I to år sto Arild Stavrum midt oppe i galskapen i toppen av skotsk fotball. Her forteller den tidligere Aberdeen-spilleren hva som gjør Celtic til et spesielt lag å møte.

Moldes gruppe i Europa League er mer verdig Champions League. Ajax er en av Europas fremste klubber til å produsere spillere, mens Celtic og Fenerbahçe er de beste til å produsere stemning.

De som var så heldige å få være til stede på Moldes bortekamp i Istanbul vet hva jeg snakker om. Og mye av det samme venter når Molde setter kursen mot Glasgow for å møte Celtic den 5. november. Kanskje er Fenerbahçe og Celtic de to lagene i Europa der publikum lager mest leven.

Jeg har i alle fall stått på tribunen under derbyoppgjør i England, i Roma og jeg har vært på de store stadionene i Spania, men de kommer ikke i nærheten av å matche stemningen i Istanbul eller Glasgow.

Glasgow er en fotballby. Målt i innbyggere er byen litt mindre enn Oslo, men der Oslo har sitt Ullevaal, et middels tippeligalag og nummer to-lag på nivå tre, er Glasgow fotballens maktsentrum i Skottland. Rangers har verdensrekord i seriemesterskap og Celtic følger tett bak. Byen har to fotballstadioner som tar over 50.000 tilskuere og en over 60.000.

Da blir det litt stakkarslig med Ullevaals 28 000.

Glasgow er også en delt by grunnet den knallharde rivaliseringen mellom de to store fotballagene Celtic og Rangers. Jeg har spilt mot begge og et av mine første møter med skotsk fotball var borte mot Rangers. Treneren så alvorlig på meg i garderoben før kampen. Jeg tenkte at nå skal han fyre meg opp. Fortelle hvor viktig denne kampen var. Men han sa: «Er du katolikk?» Spørsmålet var så uventet. Det satte meg ut. Jeg sa: «Nei, hvorfor det?» «Bare ikke kors deg her ute!» sa han. Rangers er en protestantisk klubb. Det hevdes at Alex Ferguson, som selv spilte for klubben, aldri ble tilbudt managerjobben fordi han er gift med en katolsk kvinne. Og skulle man gjøre korsets tegn inne på Ibrox, ja da kunne man være sikker på at det ble bråk.

Så hvordan blir det for de av Molde-spillerne som er ateister, protestanter eller muslimer? Ikke noe problem. Celtic er mer avslappet på dette området enn Rangers. De foretrekker riktignok katolikker, men har alltid vært en mer «åpen» klubb enn det motstanderen lenger sørvest i byen er.

(Det sagt, ikke kjøp deg en Rangers-drakt og forvill deg inn på en pub på østkanten.)

Skottene er et stolt folkeslag. Det var skotten Alexander Fleming som oppdaget penicillin, James Watt har mye av æren for dampmaskinen, det samme gjelder Alexander Bell og telefonen. Vi kan føye til pedalsykkel, farge-tv og curling. Og selv om mange vil hevde at curling kanskje ikke er den viktigste nyvinningen i moderne historie, kan vi i Norge heller ikke hamre så altfor hardt i bordet med verken ostehøvelen eller bindersen.

Skottene ser seg også som, om ikke oppfinnere, så i alle fall utviklere av den moderne fotballen gjennom blant annet pasningsspillet. For et par år siden holdt den anerkjente engelske sportsjournalisten Jonathan Wilson et interessant foredrag om historisk utvikling innenfor fotballtaktikk på cupfinaleseminaret. Han konkluderte med at det aller meste egentlig stammer fra Skottland. Alle i salen nikket anerkjennende helt til Nils Arne Eggen tok ordet og sa:

«Skottland? Ka e det hainn prate om? No ska dokker hør.»

Nils Arne Eggen til tross, Skottland var faktisk lenge en fotballstormakt. Vi som er oppvokst på 70- og 80-tallet husker at Skottland alltid var med i VM. Det legendariske laget fra 1974, med spillere som Dennis Law, Kenny Dalglish, Billy Bremner og Peter Lorimer står sterkt hos de fotballnostalgiske av skottene, og man skal ikke til bunns i så altfor mange pints før man sier seg enig: dette laget burde ha vunnet VM istedenfor Vest-Tyskland.

Skottland har ingen VM-titler, men opp gjennom historien har skotske lag vunnet serievinnercupen, cupvinnercupen og UEFA-cupen, samt vært tapende finalister flere ganger. Anbefalt lesning er Michael Grants bok Fergie Rises som omhandler Alex Fergusons managerkarriere før han tok over Manchester United. Høydepunktet var å vinne cupvinnercupen i 1983 med Aberdeen, etter å ha slått Bayern München i kvartfinalen og Real Madrid i finalen!

I denne perioden så takket også Ferguson nei til å ta over Tottenham for å fortsette som manager i Aberdeen, og spillere foretrakk å holde seg nord for grensen fremfor å bytte til dagens storheter som eksempelvis Manchester-lagene eller Chelsea. De tjente like mye i Skottland og de sportslige utfordringene var minst like store. Så kom de store tv-avtalene og engelsk fotball stakk fra skotsk økonomisk og sportslig.

Men skottene er stolte. De mener de fortsatt er best til å finne opp ting, til å spille fotball og til å kle menn i skjørt. De finner seg ikke i at utlendinger kommer dit og belærer dem om noe som helst. Derfor var det nok ikke den enkleste oppgaven Ronny Deila tok på seg da han forlot Strømsgodset for å ta over Celtic for halvannet år siden.

Celtic skal, så lenge Rangers har begravd seg så grundig i økonomisk uføre og befinner seg i divisjonen under, vinne serien og kvalifisere laget til minst en åttendedelsfinale i Champions League før supportere, klubbledere og journalister er fornøyde. Som de fleste husker tapte Celtic for Åge Hareides Malmö i den avgjørende kvalifiseringsrunden til Champions League.

I den hjemlige serien leder nå Celtic, etter at klubben lenge lå bak Aberdeen som i Rangers fravær sakte, men sikkert har fått bygget opp et lag som virkelig kan utfordre om serietittelen. Moldes kamper mot Celtic kommer derfor i en svært avgjørende periode for den unge norske manageren. Celtic møter nemlig Aberdeen mellom de to oppgjørene mot Molde.

Jeg misunner de 11 heldige Molde-spillerne som får gå ut på mektige Celtic Park når den tid kommer. På samme måte som jeg misunte de som fikk spille i Istanbul. Dette er øyeblikk som sitter igjen etter karrieren er slutt. Det er også kamper, selvsagt spesielt i den hjemmekampen på torsdag, der det er mulig å vinne over et stort navn, for hos Celtic er det kanskje navnet som er det mest skremmende.

Skotsk fotball og skotske oppfinnelser er ikke lenger ledende, det er på tide med noe nytt nå. Det får Molde, som Malmö gjorde, forsøke å utnytte. For når Eldar Skar kan kjempe mot skremmende russere i Okkupert kan i alle fall MFK kjempe mot ikke fullt så skremmende skotter.