Berget etter praktkampen: - Har alltid visst at jeg er god

Jo Inge Berget sendte Norge mot EM med en drømmedebut for Norge på Ullevaal.

SENTRAL: Jo Inge Berget avgjorde kampen mot Kroatia.  Foto: Stein Bjørge

fotball

NORGE — KROATIA 2-0

ULLEVAAL STADION (aftenposten.no): Natt og dag. Slik kan overgangen fra fotballåret 2014 til 2015 beskrives for Jo Inge Berget.

Mot Kroatia strålte han – og annenomgangen var blant det ypperste en norsk landslagsspiller har prestert på Ullevaal på svært, svært lenge.

To ganger lurte han Darijo Srna fullstendig, og to ganger sendte han Ullevaal til himmels og Norge et langt steg nærmere EM i Frankrike neste sommer.

— Det er klart det er stort. Det er hjemmedebuten min på landslaget og første gang med trøyen på Ullevaal, sa en lykkelig, men rolig Jo Inge Berget i pressesonen etter kampen.

Solid opptur

2015 har så langt vært av det formidable slaget for Berget.

Han kom til Åge Hareides Malmö i januar etter et mislykket proffopphold på de britiske øyer. I Wales ble det med et lite innhopp i Premier League for Cardiff. I Glasgow klarte han aldri å markere seg under Ronny Deila i Celtic.

Berget ble utskjelt som et mislykket kjøp og en gedigen flopp.

Derfor beskrev han det også som «en deilig følelse» da han scoret to ganger på Celtic Park for sin svenske klubb i sommerens Champions League-kvalifisering.

— Det har vært noen gode uker nå. Vi er klar for Champions League, jeg ble tatt ut på landslaget og har der to starter og to mål. Det kan ikke bli så mye bedre enn det.

— Ting går bra om dagen. Jeg har fått god selvtillit i Malmö og tatt med meg avansementet i Champions League inn hit på landslaget.

Har alltid hatt troen

Etter oppturer i både Strømsgodset og Molde har det altså gått tråere i utlendighet for Berget.

Det har blitt mye benkesliting, og spilletid er også nøkkelen til at det nå går så mye bedre, mener han selv.

— Jeg har alltid visst at jeg har vært god, men jeg spilte ikke så mye fotball i fjor. Da er det vanskelig å vise hva du er god for. Nå har jeg fått sjansen.

- Etter nedturene i Cardiff og Celtic – hadde du trodd at du skulle få oppleve dette?

— Jeg har alltid hatt et håp om å være på landslaget. Var der i starten av 2014, men jeg skjønner jo at det er vanskelig å ta meg ut når jeg ikke spiller. Nå spiller jeg igjen, og da er jeg med og jeg føler at jeg har tatt sjansene jeg har fått.

Rundlurte verdensklasseback

De fire første oppdragene for Norges førstelag var typiske januarkamper uten utelandsproffene tilgjengelig.

Storspillet i Sverige gjorde at Høgmo hentet Berget inn i førstelagstroppen. Mot Bulgaria fikk han sin første kvalifiseringskamp. Mot de kroatiske verdensstjernene fikk han sitt definitive gjennombrudd med landslagstrøyen.

Darijo Srna har 124 landskamper og spilt en årrekke i Champions League for Sjaktar Donetsk.

På pressekonferansen lørdag sa han at det norske laget var kjennetegnet av mange lange spillere som flere var «bedre med hodet enn med beina».

To ganger søndag ble han lurt trill rundt av Berget.

På tribunene snakket mann om Lars Bohinens legendarisk scoring mot Italia for snart 25 år siden etter at Berget dro av Srna og smalt ballen over keeper Danijel Subasic.

Skuddfintene var noe Berget kom på der og da.

— Han var jo der, så jeg måtte nesten gjøre det. I og med at han gikk ned såpass mye så kan jeg ta han ut. Hadde jeg skutt hadde han nok tatt dem.

- Er det sånne ting som er lettere å gjøre når du er i flytsonen?

— Ja, det er det absolutt. Samtidig, når det ikke er mulig å skyte på første så må man ta en finte.

Nå venter Malta hjemme og Italia borte i Norges to siste gruppekamper. Med full pott der er Norge garantert plass i neste års EM.

— Slår vi de så er vi der. Vi går for å vinne begge to, men det blir to veldig tøffe kamper, sier Berget.

EM-kvalifisering fotball menn søndag, gruppe H:

Norge – Kroatia 2-0 (0-0)

Ullevaal stadion

26.751 tilskuere

Mål: 1-0 Jo Inge Berget (51), 2-0 Vedran Corluka (selvmål 69).

Dommer: Viktor Kassai, Ungarn.

Gult kort: Sime Vrsaljko (36), Marcelo Brozovic (50), Ivica Olic (71), Kroatia, Vegard Forren (38), Alexander Søderlund (59), Tom Høgli (75), Norge.

Norge (4-2-3-1): Ørjan H. Nyland – Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Vegard Forren, Tom Høgli – Alexander Tettey, Stefan Johansen (Håvard Nordtveit fra 90.) – Per Ciljan Skjelbred (Håvard Nielsen fra 90.), Markus Henriksen, Jo Inge Berget – Alexander Søderlund (Valon Berisha fra 90.).

Kroatia (4-2-3-1): Danijel Subasic – Darijo Srna, Vedran Corluka, Domagoj Vida, Sime Vrsaljko – Ivan Rakitic (Nikola Kalinic fra 72.), Luka Modric – Ivan Perisic, Marcelo Brozovic, Marko Pjaca (Ivica Olic fra 64.) – Mario Mandzukic.