Denne uken måtte han gi den tøffe beskjeden: - Det er en avgjørelse jeg ikke kommer til å angre på

Norsk OL-håp prioriterer kjæreste, familie og venner foran egne sportslige ambisjoner.

Tre OL ble det for Kristian Ruth.   Foto: Mette Bugge

andreidretter

Tre OL var ment å bli et fjerde. Men i pausen kom toppidrettsutøveren på andre tanker.

Da Laser-seileren Kristian Ruth (31) tok turen til Olympiatoppen denne uken, var det for å begrunne hvorfor han velger å hoppe ut av båten.

OL i Beijing, London og Rio var tenkt å følges av OL i Tokyo i 2020.

Ruth skulle bare gjøre ferdig studiene, og bruke året etter de siste sommerlekene i Brasil til å fullføre studiene og få et avbrekk.

– Jeg må jo innrømme at tankene har kvernet i hodet på hva som skulle være fortsettelsen, men nylig bestemte jeg meg for å legge opp, sier 31-åringen.

Han har holdt seg i fysisk god form det siste året, og dermed døren åpen til å fortsette det livet han har holdt på med i så mange år, men så var det noe annet som trakk andre veien:

– Det var så enkelt som kjæreste, familie og venner, at jeg ønsker å stille opp mer for dem. Jeg har vært egoistisk i så mange år. Nå vil jeg ikke være egoistisk lenger. Jeg er ikke villig til å ta de valgene som kreves. Jeg vil ha et mer normalt liv.

Vil si ja heretter

Ruth er kommet til at alle døgnene hjemmefra, og det at man som toppidrettsutøver må å si nei til vanlige ting som andre mennesker gjør, ble avgjørende.

– Det handler om å si nei til bursdager, og ikke kunne komme på besøk dersom man skjønner at noen er litt forkjølet.

Han kaller det en personlig avgjørelse, ikke noe som er kommet gjennom press fra andre. Kjæresten har sagt at han må gjøre det som er riktig for ham.

– Etter London-OL var jeg ikke ferdig. Da tenkte jeg på at det var mye jeg burde gjort annerledes, før jeg egentlig gjorde det. Nå har jeg ikke slike tanker. Derfor er det en avgjørelse jeg ikke kommer til å angre på.

Mye å ta med seg videre

Han er utrolig takknemlig for alle årene som proff seiler. I elleve år drev han idrett på heltid, og med støttespillere og sponsorer som bidro i medgang og motgang.

Foran OL i London gledet Kristian Ruth seg stort. Dette bildet er tatt under en presentasjon på Olympiatoppen.   Foto: Audun Braastad/ NTB scanpix

Han er glad for at det ble noen studier underveis, og er snart ferdig med utdannelsen innen materialteknologi fra Universitetet i Oslo.

– Jeg har sett mye forsøpling, ikke minst av plast, i de årene jeg har vært på havet. Det vil jeg gjerne bidra til at blir redusert.

Glimt fra OL i Rio, som ikke gikk som planlagt.  Foto: Bernat Armangue / TT / NTB scanpix

– Hva kan du ta med deg fra toppidretten inn i arbeidslivet?

– Mye, ikke minst det å være målrettet og systematisk, se hva som må gjøres og få det til. .

– Er du ute av sporten for godt?

– Nei, jeg håper jo at jeg kan bidra på et eller annet vis, som eksempel overfor forbundet. Jeg føler at jeg har en veldig god idé på hva som skal til for å gjøre det bra, selv var jeg ikke lenger villig til å ta de nødvendige valgene.