Angst og depresjon er vanlig blant profesjonelle spillere

Claus Lundekvam og Stig Inge Bjørnebye er langt fra de eneste som har slitt.

Clark Carlisle, Claus Lundekvam og Stig Inge Bjørnebye har alle fortalt om sine mentale problemer offentlig. Svært mange fotballspillere har hatt ulike mentale problemer.  Foto: Digitalsport/NTB Scanpix/NTB Scanpix/Montasje

fotball

Fotballspillere på øverste nivå har langt høyere risiko for å utvikle mentale problemer enn befolkningen generelt.

Det viser en undersøkelse som den internasjonale spillerforeningen FIFPro har fått laget.

Blant 826 spurte spillere svarte 38 prosent av de aktive og 35 prosent av spillere som har gitt seg, at de hadde hatt ulike mentale problemer. Blant disse var det depresjon som særlig var påtrengende i forlengelsen av alvorlige skader. Spillere fra Norge og ti andre land har svart.

Generelt i befolkningen ligger tallet på mellom 13 og 17 prosent.

Tomrom

Nylig sto Claus Lundekvam frem i en biografi der han fortalte om alle problemene sine underveis og ikke minst etter fotballkarrieren. Den tidligere Southampton-stopperen fortalte om et voldsomt tomrom som oppsto etter at fotballkarrieren var over. Rus ble svaret for ham.

«Bilene, båtene, luksusferiene, festene i London – jeg fortjente det, alt sammen. Jeg skulle skvise ut enda mer. Mer fest, mer sex, mer rus», skriver Lundekvam i boken.

Også den tidligere Liverpool-spilleren Stig Inge Bjørnebye har slitt. I 2009 fikk han Åpenhetsprisen etter å ha gitt ut boken «Løsrivelse». Bjørnebye fortalte om ensomhet, angst og selvforakt i forbindelse med livet som kjendis og fotballproff i Liverpool.

Også Clarke Carlisle har vært åpen om sine problemer. Den tidligere toppspilleren prøvde å ta sitt eget liv da han kastet seg foran en lastebil. Overgangen fra å være kjendis og oppleve «kicket» på fotballbanen, til ikke å ha noe spesielt å gå til, ble tøft.

— Jeg ville bare dø, uttalte Carlisle i februar.

Skader ødelegger

Undersøkelsen fra FIFPro viser også at spillere som har hatt tre eller fire alvorlige skader, har fire ganger så stor risiko for å utvikle mentale problemer enn øvrige fotballspillere.

— Vi håper at denne undersøkelsen gjør at det blir større oppmerksomhet og større vilje blant alle interesserte til å få et støtteapparat på plass. Slik kan spillere med mentale problemer få følelsen av at de ikke står alene, sier Fifpros sjeflege Vincent Gouttebarge.

Sjeflegen mener at undersøkelsen viser at spillere som er alvorlig skadd fortjener mer støtte fra sine klubber.

Spillere fra elleve forskjellige nasjoner (deriblant Norge) i tre kontinent deltok i undersøkelsen.