Berisha nærmer seg italiensk storklubb: Så mye kan Viking og EIK tjene på overgangen

Den tidligere Viking-spilleren er på vei til å bytte klubb fra RB Salzburg til den italienske toppklubben Lazio.

Den tidligere norske landslagsspilleren Valon Berisha er på vei fra Salzburg til Lazio i italiensk serie A.   Foto: ALBERTO LINGRIA / X04139

fotball

På Lazios offisielle Twitter-konto ble det lørdag publisert en video som viser at 25-åringen fra Egersund er på vei inn til Lazios klubblokaler.

Kort tid senere la samme konto ut en video der Berisha er i gang med den medisinske testen hos den italienske storklubben.

Lazio havnet på 5.-plass i Serie A i fjor.

Stor sesong

Berisha imponerte stort hos RB Salzburg forrige sesong hvor han scoret flere viktige mål da klubben tok seg til semifinalen i europaligaen.

25-åringen hadde ni målgivende pasninger og fire mål på 25 kamper i den østerriske toppdivisjonen sist sesong, og laget imponerende fem mål på 13 kamper fra sin midtbaneposisjon i Europa League for RB Salzburg.

Totalt laget han 13 mål og leverte 11 assister på 45 kamper for den østerriske seriemesteren i 2017/18-sesongen.

– 71,5 millioner kroner

Ifølge Sky Sport er klubbene blitt enige om en overgangssum på 71,5 millioner kroner (7,5 millioner euro).

Vikings daglige leder, Eirik W. Henningsen, bekrefter overfor Aftenbladet at klubben ikke sikret seg rettigheter ved et eventuelt videresalg da Berisha ble solgt til Salzburg sommeren 2012. Det betyr at de mørkeblå ikke sitter igjen med de store beløpene dersom Berisha nå blir solgt.

– Det hadde selvfølgelig vært veldig gøy om vi hadde sikret oss 15 prosent i videresalgsklausul den gang, men det var nok gode grunner til at kontrakten ble utformet som den ble. Vi kan ikke bruke energi på å sutre over dette, men gleder oss heller over pengene som eventuelt kommer inn, sier Henningsen til Aftenbladet lørdag kveld.

I forhandlingene prioriterte Viking heller å få ytterligere penger dersom Salzburg kvalifiserte seg til Europa- eller mesterligaen. Totalt kunne salget til Salzburg gi rundt 20 millioner kroner i Viking-kassen, men Salzburg har ikke lyktes i å ta seg til mesterligaens gruppespill.

Solidaritetsmidler

Det drypper likevel en småpen sum på både Viking og moderklubben EIK dersom overgangen til Lazio går i orden.

Ved overganger som dette skal fem prosent av overgangssummen fordeles på tidligere klubber i såkalte solidaritetsmidler. Midlene skal fordeles prosentvis ut fra hvor spilleren var fra han var 12 til og med sesongen han fyller 23 år.

Om summen på 71,5 millioner kroner stemmer, skal i overkant av 3,5 millioner kroner fordeles i solidaritetsmidler.

Berisha var i Egersund frem til han gikk til Viking som 16-åring sommeren 2009, og 2. divisjonsklubben vil derfor ha krav på rett i underkant av 900.000 kroner.

– Om overgangen går i orden, er dette kjærkomne penger som vi ikke hadde budsjettert med. Det er en ren bonus som vil gi ekstra økonomisk trygghet. Men aller kjekkest er det for Valon selv. Han gir motivasjon til unge spillere i klubben, og viser at alt er mulig dersom man jobber hardt nok, sier daglig leder i EIK, Kenneth Andersen.

Berisha spilte også tre sesonger i mørkeblått, og Viking vil derfor ha krav på i overkant av 1 million dersom overgangen går i orden.

– Dersom overgangen blir en realitet, blir den summen et kjærkomment bidrag til en slunken klubbkasse. Vi i Viking synes dette er veldig gøy for Valon, først og fremst, sier Henningsen.

Les mer om solidaritetsmidler i faktaboksen under:

SOLIDARITETSMIDLER:

  • Solidaritetsmidlene skal være et økonomisk bidrag til klubbene som har bidratt til spillerens trening og utdanning fra og med sesongen spilleren fylte 12 år til og med den sesongen spilleren fylte 23 år.
  • Hver gang en profesjonell spiller med kontrakt melder overgang eller lånes ut til ny klubb, skal solidaritetsmidler beregnes og betales dersom det avtales en kompensasjon. Det skal ikke betales solidaritetsmidler når profesjonell spiller med kontrakt skifter status til amatørspiller dersom ikke spilleren igjen blir profesjonell før 30 måneder er gått.
  • Når profesjonell spiller melder overgang eller lånes ut i kontraktsperioden, skal inntil fem prosent av den totale kompensasjonen som blir avtalt mellom ny klubb og tidligere klubb, tilbakeføres til de klubbene som har bidratt til spillerens trening og utdanning fra og med den sesongen spilleren fyller 12 år t.o.m. den sesongen spilleren fyller 23 år.
  • Den resterende delen av kompensasjonen betales til klubben spilleren forlater.

Fordelingen skal skje i henhold til følgende:

  • Den sesongen spilleren fylte 12 til og med 15 år: 5 prosent per år.
  • Den sesongen spilleren fylte 16 til og med 23 år: 10 prosent per år.

Kilde: Lovdata, NFFs overgangsreglement

Valon Berisha valgte, etter å ha spilt på aldersbestemte landslag og 20 A-landskamper for Norge, å spille for Kosovo da landet ble selvstendig nasjon. Den ett år yngre broren Veton har derimot fortsatt valgt å representere Norge.