Lørdag klokka 17.30 kom Bjørn Inge Hepsø i mål etter en 200 km lang løpetur gjennom hele Nordmarka fra nord til sør. Av ti påmeldte til denne lengste etappen i Nordmarka Ultra Challenge stilte fem til start. Bare Hepsø og én til fullførte løpet der startskuddet gikk torsdag kveld klokka 20. Da hadde deltakerne 48 timer på å komme seg i mål. Dette greide altså Hepsø med god margin. Han brukte 45 timer og 29 minutter.

– Det så ut som han gikk på en spikermatte da han kom ned bakken mot mål, forteller samboer og støtteapparat, Tove Sødahl, til Rbnett noen få timer etter målgang.

Da hadde samboeren endelig sovnet til tross for svært verkende bein.

– Jeg har tatt imot ham i løp både på Stranda og Hornidal. Da har det vært en mer gira Bjørn Inge enn det som kom inn i dag. I dag var han bare sliten og overlykkelig over å ha kommet i mål, sier hun.

Søndag morgen får vi en samtale med vinneren.

– Gratulerer! Ble det ei god natts søvn?

– Nei, egentlig ikke. Jeg våknet flere ganger av himla vondt i beina. Og så gikk det plutselig over i lykkerus over at det var over, og at det hadde gått så bra, sier Hepsø.

Samtlige tånegler har røket og føttene er fulle av vannblemmer.

– Men dette var jeg innstilt på. Det er en del av prisen man betaler.

Hepsø var i ledelsen hele løpet.

– Jeg har hatt en skadefri sesong med mange lange fjell- og sykkelturer. Det endret seg fort fra at jeg skulle fullføre til at jeg skulle vinne dette løpet, sier åndalsnesingen som ikke har konkurrert i løping i mer enn tre år.

– Jeg liker veldig godt å konkurrere, se hva kroppen er i stand til å gjøre, forklarer 45-åringen.

– Det var en periode jeg var veldig sliten, og en annen tok meg igjen. Da ble plutselig alt slit og all smerte glemt. Det var bare helt uaktuelt, en helt umulig tanke for meg at han skulle komme forbi, humrer Hepsø.

– Andre utfordringer undervegs?

– For meg var den største å finne vegen. De har beskrivelse av vegen på internett, den må du følge hele tida. Det er fullt av blåmerka stier i marka. Det å vite når man skal ta av på neste sti gjør det ekstra utfordrende for meg som ikke er kjent der. Jeg løp en del feil og måtte tilbake igjen. Følger man ikke løypa, er det ikke godkjent.

Brøt i fjor

I fjor stilte han også til start, men brøt etter «bare» 100 kilometer.

– Jeg var så mentalt nedfor og mer sliten da enn jeg følte meg i mål i år. Da tenkte jeg at jeg aldri skulle tilbake til Nordmarka. Men allerede da vi begynte å kjøre tilbake til der vi skulle overnatte, kjente jeg at jeg ikke kom til å få fred før jeg hadde fullført dette løpet, sier han.

– Før løpet i fjor fortalte du om den mentale utfordringa oppe i dette? Hvordan gikk det?

– Jeg var veldig, veldig spent på natt nummer to. På natt én var jeg så tent etter å trent så mye. Endelig var dagen der at man skal vise seg sjøl og andre at dette skal gå bra. Så kommer neste dag. Og natt. Og en ny dag. Jeg synes det gikk veldig bra bortsett fra de siste tre-fire timene av løpet. Jeg gikk litt sammen med han andre som fullførte, men kjente at jeg ikke kunne gå, for da ble jeg så trøtt at jeg bare ville legge meg ned i lyngen for å sove. Jeg bare måtte springe.

– Det var også mindre smertefullt for føttene å trippe lett av gårde, så det passet bra, sier han.

Gode forhold

På de første 100 km hadde han kun én pause på 15 minutter. Ellers var det bare små stopp. Halvvegs i løpet, på Mylla dam, tok han seg en halvtimes pause, hvor han fikk varm mat, drikke og tørre klær fra topp til tå.

– Det er veldig vått terreng i Nordmarka, med gjørme og myr. Man blir fort våt på beina. Da blir de helt hvite og tåler mindre trykkbelastning og gnag fra sko, forteller han.

Sofadag i sikte

Nå er Bjørn Inge Hepsø ferdig med Nordmarka Ultra Challenge, og fort klar for andre utfordringer.

– Det trenger ikke være så mye lenger, men gjerne mer fjellterreng enn skogsterreng, sier han på telefon, før vegen går heim til Åndalsnes.

– I fjor var jeg på jobb mandagen etter, og Tove og jeg hadde lagt opp til ei ukes tur i Jotunheimen tre dager etter løpet. Nå vet jeg mer om hva jeg hadde meldt meg på, så jeg har tatt meg fri hele dagen og skal bare slappe av på sofaen, sier den glade vinneren.