100% I ENGLAND: Fotballens største skatter

PRESTON: Under tribunene på Deepdale ligger Englands nasjonale fotballmuseum. Det er vel verdt et besøk.

splash  Foto: Roy Ellingsen

fotball

National Football Museum i Preston ligger der det ligger fordi Deepdale er den fotballbanen i verden som har vært lengst i kontinuerlig bruk. Det ligger litt utenfor allfarvei for den generelle fotballturist, men er du i Manchester, Liverpool, Leeds eller Sheffield og har en fridag eller to mellom kampene, bør du ta turen.

Museet har over 30.000 historiske gjenstander, hvorav 1000-1200 er på utstilling til enhver tid. De mest spesielle gjenstandene er selvsagt alltid på utstilling.

Hall of Fame

National Football Museum huser blant annet samlinger tilhørende FIFA, FA, Football League og Wembley Stadium. I tillegg er museet sete for engelsk fotballs Hall of Fame. På toppen av dette kommer nærmere 5000 gjenstander skjenket av publikum.

Museets første del er en historisk gjennomgang. Vi opplever hele utviklingen fra spillets spede begynnelse og til Italias fortjente VM-seier i fjor sommer.

Her finner vi noen av fotballverdens mest uerstattelige gjenstander. Trøyen Stanley Matthews spilte med i FA-cupfinalen i 1953, kampen som for all ettertid er kjent som «The Matthews Final».

En av fotballhistoriens mest kjente bilder ble knipset i 1970, da Englands bauta Bobby Moore byttet trøye med Pelé. Brasilianeren har skjenket trøyen til fotballmuseet og i all sin hvite praktfullhet henger den i National Football Museum.

Overraskende åpenhet

Offisielle museer er ofte konfliktsky arenaer der alt bare er fryd og gammen. Men fotballmuseet viser en overraskende åpenhet. Fotballens konfliktområder er nevnt. Toppklubbenes utbrudd til Premier League, fotballmyndighetenes motvilje mot å gjøre noe etter Ibrox-, Bolton-, Bradford— og Heysel-ulykkene.

Også supporterne, som føler de er i ferd med å miste spillet sitt har fått sin plass.

Som det står i et utdrag fra Leicester-fanzinen The Fox:

«Hjertet og sjelen til britisk fotball, helt tilbake til spillet vokste frem fra skitne bakgater under den industrielle revolusjon, blir revet bort og klubbene bryr seg ikke... klubbene så at penger kommer fra «bedre» klientell og de ville ikke så i veien for utviklingen.»

Skampletter

To av engelsk fotballs verste overtramp har også fått plass.

FA forbød damefotball i 1921. «Fotball er upassende for kvinner og bør ikke oppmuntres» Alle klubber tilsluttet FA ble pålagt å legge ned kvinneidrett. Lisensierte dommere ble forbudt å dømme damekamper. Vedtaket sto helt til 1970. Da England møtte Tyskland i Berlin i 1938, ble Englands spillere beordret til å gjøre Hitler-hilsen under nasjonalsangene. England vant 6-3, foran øynene på en lamslått Hermann Göring.

Aktiv deltakelse

I museets andre del er det lagt mer opp til egendeltakelse. Du kan for eksempel prøve å score på straffespark mot verdens beste målvakter.

Den ene utstillingen byttes stadig. For tiden er det brasiliansk fotball som stjeler oppmerksomheten. Dette er en kjedelig utstilling, utelukkende med store bilder på veggene. Vi tror de aller fleste besøkende vet fra før hvordan Rivaldo, Ronaldo, Romario og Pelé ser ut. Alle er forresten også avbildet i historieutstillingen.

Men museets siste rom er en virkelig godbit. Her kan du prøve deg som kommentator på BBC eller prøve fotballspill fra de siste 100 årene.

Et høydepunkt er en spilleautomat lik den som var i alle Norges snackbarer på 80-tallet, ved siden av packman. For usle 50 pence får du tre forsøk på å vinne fotball-EM!

Når du har spilt ferdig fotballspillet - enten på skjerm eller med ball - er det tid for å tørke svetten og gå ned i suvenirbutikken Extra Time.

Dette er nok museets største skuffelse. Preston North End-butikken på andre siden av parkeringsplassen har tre ganger så stort utvalg. Og det var neppe meningen.

Alt i alt er National Football Museum verdt et besøk. Her er spennende saker for ung og gammel, for fotballgalninger og nye supportere.

subbuteo  Foto: Roy Ellingsen

jigsawlawton  Foto: Roy Ellingsen

whitehorse  Foto: Roy Ellingsen

taylorrapport  Foto: Roy Ellingsen

matthewstrøye  Foto: Roy Ellingsen

FotballEnglandFoto: Colorsport/DigitalsportNORWAY ONLYPELE (BRAZIL) & BOBBY MOORE (ENGLAND). BRAZIL v ENGLAND, WORLD CUP 1970, MEXICO.  Foto: Digitalsport

tvspill  Foto: Roy Ellingsen

tomfinneyway  Foto: Roy Ellingsen

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

fotball