Åpenhjertig Raskaj: - Jeg har hatt det tungt og vanskelig

Anel Raskaj satte seg selv foran laget og spilte uoffisiell landskamp midt i Sandnes Ulfs travleste kampperiode. Nå er han hjemme igjen og lover å yte hundre prosent for klubben ut kontraktstiden.

TUNGT: Anel Raskaj ble benket mot Viking. Her et bilde før kampen.   Foto: NTB scanpix

fotball

I timene før lokaloppgjøret mot Viking 16. mai kom sjokkbeskjeden om at Sandnes Ulf ville kvitte seg med Anel Raskaj. Årsaken var at svenskkosovaren hadde lagt sterkt press på klubben for å få spille to landskamper for sitt Kosovo mot Tyrkia utenfor såkalt internasjonal dato. Raskaj ble satt ut av laget mot Viking, og etter et kompromiss med Sandnes Ulf-ledelsen ble det avtalt at han skulle stå over kampen mot Haugesund tirsdag denne uken, for så å droppe helgens landskamp og i stedet være med klubblaget til den tøffe bortekampen mot Sogndal.

Best

Raskaj, som har vært klubbens beste spiller de siste sesongene, måtte tåle knallhard kritikk både av lagledelse, trener Asle Andersen og medspillerne for sitt valg. Det gikk hardt innpå spilleren.

— Jeg har hatt mange blandete følelser og hadde det ikke bra i dagene før jeg dro ned til Kosovo. Reaksjonene ble ganske tøffe, og da jeg satte meg på flyet ned dit, hadde jeg det tungt og vanskelig. Jeg hadde håpet dette ikke skulle bli en så stor sak, men det er logisk at det kom slike reaksjoner, og jeg forstår hvorfor. Det er vanskelig for folk å forstå. For meg er dette mye mer enn en treningskamp. Jeg visste vi kom til å tape, men da jeg fikk muligheten til å representere mitt land hadde jeg vanskelig for å takke nei, sier Raskaj.

Dette handlet kun om en eneste kamp, og det ble en litt for stor greie ut av det.

Angrer ikke

Selve kampen endte med tap 1-6. Mange spillere valgte motsatt av Raskaj og ble igjen i sine klubber. Dermed måtte fotballverdenens yngste landslag spille med flere lokale spillere. Likevel angrer ikke Sandnes Ulf-spilleren.

— Vi har alltid vært undertrykt, men har endelig fått frihet nå. Derfor betyr det ekstra mye for meg og mitt land å få spille landskamper. Vi fikk en fantastisk mottakelse i Kosovo. Hver dag kom det mennesker på trening med presanger og gode ord til oss. Folk er veldig stolte over at det finnes spillere som vil representere sitt land. Jeg er født i Kosovo og oppvokst i Sverige, men takket for noen år siden nei til å spille for Sveriges U21-landslag fordi det er Kosovo som er mitt hjemland. For mine landsmenn der var det heroisk at jeg kom ned dit for å spille landskamp. Jeg kjente da jeg gikk inn på banen som kaptein, med 20.000 på tribunen og masse flagg og jubel, at dette var drømmen jeg har hatt helt siden jeg var liten gutt, sier Raskaj.

Det var helt og holdent min feil at det ble så stort, og jeg tror nok folk i klubben ble veldig overrasket over at jeg kunne oppføre meg sånn.

Benket mot Sogndal

Selv om han ikke angrer på at han dro, erkjenner Raskaj at det skal bli godt å få rolige dager hjemme i Sandnes igjen.

— Jeg trives utrolig bra i Sandnes Ulf og har alltid hatt det bra med klubben og trenerne. Nå er jeg svært motivert for å gjøre det bra, og det vet også trenerne. Dette handlet kun om en eneste kamp, og det ble en litt for stor greie ut av det. Det var helt og holdent min feil at det ble så stort, og jeg tror nok folk i klubben ble veldig overrasket over at jeg kunne oppføre meg sånn. Nå ønsker jeg å legge dette bak meg og gi hundre prosent for Sandnes Ulf. Det eneste jeg er misfornøyd med her, er at vi ikke er høyere på tabellen, sier Raskaj.

Før og etter Viking-kampen virket det som Raskaj hadde skapt et sår som aldri kunne gro. Men nå mener trener Asle Andersen at konflikten er et tilbakelagt stadium.

Andersen ble skuffet

— Jeg og Anel har hatt et utrolig godt forhold i flere år. Jeg ble veldig skuffet over det som skjedde, og det sa jeg også til Anel, men det legger vi bak oss nå. Vi kan ikke være for prinsippfaste nå mot en spiller som har gjort så mye bra for oss. Han har alltid lagt ned en kjempejobb for klubben og meg, og vi har skværet opp. Jeg kjenner Anel godt og vet hva han står for. Han spiller med et stort hjerte, og forholdet vårt er nå som det var før dette oppstod, sier Andersen.

Raskajs agent, Hasan Cetinkaya, er nok ikke tilfreds med den plutselige harmonien i idrettsparken på Sandnes. Han gikk tidligere denne uken ut i svenske Fotbollskanalen og slaktet Sandnes Ulf. Cetinkaya kalte både trener Asle Andersen og en ikke navngitt spiller illojale løgnere og amatører, og truer med at Raskaj kommer til å forsvinne fra klubben så fort som mulig. Det liker hovedpersonen selv dårlig.

— Han prøver bare å beskytte meg, men jeg tar fullstendig avstand fra alt han har sagt. Jeg har ringt ham ti ganger for å be ham tie stille, men han ser ikke ut til å ha forstått det. Det er ikke mine ord eller tanker som kommer til uttrykk i det han sier, forklarer Raskaj.

Men jeg er veldig glad for å ha en motivert Anel tilbake.

Benket mot Sogndal

Selv om forholdet til treneren er i orden igjen, ser ikke midtbanespilleren ut til å gå rett inn på laget igjen til søndagens eliteseriekamp borte mot Sogndal. Asle Andersen forsøkte flere konstellasjoner på fredagens trening, men ingen av dem inneholdt Raskaj.

— Det er ganske naturlig. Han var benket mot Viking, og da leverte Aksel Berget Skjølsvik og Tijan Jaiteh veldig bra. Men jeg er veldig glad for å ha en motivert Anel tilbake, og jeg tror også det kan slå positivt ut at han nå er i en utfordrerposisjon. Han har vært fantastiske så lenge han har vært i klubben, sier Andersen.

Det er helt logisk at jeg er på benken slik situasjonen er nå.

Også der er forrige ukes kamphaner helt enige.

— Det er helt logisk at jeg er på benken slik situasjonen er nå, men jeg er ekstremt motivert for å kjempe meg tilbake på laget så fort som mulig. Jeg tror jeg vil ha godt av å starte litt med blanke ark, og være nødt til å kjempe meg inn på laget. Jeg har spilt fast hele tiden, og da blir man fort for komfortabel. Når alt kommer til alt håper jeg dette vil slå positivt ut, sier Raskaj, som hevder han nå har gitt sitt siste intervju om konflikten rundt landskampene med Kosovo.

— Asle kjenner meg, og vet hva jeg står for. Det som har skjedd har skjedd, og det var min feil. Men jeg trenger ikke gå rundt å forklare meg uke etter uke, alle som kjenner meg vet at jeg er veldig glad i Sandnes Ulf, og at jeg kommer til å gjøre alt for denne klubben så lenge jeg spiller her, sier 24-åringen.

Kan forsvinne i sommer

Hvor lenge han spiller i lyseblått er usikkert. Kontrakten går ut etter sesongen, men både daglig leder Tom Rune Espedal og spillerens agent Hasan Cetinkaya er innstilt på et klubbytte allerede i sommer.

— Jeg vil ikke bort herfra nå. Dersom det dukker opp et tilbud som både jeg og klubben synes er interessant skal jeg selvfølgelig vurdere det, men i utgangspunktet er jeg innstilt på å gi hundre prosent her hvert fall ut kontraktstiden, sier Raskaj.

En stor del av årsaken til at det var viktig for ham å spille landskampen mot Tyrkia var nettopp at mange agenter og speidere var på tribunen.

— Jeg vet at det var noen klubber der for å se meg spille, men jeg mistet mobilen min i Kosovo så jeg har ikke fått noen telefoner ennå. Det var en vanskelig kamp å spille, med mange unge, lokale spillere jeg aldri har spilt med før, men jeg fikk et bevis på at min teknikk og spilleforståelse ikke var mye dårligere enn de tyrkiske spillerne jeg møtte på banen. Det var skjønt å få vite det, sier Raskaj.