Det viser de siste tallene for boligbyggingen fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Tallene fra SSB  gjelder til og med andre kvartal 2016 og har med alle typer boliger som har fått såkalt igangsettingstillatelse. Antall igangsettingstillatelser er det som er vanlig å bruke for å måle byggeaktiviteten i kommunene. Tallene viser at det i Molde i 2. kvartal i år var 26 boliger som hadde fått igangsettingstillatelse. Tilsvarende tall for ett år siden var 83. Første halvår i fjor fikk 100 boliger igangsettingstillatelse, første halvår i år var tallet sunket til 39.

Økning i Ålesund

I Ålesund går pilen motsatt vei. I  andre kvartal i år hadde 44 nye boliger fått igangsettingstillatelse i Ålesund, en økning på 12 fra samme tid i fjor. For Kristiansund var tilsvarende tall 1 i år og 9 på samme tid i fjor.

For Romsdal viser statistikken at byggingen av nye boliger klart lavest i Sandøy kommune, tett fulgt av Nesset.

235 nye boliger

Tallene fra SSB viser imidlertid store variasjoner fra kvartal til kvartal. Det skyldes blant annet at store boligprosjekter kan trekke tallene høyt opp et kvartal. På landsbasis er den langsiktige trenden en klar vekst i antall igangsettingstillatelser til nye boliger helt siden oktober 2014, viser tallene fra SSB. Foreløpige tall for tidsrommet september 2015 til august 2016 viser en økning på 22 prosent fra foregående tolvmånedersperiode.

– Umettelig behov

Mens byggingen av nye boliger er langt lavere enn på samme tid i fjor, skriker markedet etter nye boliger. I alle fall i følge distriktssjef John Arne Lyngstad i Block Watne i Molde.

– Behovet for nye boliger er veldig stort, sier Lyngstad, som nå bygger til sammen 120 boliger på Eikrem utenfor Molde. Det er tre og fireroms leiligheter og rekkehus. De 40 som er ferdig bygget er alle solgt.

– Alt vi bygger får vi solgt. Det er nesten et umettelig behov. Ikke alt blir solgt på forhånd, men vi har ingen problemer med å få solgt, selv om vi har aldri hatt så stor byggeaktivitet som nå i 2016, sier Lyngstad.

– Hvem kjøper?

–  I Molde ser vi at det i tillegg til moldensere er det tilflyttere fra både nabokommunene og nord og sør i landet som kjøper, og en del som selger eneboliger og vil ha noe enklere. Vi kommer nok i første rekke til å satse på rekkehus og to, tre og fire roms leiligheter framover, men også noe eneboliger i vårt byggefelt i Røbekklia.

– Så det er ingen stor risiko å drive med boligbygging i Molde?

– Det har ikke vært det for oss i alle fall.

Etterspørselen er ikke bare stor i Molde.

– Vi har også merket stor etterspørsel etter større leiligheter som vi nå bygger i Elnesvågen, sier Lyngstad.