Bjerkeli Grøvdal lekte med OL-kravet

Sett Karoline Bjerkeli Grøvdal på deltagerlisten til OL! Hvis langdistansejenta unngår skader, leker hun seg til Rio.

STERK: Karoline Bjerkeli Grøvdal imponerte i gateløp i Tyskland. Her fra fjorårets Bislett Games.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

andreidretter

10.000 meter står på programmet første dag både i EM og OL. Karoline Bjerkeli Grøvdal planlegger å løpe begge.

Grunnen til at Norges beste langdistanseløper allerede nå kan begynne å planlegge både EM— og OL-deltagelse, er hennes sterke 31,33 i et 10 km gateløp i tyske Paderborn lørdag. OL-kravet må på 32,00 må riktignok oppnås på bane, men Karoline nærer ingen frykt for at det ikke skal gå.

– Det er vanskelig å si hva 31,33 tilsvarer på bane, men normalt løper man litt fortere. Der er det flatt, mens det ute kan gå litt opp og ned. 31,33 kom heller ikke i noe perfekt løp, så jeg bør ned enda 15 sekunder. Det var deilig å få til et så bra løp så tidlig. Det er alltid spennende når man har trent en hel vinter å finne ut hvor man står, sier 25-åringen, som planlegger å ta OL-kravet om en drøy måned.

– 9. april drar vi på høydetrening til Flagstaff. Derfra drar vi rett ned til stevnet i Palo Alto 1. mai. Der bør det gå greit å ta OL-kravet, mener Karoline, som har enda 20 sekunder på seg for å greie EM-kravet.

5000 meter i bakhånd

Mange har ment at 10.000 meter – og senere maraton – er den riktige distansen for Karoline, som har holdt litt igjen. Således blir 10.000-meteren i Palo Alto hennes banedebut på distansen.

– Er du ferdig med kortere løp i mesterskap?

– Skulle det gå dårlig på 10.000 meter i årets mesterskap, har jeg 5000 meter som en mulighet nummer to. Den går siste dag. Jeg kommer fortsatt til å løpe begge distansene. Jeg har lyst til å forbedre tiden min på 5000 (15.15,18), men tenker jeg plassering i OL, er det lurest å velge 10.000, sier jenta fra Isfjorden.

Under løpet i Paderborn måtte hun gjøre halvparten av jobben alene.

– Jeg hang på en gutt de første fem kilometerne, men så gikk det litt for sakte. De siste fem løp jeg alene. Det gikk lett hele veien, og jeg var aldri i kjelleren, forteller Bjerkeli Grøvdal, som vant kvinneklassen klart.

Gjennombrudd i fjor

Etter flere sesonger med skader, fikk Karoline sitt internasjonale gjennombrudd som senior i desember. Da ble det bronse i terreng-EM i Frankrike – hennes første mesterskapsmedalje som voksen. Allerede i 2007 vant hun gull på hinder i U20-EM. Det gjentok hun i 2009 da hun også vant 5000 meter.

– Jeg har fått trent godt i vinter, og jeg har tålt treningen. Det er ikke noe annen forklaring enn det, sier Norges langdistansehåp, som er nest best i Europa i år med 31,33. Best på bane i Europa i fjor var Sara Moreira fra Portugal med 31,12. OL blir spennende, EM enda mer?