- Hallo, jeg er 28 år. Det går ikke nedover ennå

Christina Vukicevic var lei av friidretten. Lei av maset til pappa og trener Petar. Lei av skader. Trøtt mentalt. Nå er hun snart tilbake i en mer avslappet utgave. Men like motivert som i glansdagene. Og kontakten med mamma er gjenopprettet.

PÅ GANG IGJEN: Christina Vukicevic Demidov opptrådte internasjonalt siste gang under EM 2012. OL samme år trakk hun seg fra. Nå nærmer det seg comeback. Forberedelsene gjøres blant annet på Fana.  Foto: RUNE FEVIK

andreidretter

FANA (Aftenposten.no): Christina Vukicevic – nå også med etternavnet Demidov – har satt seg et mål. Foreløpig er det bare hun selv som vet hva det er. Hun skal snakke mer etter at hun har sesongdebutert.

Det småregner i Bergen. Antagelig årets minst oppsiktsvekkende nyhet. På Fana stadion støyer noen unger og prøver seg på forskjellige friidrettsøvelser. Inne i styrkerommet henger en jente vekselvis med hodet ned, «sykler» med bena i luften, ligger horisontalt med en femkilosvekt i hånden og bøyer opp og ned. Står på ett ben og kaster medisinball med en venninne. Ikke ulikt bildene fra utallige treningssentre rundt omkring i Norge.

Forskjellen er at jenta som styrker mage og rygg har tilhørt verdens beste hekkeløpere. Det var før skadene kom og gløden forsvant.

– Jeg sa aldri at jeg la opp, jeg sa at jeg tok pause.

Christina Vukicevic var møkklei. Hun trivdes med å sitte på tribunen og spise kroneis. De andre fikk bare holde på. Hun savnet ikke friidretten.

Lukten av sagmugg

Norges mest populære kvinnelige friidrettsutøver har trent hele tiden. Men ikke så hardt. I fjor høst begynte det å krible litt igjen. Hun måtte prøve piggskoene igjen. Det ble bensin på et ulmende bål.

I januar var hun med pappa på treningsleir i Sør-Afrika. Lysten økte enda mer. I april ga hun TV 2 beskjed om at hun ikke lenger kunne være med som ekspertkommentator. Kan ikke løpe og prate samtidig, vet du.

Hennes gode venn og rett fra levra-leverandør av meninger, Vebjørn Rodal, er skeptisk til at en jente som har vært borte tre år kan komme til topps igjen. Han godslige med barten, Johan Kaggestad, har vært mer positiv. Christina er avslappet til hva folk måtte mene – enten de spår 12-tallet, eller at hun ikke blir bedre enn en tujahekk. Hun synes bare det er hyggelig at noen bryr seg. Selv har hun troen.

— Hallo, jeg er 28 år. Det går ikke nedover ennå.

Venninnen og treningspartner - tidligere sprinter Iren Vevatne Isaksen bryr seg mye. Hun bryr seg fordi hun synes det ser så lovende ut for Christina.

Har lært av Vadim

En hekk langt inn i låret, langvarig skade i lår— og setemuskulatur, operasjon i foten, offentlig dopingstrid mellom mor og far, trenerbrudd med far – og i motsatt ende av følelsesskalaen: ekteskap med Brann-spiller Vadim Demidov. 27-åringen, som kaller seg 28 fordi hun fyller i neste måned, har opplevd mer enn de fleste på hennes alder.

EKTEMANN: Branns Vadim Demidov. 

Christina forteller mellom treningsøvelsene. Åpenhjertig som alltid. Om hvorfor hun måtte bryte treningssamarbeidet med pappa Petar. Det ble for mye mas. Krangling. Foreldre som skal trene egne barn. Det kan bli for tett og for mye.Men pappa er gjeninnsatt. Christina bor i Bergen. Det er avstand når hun vil ha avstand. Kontakt når hun vil ha kontakt. Hun trives utmerket – og roser ektemannen for å ha gitt henne et nytt og avslappet syn på livet.

Før kunne hun klikke hvis hun ikke fikk gjennomført treningsøkten som planlagt. Nå er det viktigere ting. Som gjenopptagelse av kontakten med mamma Turid Syftestad etter mange års isfront.

Gleder seg til å møte Isabelle

Isabelle Pedersen hadde trolig sett for seg at hun skulle bli Norges nye hekkedronning. Det kan hun fortsatt bli. Ingen vet hvor fort Christina kommer til å løpe igjen. Ikke hun selv heller. Men hun gleder seg over at Isabelle har gjort det så bra.

— Men nå skal hun bankes?

— Det kan jeg ikke si, men jeg gleder meg til å møte henne i en duell.

Det skjer først når Christina føler seg hundre prosent klar. Hun tror det kan være en fordel for begge at de er to norske som kniver om å komme fortest mulig over hekkene.

Røper litt

Å gjennomføre harde treningsøkter koster ikke mer enn før. Det koster mindre. Fordi hun har så inderlig lyst til å komme tilbake som friidrettstopp. Og topp, hva er det?

Christina kommer ikke tilbake for å løpe på 13,50. Du gjør ikke det når du er norgesrekordholder med 12,74. Hun må i alle fall løpe på 13,10 for at det skal ha noen hensikt å fortsette satsingen inn i OL-sesongen.

Nå er hun bare noen få økter unna å gjøre comeback. Det blir ikke på Hamar i morgen og ikke på Bislett Games. Det blir når Christina Vukicevic Demidov føler at hun er klar. Nå er toppfarten 90–95 prosent.

Den må være 100 på 100 hekk.

Christina Vukicevic Demidov

Født: 18. juni 1987

Klubb: Vidar

Bor: Bergen. Tar en tur til Oslo når pappa Petar skal inspisere treningen på nært hold.

Pers: 12,74 fra 2009. (Mener hun var bedre i 2011 med 12,79 i regnvær på Bislett.)

Meritter: Gull U23-VM og ungdoms-OL. Bronse EM innendørs. Norsk mester syv år på rad 2004–2010.

Aktuell: Skal etter tre års pause utfordre Isabelle Pedersen som Norges beste på 100 m hekk – og komme inn i den internasjonale varmen igjen.