av skalaen troner en aldri så liten skandale som det stadig går gjetord om i fotballmiljøet. Det skjedde på Weser-Stadion i oktober i 1989. – Ja, det var en kamp mellom Werder Bremen og Austria Wien. Jeg hadde bare ei klokke, men visste at den var riktig stilt. Så glemte jeg at kampen ble utsatt i fem minutter fordi arrangøren ville få mer folk inn på stadion. Dermed blåste jeg av første omgang etter 40 minutter. Det var en tabbe, men jeg fikk stoppet spillerne før de kom i garderoben og fullførte omgangen, humrer Halle. Werder vant for øvrig oppgjøret 5-0, og etter denne episoden fikk han tilnavnet «Halbzeit Halle» (Halvtid Halle) blant dommervenner.

— Korrupsjon var utbredt

Veteranen opplevde gjentatte forsøk på bestikkelser på 80-tallet, men bedyrer at verken han eller andre norske dommere han reiste med lot seg friste til å la seg bestikke.

– Jeg fikk mange rare tilbud både fra hjemmelag og bortelag. Det var helt åpenbare forsøk på å kjøpe seg til seier eller poeng. Korrupsjon var utbredt en del steder, det var helt vanlig i internasjonal fotball, forteller Halle.

Han husker spesielt godt en episode et sted i tidligere Sovjet, mens det norske teamet var på rusletur med representanter fra arrangørklubben.

– Vi stoppet foran et butikkvindu og kikket på noe krystall, og snakket på engelsk om at det var veldig fint. Da vi kom tilbake på hotellet hadde ledsagerne våre plassert 12 glass på hvert av rommene våre. Vi lot dem stå igjen for å understreke at vi ikke lot oss kjøpe. Mindre gaver tok vi med hjem og overlot til dommersjef Willy Simonsen i Fotballforbundet, sier Einar Halle.

Europa rundt

I 1995 ble han utnevnt til observatør i Uefa. Så fulgte 18 år med nye oppdrag over hele Europa.

– Det har vært mange turer, ikke minst i tidligere Sovjetunionen. Jeg tror faktisk det bare er to europeiske land jeg ikke har besøkt som dommer eller observatør, og det er Albania og Makedonia, sier han.

Det var ikke hvilken som helst fotballkamp som var hans første som observatør.

– Det begynte veldig bra, med Manchester United mot Juventus. Seinere fikk jeg blant annet Barcelona – Arsenal. De virkelig store kampene i Champions League sitter igjen. Dette var store opplevelser, sier Halle.

Fortsetter i NFF

I sin ungdom var Halle en lovende keeper, og fra 1962 til 1964 spilte han 50 kamper for A-laget til MFK. Etter en skade trappet han ned med spill i Træff og Rival. Samtidig startet dommerkarrieren.

I 1970 ble Halle forbundsdommer og fra 1973 til 1993 dømte han 187 kamper i Tippeligaen. Cupfinalene i 1980 og 1984 er også blant høydepunktene.

– Jeg fortsetter som observatør i Fotballforbundet en sesong til. Men neste år blir jeg 70 år, så da går jeg uansett av for aldersgrensa. Kanskje fortsetter jeg som NFF-delegat i Tippeligaen, med ansvar for selve kamparrangementet. Noe må man holde på med som pensjonist, sier Einar Halle.

PS: Han har også sagt ja til å være formann i dommerkomiteen i Nordmøre og Romsdal Fotballkrets fra neste år.

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

fotball