EM-helten kan gå rett fra finale til eksamen

Dagen etter hjemkomst fra EM skal Marta Tomac (26) ha eksamen i makroøkonomi.

STUDERER: Fædrelandsvennen traff Marta Tomac på kafe før EM-avreise.  Foto: Reidar Kollstad

ballsport

HELSINGBORG: - Jeg skal bli ferdig her med dere nå, så skal jeg rett på kafé og lese. Jeg har eksamen dagen etter at vi kommer hjem, neste tirsdag. Det blir tøft sier Marta Tomac.

Søndag spilte hun det som betegnes som hennes beste landskamp for Norge. Hun ble kåret til banens beste av både mediene og TV-titterne. I ettermiddag handler det om å skifte fokus. Hun benytter hver mulighet, etter at treninger og andre oppgaver er over, til å sette seg ned med lærebøkene i Sverige. Tomac studerer makroøkonomi ved NTNU i Trondheim. Mandagens leseøkt kan hun gjennomføre med et smil om munnen på en kafé i Helsingborg.

AVGJØRENDE: Marta Tomac jubler for mål mot Danmark. Vipers-spilleren ble kåret til banens beste.  Foto: Reuters

Kalte OL-vraking «knust drøm»

- Planen er å lese hver dag, men det har gått litt i dass, det er mye program. Men jeg har fått lest jevnt. I dag får jeg et par timer. Jeg setter meg på kafé, sier Tomac, som pleier å gjøre det samme Kristiansand.

Trønderen, som spiller i Vipers, var en av de store overraskelsen i Thorir Heirgeirssons VM-tropp for et drøyt år siden. Samtidig fikk hun sin største nedtur da OL-drømmen røk et halvår senere. Hun kalte vrakingen den gang før en «knust drøm». I dag ser hun annerledes på det.

– Nå ser jeg på det som en positiv erfaring. Det at jeg ikke ble tatt ut til OL har gjort meg sterkere både som menneske og håndballspiller. Det gjelder å finne det positive hele tiden og være tålmodig. Jeg er en spiller som alltid har satt laget foran meg selv, og det vises nå, sier hun.

Fikk skryt av kapteinen

Etter kampen mot Danmark, der Norge vant 22-20, fikk hun skryt fra mange hold. Blant annet fra kaptein Stine Bredal Oftedal.

- Marta kommer inn og gjør det veldig bra. Hun er rolig, flink og smart i spillet. Hun er en viktig brikke når hun kommer inn. Hun er veldig god i den rollen, sier Bredal Oftedal.

Norge, som så godt er klare for semifinale, møter Ungarn og Tsjekkia i de to siste kampene i mellomspillet. Semifinale og finale går henholdsvis fredag og søndag.