– Risiko å være kvinne og håndballspiller

Stine Bredal Oftedal grøsser og banker tre ganger i bordet. Spillerne på VM-laget i håndball frykter korsbåndskader, som rammer stadig yngre.

Norges kaptein Stine Bredal Oftedal bruker mye tid på å forebygge korsbåndsskader.  Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

ballsport

BIETIGHEIM: – Det landslaget vi har nå, er det best trente jeg har sett. Spillerne har mye muskulatur rundt kneet, sier landslagslege Anne Froholdt.

Hun er til stede i Tyskland under håndball-VM, der Norge møter Polen tirsdag. Froholdt har fulgt Norges kvinnelag siden 2009 og opplyser at ingen i gjengen som deltar i dette VM, har vært rammet av en korsbåndskade. Det er uvanlig.

For nå meldes det om korsbåndskader hos stadig yngre spillere, helt ned i 10-12-årsalder. På noen lag er det mange som blir rammet.

Anne Froholdt er landslagslege. Her sammen med landslagssjef Thorir Hergeirsson (t.v.)  Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Fakta: Korsbåndskader

Skader i det fremre korsbåndet er uberegnelige. De fleste av dem skjer i ufarlige situasjoner som utøveren har vært i hundrevis av ganger før, uten å bli skadet.

Det er mange som ikke vet at vi har to korsbånd i hvert kne: Det fremre og det bakre.

Begge er viktige for å stabilisere kneet, men som regel hører man kun om det fremre korsbåndet, og dessverre først når det har skjedd en skade i det.

Bakre korsbåndskade er langt sjeldnere. Det er i noen tilfeller en skade som overses. De fleste med bakre korsbåndskade behøver ikke operasjon.

Har gjort mye riktig

Forsker Grete Myklebust ved Norges idrettshøgskole mener det er en god nyhet at Heidi Løke & Co. har unngått slike alvorlige skader på fremre korsbånd, som gjør at spillere må være ute i nesten ett år. Hun har en forklaring:

– Jeg tror at de som nå er på landslaget, har trent riktig i veldig mange år. Det betyr å være opptatt av forebygging.

Viser at det nytter

Myklebust er forskeren som på slutten av 1990-tallet tok initiativ til å undersøke tingenes tilstand i norsk håndball, og den var begredelig.

– På topplagene var det i snitt ett korsbånd som ble ødelagt hver eneste sesong. Da vi og klubbene satte inn tiltak, viste det seg at skadeomfanget ble redusert.

Myklebust sier likevel at slik fysisk trening er noe trenere og spillere må minnes på hele tiden, for nå er det igjen en økning på gang, ikke minst – blant barn og ungdom. Og noe er mer utsatt enn andre:

– Det er risiko å være kvinne og håndballspiller.

Belastningen blir for stor

Utgangspunktet er at unge jenter som spiller på flere aldersbestemte lag, og i tillegg et seniorlag, har mye større sjanse for å bli rammet på denne måten. Samtidig ser hun og andre forskere at det er flere faktorer som gjør at noen er mer utsatt. Det kan være genetisk.

Hun berømmer landslagstrener Thorir Hergeirsson for å rullere litt på laget, for hvis Norge går helt til finalen, er det ni kamper alt i alt på 15 dager.

Heidi Løke er omtrent aldri skadet. Så bruker hun trolig mest tid av alle på fysisk trening.  Foto: Mette Bugge

Skjedde på verst tenkelig tid

Etter kun tre minutter i Tysklands åpningskamp mot Kamerun i VM, var det en av vertslandets spillere som fikk en så alvorlig skade. Dermed var det over og ut.

Norges kaptein Stine Bredal Oftedal grøsser når hun tenker på det og banker tre ganger i bordet.

– Det går an å forhindre en slik skade ved å være flink på styrketrening. Samtidig ser vi at spillere rammes vanvittig urettferdig. Jeg har vært heldig, sier nittedølen, før hun skulle nettopp på styrketrening med landslaget mandag.

Hun har slik trening langt fremme i pannebrasken og sluntrer ikke unna.

Det liker Myklebust å høre:

– Hvis du ønsker å bli god i håndball, er det opplagt at ikke kan være ute over tid med skader.

Hun tror at det landslagsprofilene gjør, har stor betydning for unge spillere som ser opp til dem.

– Spillerne på VM-laget er forbilder. Jeg håper også at trenere og aktive i Håndball-Norge følger med på appen skadefri.no, der man får mange øvelser.

Måtte si fra

Da Sanna Solberg kom til Esbjerg etter årene i Larvik, skjønte hun at de danske spillerne ikke var så opptatt av dette.

– Derfor fortalte jeg hva jeg ville gjøre, forteller hun.

Camilla Herrem, som var i rumensk håndball før hun kom hjem til Sola, har samme erfaring:

– Det er et annet syn på dette i Øst-Europa, der man prioriterer håndballtrening.

Camilla Herrem har hatt så skader. Hun tror skadeforebygging er viktig, men ser også at slike skader rammer vilkårlig.  Foto: Mette Bugge

For trener Thorir Hergeirsson er forebyggende trening spillernes ansvar, for det de gjør i klubbene er viktigst.

– Og vi har jo ikke unngått slike skader, selv om det ikke har rammet dem som er her. Kjersti Boge Solås i Tertnes har vært ute med en slik skade, Marta Tomac i Våg Vipers og Anniken Obaidli er ute nå.