– Rart at folk i norsk fotball ikke er mer nysgjerrige

Åge Hareide, Ståle Solbakken og Tore André Flo skjønner ikke hvorfor det er så få i norsk fotball som bryr seg om hva som skjer utenfor landets grenser.

Åge Hareide er klar for fotball-VM med Danmark. Han har hatt suksess som trener i utlandet flere ganger. Han hører lite fra folk i norsk fotball.  Foto: Anders Wiklund/ TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

fotball

– Vi var en generasjon som fikk voldsomt med erfaring fordi vi var ute og konkurrerte på et veldig høyt nivå. Jeg er her hvis de vil ta en telefon, sa Flo til Aftenposten.

Den gamle landslagshelten har jobbet fem år ved Chelsea-akademiet, men er nå knyttet mer opp mot klubbens A-lag.

Flo sier han er overrasket over at så få i norsk fotball tar kontakt. Etter mange år i en stor engelsk klubb synes Flo at han har noe å bidra med.

Men han er ikke alene om å føle det slik.

Ståle Solbakken har mange år bak seg i FC København, i tillegg til to kortere perioder i Köln og Wolverhampton.

– Problemet i Norge er det som skjer med spillerne fra de er 18–21 år. Da blir konkurransevilkårene bedre i andre land. Er vi egentlig opptatt av det som skjer internasjonalt, trendene der, eller er vi bare opptatt av det som skjer i Eliteserien, spør Solbakken retorisk.

Ståle Solbakken er sjef i FC København.  Foto: Tom A. Kolstad

Kontakt? – Lite, svarer Hareide

Åge Hareide har vunnet seriegull i både Sverige og Danmark. Han ledet Malmö til Champions League to år rad.

Nå er Norges mest rutinerte trener utenfor landets grenser klar for VM med Danmark.

64-åringen er overrasket over at det norske fotballmiljøet er så lite interessert i å lære fra nordmenn som har opplevd suksess i utlandet.

– Lite, svarer Hareide først på spørsmålet om folk fra norsk fotball har tatt kontakt.

Så korrigerer han seg selv:

– Det er ikke noe kontakt. Jeg snakket selvfølgelig med Per-Mathias (Høgmo) da han var norsk landslagstrener. Men ikke noe mer enn det.

– Er det overraskende?

– Ja, det synes jeg det er. Når du har en verdensstjerne i troppen, er det rart at folk i norsk fotball ikke er mer nysgjerrige på hvordan de er blitt utviklet som de er blitt. Ta for eksempel Christian Eriksens vei kontra Martin Ødegaards vei, sier Hareide.

Eriksen dro først til nederlandske Ajax. Etter tre år i Amsterdam var han moden for å spille for Tottenham i Premier League.

Ødegaard startet i Real Madrid. Etter snaut to år på reservelaget ble Ødegaard lånt ut til Heerenveen i Nederland.

– Jeg synes det er litt rart at vi ikke blir spurt om hvordan det jobbes i andre land. Jeg har jobbet noen år med unge spillere i både Sverige og Danmark.

Åge Hareide i prat med assistenttrener Jon Dahl Tomasson.  Foto: Anders Kjærbye / Ritzau / NTB scanpix

Foreslår endringer

Ståle Solbakken slår oppgitt ut med armene når vi spør om man gjør nok i Norge.

For selv om man har gode planer i Norge – bedre enn i Danmark – ifølge Solbakken, er man ikke i nærheten av å holde internasjonal standard der det virkelig gjelder, mener han. Derfor kommer han også med noen forslag til endringer.

– Du må spisse det mer, Eliteserien og kanskje OBOS-ligaen. Så er det også kunstgress/gress-diskusjonen. Det er mye som tyder på at det blir en annen type spill med kunstgress. Jeg skjønner at vi må ha kunstgress for barn, for å få holdt på så mye som mulig. Men på toppnivå får vi heller godta at det blir litt dårligere baner i noen runder. De får det jo til, de som har gress, sier Solbakken.

Han har vært en tydelig stemme i debatten om norsk fotball. Solbakken peker for eksempel på at Nederland nå ønsker å gjøre det forbudt å ha kunstgress i toppdivisjonen.

I tillegg trekker han frem at yngre landslag faktisk har kvalifisert seg til mesterskap. Det er når spillerne blir eldre, når de skal ta neste steg, at norsk fotball henger etter, mener han.

Ståle Solbakken (t.v.) under trening i FCK.  Foto: Tom A. Kolstad

Aftenposten har kartlagt hvor mange av de gamle landslagsheltene som fortsatt jobber med fotball. 18 av 43 livnærer seg ikke lenger på fotball. Solbakken mener det også handler om at flere tidligere spillere tar ansvar, også nedover i systemene.

– Samtidig, det krever jo motivasjon også. Du skal kanskje jobbe på trening på kveldene. Det er kanskje ikke så fett. Det er kanskje morsommere å være ekspert på TV. Bedre betalt, også, smiler Solbakken.

Vil vi alltid henge etter?

I dag henger norsk fotball etter. Det erkjenner den også selv.

– Du jobber jo for å bli så god som mulig, at du skal ta igjen det gapet som er. Du vil jo nærme deg de beste, men vi ligger jo bak. Samtidig er det veldig positivt at vi har et 17- og 19-årslag som er i sluttspill, sier sjef for toppfotballavdelingen i NFF, Nils Johan Semb.

– Men de må vel ta det neste steget?

– Ja, og det er vanskeligere. Når du er 19 år og skal utvikle deg i den norske ligaen, kontra en tysk 19-åring som utvikler seg i Bundesliga. Det er det vanskeligste punktet, å ta det siste steget fra du er 17–20 år.

Nils Johan Semb (t.v.) sammen med Per Joar Hansen og Lars Lagerbäck.  Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

– Så da vil vi alltid henge etter, fordi Bundesliga er bedre?

– Det betyr at de aller beste må ut og spille i tøffere treningshverdager med bedre medspillere og bedre motspillere. Det samme gjelder når du spiller kamper. Det er sånn du utvikler deg videre, sånn er det i alle idretter, sier Semb.

Han skulle gjerne sett at flere toppspillere involverte seg mer i utdanningen av gode fotballspillere. Samtidig må fotballen også legge til rette for at de får roller i klubber og kretser, mener han. Kun på den måten kan man sikre at det er god kvalitet i alle ledd.

– Jeg tror man må tenke at det må være høyest mulig kvalitet ute i de nærmiljøene hvor barna vokser opp. Sånn som Norge, det er et langstrakt land. Jeg tror at man må få opp kvaliteten på alle tuene der ute, mener Semb.