Terje Fossheim mener alle de utenlandske spillerne står i veien for de unge talentene i norsk bordtennis.

Lørdag sesongåpner Molde BTK i eliteserien, med tre moldensere og to svensker på laget. Helst ville Molde stilt med kun egne spillere, men da ville laget blitt utspilt i alle kampene.

– De fleste klubbene utnytter et håpløst regelverk og fyller opp lagene med utenlandske spillere som de bare henter inn for å spille kamper. Det kryr av svensker, polakker, dansker, spanjoler og andre nasjonaliteter. I praksis kan en klubb vinne den norske serien uten å bruke en eneste norsk spiller, hevder Fossheim.

Denne sesongen har forbundet tilpasset seg den svenske terminlista for å unngå at serierundene kolliderer. Dermed kan de svenske proffene spille samtlige kamper også i den norske ligaen.

Fokus trekker laget

Han er oppgitt over det han oppfatter som betydelig motstand mot å endre reglene, til tross for at

flere klubber ønsker å begrense antallet «importerte» spillere fra neste sesong.

– Det er sterke krefter som ønsker å beholde dagens system og det er sterkt beklagelig. Resultatet er at egenproduserte spillere ikke får sjansen og at dette på sikt er uheldig for rekrutteringa i norsk bordtennis, sier han.

Fossheim synes det er trist at Oslo-klubben Fokus har trukket laget sitt foran sesongen.

– Fokus er Norges beste klubb og ville vunnet serien suverent hvis klubbene brukte egne spillere. Og Molde kunne da trolig stabilisert seg blant de tre-fire topplagene, mener Fossheim.

Tredjeplass i fjor

MBTK kom til sluttspillet sist sesong og endte på en sterk tredjeplass.

– Fjorårets innsats ble over all forventning og kommende sesong vil nok bli mer utfordrende for de unge spillerne våre, sier den sportslige lederen.

Maciej Pietkiewicz, som ble kåret til landets beste lagspiller i fjor, har forlatt Molde etter to sesonger som spillende trener. Lørdag er han tilbake - som spiller for Vikåsen. Det samme er Benjamin T. Fossheim, som skiftet klubb da han flyttet til Trondheim for å studere.

Mistet treneren

Moldes svenske støttespiller Magnus Pohjolainen er fortsatt med. For å erstatte frafallet har klubben også hentet inn hans klubbkamerat Patrik Nyberg i svenske Åsa.

– Dette er helt nødvendig for å unngå en sesong full av nedturer. Vi ville fått «grisebank» uten et par forsterkninger utenfra.

I helgas åpningsrunde vil Molde i tillegg stille med tre lokale spillere: Petter Fleischer, Andreas Sporsheim og Even Nikolai Horvli.

– Våre egne spillere har fått mer erfaring, men de er fortsatt unge og urutinerte i forhold til mange av motstanderne. Målsettinga for sesongen er å beholde plassen, og det blir en betydelig utfordring, sier Fossheim.

PS: I tillegg til Vikåsen er Volda/Ørsta motstander i Skytterhallen lørdag. Der spiller Fredrik Meringdal fra Hjelset.