Bildene i sosiale medier avslørte ham. Her pågripes dørvakten, mistenkt for å bruke anabole steroider

Dørvakter på steroider regnes som så farlige, at beredskapstroppen er med når enkelte av dem skal pågripes. Vi ble med på den aksjonen.
andreidretter

I et auditorium på Sentrum politistasjon i Oslo samles et titalls politimenn og -kvinner. «Aksjon sol og bol» står det i sort skrift på lerretet foran i auditoriet. Under overskriften er det bilder av flere menn med gigantiske muskler. Bildene er hentet fra vedkommendes egne kontoer på sosiale medier.

Mennene jobber som dørvakter på utesteder i og rundt Oslo.

– Det er vanlig at brukere av steroider har et stort profileringsbehov, og det utnytter vi ved å se på bilder de legger ut av seg selv på sosiale medier. Vi har folk som er gode på å vurdere muskulaturen opp mot hva som er mulig å få til uten bruk av ulovlige preparater, forklarer avsnittsleder i Oslo-politiet og leder av aksjonen, Lasse Johnsen.

De neste dagene publiserer Aftenposten historier fra innsiden av norsk dopingmiljø.

En dørvakt blir pågrepet for besittelse av store mengder anabole steroider.  Foto: Rolf Øhman

Ulovlig siden 2013

Forskning ved Oslo universitetssykehus viser at aggresjon er en bivirkning hos 40 prosent av brukerne av anabole steroider.

Forsker i kognitiv nevrovitenskap, Astrid Bjørnebekk, står bak studien som fortsatt pågår.

– De scorer høyere på aggresjonstester. Vi ser at de som har brukt dopingmidler over lang tid, scorer høyere enn de som har brukt kort tid. Vi sammenligner dem som har brukt under fem år med dem som har brukt over ti år, forklarer hun.

Slike dopingmidler ble forbudt å bruke i Norge i 2013.

«Klin, hakke gal»

Forrige måned aksjonerte Oslo-politiet for første gang mot dørvakter i Oslo-området som de mistenkte at brukte anabole steroider. Tidligere har de kun avskiltet ordensvakter for omsetning av slike dopingmidler.

Vi fikk eksklusiv tilgang til aksjonen.

Lasse Johnsen informerer politistyrkene om hva som skal skje under aksjonen.  Foto: Rolf Øhman

Torsdag 27. april, klokken 08.00:

Flere av vaktene har kriminelt rulleblad fra før. Én har vært inne til avhør flere ganger – anmeldt for å ha vært voldelig mot publikum. En annen mistenkes for å være innblandet i torpedovirksomhet.

Politiet har fått godkjent ransaking hjemme hos de utvalgte. I to tilfeller bevæpner de seg.   Foto: Rolf Øhman

– Dette har vært en jobb vi har sittet med en stund. Vi har blant annet studert bilder av disse kandidatene på sosiale medier, sier Johnsen i politiet.

I det ene tilfellet kalles beredskapstroppen inn. Politiet omtaler mannen som ekstremt farlig og «klin, hakke gal».

Etter briefen samles de fire teamene som skal ut. Hvert team gjennomgår de hvite mappene de får utlevert. Mappen inneholder informasjon om «objektene», bilder av dørene politiet skal ta seg inn og oversikt over hva som kan vente dem.

Det er vanskelig å se hvem som bruker anabole steroider. Disse bildene av dørvakten er tatt med få ukers mellomrom.  Foto: Rolf Øhman

AK 47 og store mengder anabole steroider

Klokken 10.10: Politiet drar til ham som regnes som den farligste. Først på plass er to sivile politimenn som holder utkikk utenfor huset. Rundt hushjørnet på den andre siden av gaten står innsatsleder, beredskapstroppen, ambulanse og to uniformerte politimenn.

De sivile får åpnet døren, beredskapstroppen rykker inn.

I denne boligen går alt rolig for seg. Dørvakten er ikke i leiligheten, men en annen person opplyser at mannen politiet jakter på, er i utlandet. Politiet ransaker allikevel leiligheten og finner anabole steroider nok til å sørge for at dørvakten kommer til å miste løyven sin.

De drar videre.

Klokken 10.55: På en bensinstasjon nord i Oslo står to ambulanser, to politibiler og innsatsleders bil. Ved neste leilighet er allerede to sivile politimenn på plass. De to sivile åpner døren til oppgangen og umiddelbart etterpå kjører politibilene inn på plassen foran blokken. De parkerer bak mistenktes svarte BMW. På få sekunder er de ute av bilene. Samlet, og med skjold foran seg, rykker de inn i boligblokken.

Bevæpnet og bak skjold rykker politiet inn til en av dørvaktene. En av de sivile politimennene følger med på at mistenkte ikke skal stikke av.  Foto: Rolf Øhman

Sekunder senere hører vi krangling fra innsiden av leiligheten. Noen er tydelig opprørte, men de roer seg relativt raskt ned. Vi venter.

Klokken 11.15: Politiet kommer ut med en kvinne med håndjern rundt håndleddene. Fem minutter senere kommer de med en mann. De har funnet våpen og store mengder anabole steroider i leiligheten. Så store mengder at de mistenker at det er til mer enn eget bruk.

Paret blir tatt med til politistasjonen. Dørvakten har med stor sannsynlighet passet på andres sikkerhet for siste gang.

Mannens advokat Monica Behn Jacobsen sier til Aftenposten at klienten hennes erkjenner besittelse av anabole steroider, men at alle sakens dokumenter foreløpig ikke er oversendt, og at det derfor er vanskelig å uttale seg om noe mer.

– Politiet mistenker også at han skulle selge noen av steroidene, har han erkjent det?

– Det vil jeg ikke uttale meg om på det nåværende tidspunkt, sier Jacobsen.

– Vi fant to skytevåpen. Ingen av dem kan avfyres, men det ene var en AK47 maskinpistol. Den kan brukes til å skremme, selv om den var plombert. Det ble også funnet mye bol, det var det vi i utgangspunktet var ute etter, sier aksjonsleder Johnsen.

Politiet finner en koffert med mistenkelige gjenstander hos den ene dørvakten. Våpenet er en soft Gun, men det lå også en teleskopbatong oppi kofferten, samt håndjern og en skuddsikker vest, i tillegg til maskene. Batongen er ulovlig. Politiet mistenker at utstyret være anskaffet til bruk i kriminell handlinger.  Foto: Politiet

Det blir funnet en AK 47 hjemme hos den mistenkte. Det ser ut til å være et ekte våpen, men det er plombert, slik at det ikke kan avfyres med mindre plomberingen blir fjernet.  Foto: Politiet

To personer har mistet jobben

I løpet av dagen i april fikk politiet tak i seks personer. Fire steder ble det enten funnet anabole steroider, eller mistenkte erkjente bruk.

I ettertid har politiet aksjonert mot flere dørvakter. Det blir tatt ut tiltale mot tre personer. De risikerer fengselsstraffer for bruk og besittelse av anabole steroider.

Politiet tok med utstyr for å bryte seg inn i de mistenktes boliger.  Foto: Rolf Øhman

Det ble funnet anabole steroider hjemme hos fire av dørvaktene. Man venter fortsatt på tre urinprøver. To personer har foreløpig mistet jobben som dørvakter.

– Ordensvakter er viktige samarbeidspartnere for politiet. De gjør en viktig jobb med å ivareta sikkerheten på byens utesteder. Men en av bivirkningene ved bruk av steroider, er økt aggresjon. De blir gjerne konfliktsøkende og får ekstreme humørsvingninger. Da er de på feil plass, forklarer Johnsen i politiet.