Den spesielle landslagsduoen skiller seg ut: – Ekstremt ambisiøse

Frida Maanum og Ingrid Syrstad Engen er bare 19 og 20 år. Nå skal de lede Norge til VM.

Frida Maanum (bakerst) og Ingrid Syrstad Engen (til høyre) gratulerer Caroline Graham Hansen med scoring mot Nord-Irland tidligere i år.  Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

fotball

Når Norges VM-skjebne skal avgjøres mot Slovakia og Nederland de neste dagene, kan det bli med en uvanlig ung duo på midtbanen. Maanum og Engen har fått trener Martin Sjögrens tillit i de tre siste kvalifiseringskampene.

Svensken er ikke redd for å gi ansvaret til en 19- og en 20-åring.

– Ofte har man sine eldste spillere i de mest sentrale posisjonene, men jeg synes vi har funnet spillere som passer veldig godt inn i det vi skal gjøre, sier han. Han kaller Engen og Maanum for «ekstremt ambisiøse».

Engen mener det ikke er noen tvil om at det er uvanlig at to så unge spillere utgjør midtbaneduoen på et seniorlandslag.

Etter overgangen fra Trondheims/Ørn til LSK Kvinner i vinter har karrieren hennes skutt fart i et tempo som hun ikke så for seg da hun satte seg på flyet sørover.

Samtidig var muligheten for landslagsspill en av årsakene til at hun gikk til de siste åres suverene lag i norsk fotball. Nå står 20-åringen overfor det hun kaller karrierens to største kamper så langt.

Frida Leonhardsen Maanum

Født: 16.7.1999

Klubber: Lyn, Stabæk og Linköping

Landskamper/-mål: 13/0

Ingrid Syrstad Engen

Født: 29.4.1998

Klubber: Trondheims/Ørn, LSK Kvinner

Landskamper/-mål: 5/1

Rask, sterk og smart

Sjögren mener fantastiske fysiske ferdigheter har gjort det mulig for henne å ta de nye nivåene så tilsynelatende enkelt.

– Hun er rask, sterk og orker å løpe. I tillegg er hun smart i spillet, roser svensken.

Det var ingen selvfølge, skal vi tro Engen.

– For noen år siden var jeg den som var liten og teknisk. Det er først de siste årene jeg har fått høyde, men jeg har bygd opp en bra styrke hele veien.

Sjögren mener Engens utvikling viser hva som kan skje når en spiller havner i et litt mer utfordrende miljø og virkelig bestemmer seg for gjøre alt hun kan for å bli god.

Maanum mener de to utfyller hverandre på en veldig god måte.

– Ingrid er bedre defensivt og holder litt igjen, noe som gir meg muligheten til å være litt mer offensiv, sier 19-åringen.

Kvaliteter som er savnet i Norge

Hun var den store overraskelsen i fjorårets EM-tropp, og beskriver uttaket som «et sjokk». Siden den gang har hun flyttet hjemmefra. Linköping-spilleren legger ikke skjul på at det tok tid å tilpasse seg til det å bo alene i nabolandet.

Sjögren mener pilene nå peker oppover for stortalentet og at Maanum har hatt en markant utvikling det siste året.

– Vi tok henne med til EM fordi hun har kvaliteter vi har savnet i norsk fotball – viljen til å være med i spillet, eie ballen og holde på den, sier landslagssjefen.

Han sier spillerne nå har andre tekniske ferdigheter enn hva som var vanlig for noen år siden.

Maanum setter stor pris på at det er en god venninne hun nå skal spille sammen med. De to kjenner hverandre godt fra yngre landslag.

Ifølge Engen bruker de mye tid utenom kampene til å snakke hvordan de kan gjøre samspillet enda bedre, og hvilke taktiske valg som er de beste.

De sitter nå begge med en god følelse før de avgjørende kampene.

– Det er en veldig god energi i laget og vi har en god følelse sammen. Så må vi prøve å få det ut på banen, sier Engen.