29-åring kåret til årets trener i Tyskland: – Han tar det til et helt nytt nivå

Du har kanskje ikke hørt om han, men Julian Nagelsmann er en av verdens mest lovende trenere. Nå revolusjonerer han Fotball-Tyskland som Bundesligas yngste trener noensinne.

Et av mange jubelbrøl. Julian Nagelsmann er blitt sammenlignet med Liverpool-manager Jürgen Klopp, men er kanskje mer lik typer som Pep Guardiola og Thomas Tuchel.   Foto: A9999/_Dominik Flügel / TT / NTB scanpix

fotball

Hoffenheim-trener Julian Nagelsmann er kåret til årets trener 2016 av det tyske fotballforbundet (DFB). Bak prisen ligger et av de store eventyrene i dagens fotball.

– Jeg er veldig overrasket og stolt over å ha vunnet denne prisen. Det finnes så mange kolleger som har gjort en bra jobb på øverste nivå over mange år som i det minste hadde fortjent anerkjennelse for det, sa Nagelsmann til Bundesliga.com etter å ha vunnet prisen.

Jan Åge Fjørtoft har flere år bak seg i tysk fotball. Viasat-eksperten er god venn med Hoffenheims sportsdirektør Alexander Rosen, som blant annet har spilt i Follo.

– Rosen og Nagelsmann har revolusjonert tysk fotball. For noen år siden sa Rosen til meg: «Vi har en trenertype som kommer til å bli helt fantastisk.» De som ser Hoffenheims treninger forteller meg at Nagelsmann tar det til et helt nytt nivå. Måten han setter sammen treningen og øvelsene i en alder av 29 år er helt fantastisk, sier Fjørtoft.

Jan Åge Fjørtoft  Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Tidenes yngste

Nagelsmann ble tidenes yngste trener i Bundesliga noensinne da han fikk ansvaret for Hoffenheim i februar 2016. Han hadde ikke engang fylt 29. Flere av spillerne var eldre enn han.

– Jeg har hatt trenere som har vært helt kunnskapsløse og yngre trenere med massevis av kunnskap. En ung trener må kanskje vise mer, men fotballspillere «avslører» en trener veldig fort hvis han ikke er autentisk. I det øyeblikket treneren vinner over spillerne, tror jeg de glemmer alderen, forteller Fjørtoft.

Utgangspunktet var at den lovende treneren skulle ta over for Huub Stevens i juli, men da Stevens måtte gi seg grunnet hjerteproblemer, hoppet Nagelsmann inn i ilden.

Jobben han hadde foran seg var heller ikke av det enkle slaget. Hoffenheim lå på nest siste plass i 1. Bundesliga, med fem poeng opp til nedrykksplayoff og syv til sikker plass.

Fortsettelsen har vært en ubetinget suksess. Nagelsmann ledet klubben til den sikre 15.-plassen. Denne sesongen har klubben fra landsbyen med rundt 3000 innbyggere stormet oppover tabellen. For øyeblikket innehar laget den viktige 4.-plassen, som gir kvalifiseringsspill til neste sesongs Champions League. Vi måtte helt til januar før Hoffenheim tapte sin første ligakamp denne sesongen. Ting kan virkelig snu på ett år.

– Å bli æret slik som en nykommer – jeg har nesten ikke ord, noe jeg som oftest har. En slik pris så tidlig i karrièren er en stor motivasjon til å fortsette på samme vei, sa Nagelsmann.

– Gjør modige valg

Ansvar for aldersbestemte lag og gode forbilder har spilt nøkkelroller på Nagelsmanns vei fra nedrykkskamp til å snuse på Champions League. Som en lovende spiller måtte Nagelsmann legge opp i en alder av 20 år. Daværende annetlagstrener i Augsburg, Thomas Tuchel (nå Borussia Dortmund), ga ham en rolle i trenerteamet sitt. Nagelsmann fikk ansvaret med å speide på motstanderne, en ferdighet han har tatt med seg videre.

– Rent spillemessig er han en pragmatisk type, som er mer lik Pep Guardiola og Thomas Tuchel enn for eksempel Jürgen Klopp og andre tyske trenere. Han legger opp taktikken etter motstanderne og er alltid godt forberedt, forteller Eurosport-ekspert Eivind B. Sundet.

Julian Nagelsmann har stor suksess i Bundesliga.  Foto: Martin Meissner / TT / NTB Scanpix

Han forteller om hyppige formasjonsbytter og flere modige grep. Før denne sesongen hentet Nagelsmann blant andre Kevin Vogt fra Köln. I tillegg skulle Sandro Wagner fra Darmstadt erstatte stjernespissen Kevin Volland.

– Vogt var en sliter på midtbanen til Köln i mange år. Nagelsmann satte han ned som midtstopper helt ut av det blå. Det har vist seg å fungere svært bra – en av sesongens overraskelser. Wagner var et stort talent for mange år siden, men pilen har gjerne pekt feil vei. Han har fungert fantastisk under Nagelsmann. Det er ganske vågalt å ta sjansen på en sånn type.

Wagner står med 11 mål på 22 kamper så langt denne sesongen.

Ettertraktet

Etter å ha speidet i Augsburg, fikk Nagelsmann ansvaret for Hoffenheims juniorlag. Under hans ledelse vant de juniorligaen to år på rad. Bayern München forsøkte å rekruttere han som ungdomstrener etter at han ledet A-laget til sikker plass. Det tilbudet avviste Nagelsmann blankt. Så hvor lenge kan Hoffenheim holde på det enorme trenertalentet?

– De er jo en av de minste klubbene i Tyskland. Det inkluderer 2. Bundesliga også. Han er ikke 30 enda, og det finnes mye større utfordringer bare i Tyskland, forteller Sundet.

Fjørtoft tror ikke Nagelsmann forlater Hoffenheim riktig enda, men mener at fremtiden hans ligger i Bavaria.

– Han er i Hoffenheim helt til Bayern trenger en trener. Nå har Carlo Ancelotti som stabiliserer skipet – neste trener må gjennomføre et generasjonsskifte. Man behøver ikke være veldig fantasifull for å forstå at det er Nagelsmann som skal gjennomføre det.

– Han kommer nok ikke denne sommeren, men det blir interessant å se når Nagelsmann fra Hoffenheim skal lede verdensstjerner. Jeg har på følelsen at han kommer til å klare det også, sier Fjørtoft.