- Talent i europatoppen

Molde-manager Ole Gunnar Solskjær mener Mats Dæhli (16) er blant de største talentene i Europa på sin alder.

Solskjær_Dæhli  Foto: ERIK BIRKELAND

fotball

MOLDE: Den tidligere Stabæk-spilleren signerte kontrakt med Manchester United før jul. I mars flyttet han til England for å trene med klubbens akademi. Han går bokstavelig talt i fotsporene til Magnus Wolff Eikrem og har tatt over leiligheten til MFK-spilleren.

– Jeg har sett Mats flere ganger før, blant annet på Statoilakademiet i Kristiansund. Etter min mening er han på nivå med de største talentene i andre europeiske nivå i sin aldersgruppe. Han har gjort et veldig godt inntrykk i United. De kommer til å satse på ham, sier Solskjær til Romsdals Budstikke.

Dæhli trente med A-laget til MFK for første gang i går. Han viste en rekke glimt av tekniske og taktiske kvaliteter.

– Mats henger med på dette nivået, selv om han ikke har trent så mye i det siste. Det er bare en glede å hjelpe ham til å holde formen oppe i ferien, sier Solskjær.

Oppdaget av Solution

Det var Solution-speideren John Vik som oppdaget Dæhlis talent. Tomrefjordingen følger fortsatt unggutten tett og er med som støttespiller under Molde-oppholdet.

– Jeg fikk tips om fire usedvanlige talent i Oslo-området for fire år siden. Jeg så alle flere ganger og syntes Mats skilte seg ut allerede som 12-åring i Lyn, sier Vik.

Speideren studerte Dæhli i 10 guttekamper før han anbefalte spilleren til kontakter i United-systemet.

– Mats har vist seg fram etter at han kom til United. Kommende sesong er han valgt ut som en av tre nøkkelspillere på klubbens 18-årslag, selv om han knapt er fylt 16 år. Nå får vi se hvordan han takler ansvaret. Dette kan bli det viktigste året i karrieren hans, sier Vik.

Lunsj med Rooney

Dæhli selv er påfallende avslappet og upåvirket der han sitter og spiser lunsj i kantina på Aker stadion. Til daglig står han i matkø sammen med spillere som Wayne Rooney og Rio Ferdinand.

– Det er veldig tett i United, vi spiser sammen med A-spillerne og møter stjerner hele tida. Noen ganger trener jeg sammen med Darren Fletcher og andre på reservelaget. Det er litt uvirkelig, men veldig spennende, sier han.

16-åringen flyttet til Manchester sammen med mamma Mette Møller som er fotograf i Dagbladet. Pappa er VGs sportskommentator Truls Dæhli.

– Jeg har akkurat gjort ferdig eksamen i tiende klasse. Fra høsten skal jeg begynne på fjernundervisning gjennom et samarbeid med NTG Bærum, der jeg kan ta studiekompetanse over fire år mens jeg er i England, forteller G16-landslagsspilleren til Romsdals Budstikke.

Blir proff neste år

Han trivdes godt på MFK-trening og var fornøyd med øvelsene til Ole Gunnar Solskjær. Dæhli kjenner også Mark Dempsey fra før.

– Dette er jo veldig likt prinsippene United trener etter med mye ball og høyt tempo. Det var mer fysisk enn jeg er vant til, men jeg synes det gikk greit, sier han.

Mats Dæhli har avtale med United i tre år, foreløpig som amatør i ungdomsavdelinga. Når han fyller 17 år signerer han en profesjonell kontrakt.

– Jeg har fått en stor sjanse og tror det er et riktig steg for meg. Allerede etter tre måneder føler jeg meg som en bedre ballspiller, sier Dæhli.

Han skal trene med MFK til og med fredag. Sesongoppkjøringa med Manchester United starter 4. juli.