Klubben som nesten overtok landslaget: – Noe vi må bruke for alt det er verdt

Vipers kommer til EM med syv av 16 spillere. De har gått en god skole i høst.

Vipers-spillerne Linn Jørum Sulland, Henny Ella Reistad, Emilie Hegh Arntzen, Katrine Lunde, Marta Tomac og Malin Aune etter at Norge vant Møbelringen cup i helgen. De får også med seg lagvenninne Silje Waade til EM.   Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån

ballsport

I løpet av få sesonger har sørlendingene fått et topplag som ikke bare leverer i Norge, men også presterer i Champions League. Det viser seg i landslaget.

Da Silje Waade kom inn som ny i 16-kvinnetroppen, fordi Amanda Kurtovic pådro seg en alvorlig kneskade, ble det enda større Vipers-tyngde i EM-laget.

Katrine Lunde, Linn Jørum Sulland, Malin Aune, Emilie Hegh Arntzen, Henny Reistad, Marta Tomac og sistemann Waade blir en solid gjeng som vanligvis spiller i rosa drakt, men som nå bytter til rød eller hvit.

– I tillegg var Kari Brattset i Vipers før hun dro til Györ foran denne sesongen, sier lagets trener Ole Gustav Gjekstad.

Malin Aune er en fyrverkeri for Vipers og Norge på vingen.  Foto: Lise Åserud/NTB scanpix

Blir få på hjemmebane

Han er stolt fordi Norges beste lag i serien makter å bidra med så mange spillere tilden regjerende europamesteren. I Sverige i 2016 ble det gull. Og det han ser er at landslaget bruker noen av de systemene som Vipers og andre klubber har innøvet.

Gjekstad sitter selv igjen med en tynn tropp på treningene fremover, men skal bruke tiden fornuftig på dem som er igjen. De skal også matches mot gutter. Vipers skal spille NM-finale i Oslo Spektrum i slutten av desember.

Sandefjordingen har opplevd stor utvikling hos spillerne denne sesongen. Han synes Emilie Hegh Arntzen har utviklet skuddet sitt og fått en bedre teknikk. Malin Aune har vært solid i hele høst og 19-åringen Henny Reistad er smart.

– Hun tar instruksjon fort og er takknemlig å jobbe med.

Vipers-spillere i EM

Katrine Lunde, Linn Jørum Sulland, Malin Aune, Emilie Hegh Arntzen, Henny Reistad, Marta Tomac og Silje Waade

Linn Jørum Sulland har virkelig imponert. Treneren kaller henne et forbilde treningsmessig.

– Linn har holdt på i mange år, og har vært ute av det på grunn av skader, men trener like hardt som hun alltid har gjort.

Gjekstad mener at Katrine Lunde alltid leverer, og om Waade sier han:

– Jeg var overrasket over at hun ikke kom med allerede i det første uttaket.

Akkurat som Larvik

Landslagstrener Thorir Hergeirsson sier at Vipers gjør det som Larvik gjorde i sin lange storhetstid, bidrar med veldig mange spillere inn til landslaget.

– Det er mange plusser ved at spillerne trener og spiller sammen til daglig. Jeg ser bare fordeler. Men når vi tar ut lag, tenker vi ikke på hvilken klubb de kommer fra, men hva slags typer vi trenger. Gevinsten her er at de kommer fra en klubb med høye ambisjoner. Larvik var et flaggskip, og det har Vipers også ambisjoner om.

Emilie Hegh Arntzen – klar for et nytt mesterskap. Aldri tidligere har hun hatt med seg så mange lagvenninner som nå.   Foto: Berit Roald/NTB scanpix

Norges EM-kamper

Håndball-EM spilles i Frankrike fra 29. november–16. desember. Norge spiller i gruppe D.

1/12 i Brest: Norge–Tyskland 15.00

3/12 i Brest: Tsjekkia–Norge 21.00.

5/12 i Brest: Norge–Romania 21.00.

Hovedrunden spilles fra 6.–12. desember i Nates og Nancy. Hvert lag som går videre spiller tre kamper der.

Semifinalene spilles i Paris 15. desember og finalens spilles samme sted dagen etter.

Gir mye trygghet

Spillerne fra Vipers er enige om at det ikke bare er stas, men først og fremst et stort pluss at så mange lagvenninner kom med i troppen.

– Det er en trygghet for meg. Jeg vet at vi kan spille godt sammen. Vi må bruke det til vår fordel, sier Hegh Arntzen.

– Det betyr i alle fall mye for min del, supplerer Henny Reistad, nykomlingen.

Hun føler seg godt ivaretatt av kjente fjes på et seniorlandslag der hun debuterte for en liten uke siden.

Kaptein Stine Bredal Oftedal, som selv spiller i Györ, er overbevist om Vipers-dominansen vil gi bedre samspill i landslaget.

– Det er noe vi må bruke for alt det er verdt.