Stortalentene får ros av Vipers-treneren: – Jeg er superfornøyd med dem

Tross storspill for opprykksjagende Våg i 2. divisjon, fortviler verken Karoline Olsen (18) eller Hanne Andve (20) over lite spilletid i Vipers.

Hanne Andve (t.v.) og Karoline Olsen forsikrer at de er gode venninner selv om venstrekanten er posisjonen begge kjemper om i Vipers.  Foto: Drangsholt, Åge Harald

ballsport

– Selvfølgelig, noen ganger tenker jeg at dersom ikke Vipers hadde ligget så høyt på tabellen, og ikke hatt så mange gode spillere, så kunne jeg fått mer spilletid. Men jeg har full forståelse for at det er slik, og dessuten nyter vi godt av å få trene sammen med Vipers-jentene hver dag, sier Hanne Andve.

96 mål på 12 kamper

Hurtigtoget på venstrekanten fikk mange innhopp i eliteserien i fjor, men etter at Sanne Bak Pedersen kom tilbake etter fødsel, har veien blitt lenger – selv om hun har smelt inn hele 96 mål på 12 kamper for opprykksjagende Våg i 2. divisjon.

Men i søndagens 33–24-seier mot Halden fikk hun sesongdebuten i eliteserien – i en uvant høyrekantrolle – som avlastning for Thorey Rosa Stefansdottir.

Karoline Olsen ble toppscorer med 12 mål da Vipers utklasset italienske Cassano Magnano i en europacupkamp i Aquarama i høst.  Foto: Herman Folvik

På motsatt kant er det den gode venninnen Karoline Olsen som i Vilde Jonassens skadefravær har fått sjansen – som avlastning for Bak Pedersen. 18-åringen har prikket inn 80 mål på 12 kamper i 2. divisjon, og fått enkelte innhopp etter å ha vært i kamptroppen i samtlige 11 eliteseriekamper.

– Men selv om jeg ikke får spille så mye, har jeg en veldig god treningshverdag og får veldig mye ut av å skyte på så gode målvakter som vi har i Vipers, sier Olsen.

– Ikke megagod tid

– Hvor lenge kan dere være i Vipers uten å få rikelig med spilletid?

– Det har jeg ikke tenkt så mye på. Men det kan selvfølgelig ikke gå flere år. Men situasjonen hadde vært helt annerledes dersom jeg bare hadde vært i Vipers, og ikke hadde en kamphverdag i Våg, sier Olsen.

– Jeg er 20 år, og slik sett har jeg ikke megagod tid på meg. Derfor håper jeg virkelig at vi rykker opp med Våg, slik at jeg neste år kan spille i 1. divisjon og få innhopp i eliteserien, sier Andve – som går ut av Vipers-kontrakten etter denne sesongen.

Hun har ennå ikke gått i forhandlinger med klubben, men Vipers-trener Kenneth Gabrielsen røper at han er svak for kvalitetene hennes.

– Har en x-faktor

– Hanne tar steg på små detaljer hele veien i tillegg til ekstremferdighetene hun har i hurtighet og evnen til å tyvstarte i kontringsfasen. Hun har en x-faktor selv om hun har et godt stykke igjen på å utvikle ulike skuddvarianter, sier Gabrielsen.

Karoline Olsen er «poteten» på Våg hvor hun har spilt både høyre og venstreback i tillegg til favorittposisjonen som midtback. Men i Vipers er det venstrekanten hun kjemper om, det vil si i favorittrollen til Andve.

– Karoline har potensial til å få en utrolig slepen teknikk. Jeg tror hun kan nå ekstremt langt, sier Gabrielsen.

– Hva skal til for at de blir etablerte Vipers-spillere?

Hanne Andve var på banen da Vipers tapte kvartfinalen i europacupen mot Krim i Ljubljana i fjor vinter.  Foto: Terje Refsnes

– Noen vil si at de trenger å få sjansen. Men på venstrekant er det veldig mange spillere å ta av. Når det er sagt, holder både Karoline og Hanne til dels elitenivå. Jeg er superfornøyd med dem, sier Gabrielsen.

Søndag spiller Vipers borte mot nedrykkstruede Sola, en kamp som kan åpne for at begge får spilletid, som mot Halden sist.

–– For oss handler det om å hele tiden være klare til å gripe sjansen når den byr seg, sier Karoline Olsen.

– Veldig viktig med et 1. divisjonslag

Kenneth Gabrielsen påpeker viktigheten av at Våg rykker opp fra 2. divisjon. I øyeblikket er laget nummer to, à poeng med serieleder Grane.

– Jeg har skrevet en treårskontrakt hvor målet er seriegull i 2018/19-sesongen. Det betyr at det ikke er veldig lett for lokale talenter i alderen 16–20 år å slå seg inn. Derfor er det veldig viktig å få et 1. divisjonslag i byen. Der vil talentene få mulighet til å modnes til å bli gode eliteseriespillere. Den største utfordringen til talenter er at de er utålmodige, og vil hoppe over 3–4 trinn. Derfor er det veldig viktig for Sørlandet å få et 1. divisjonslag, sier Gabrielsen.

Hanne Andve og Karoline Olsen minner imidlertid om at vinneren i 2. divisjon må ut i opprykk-kvalik mot de tre andre avdelingsvinnerne.

– Men det har faktisk ikke vært et hovedmål å rykke opp i år. Men hvis vi fortsetter å være i toppen, går vi selvfølgelig for det, sier duoen.

Som i neste uke reiser til Arendal for å spille mot serieleder Grane.