– Lokallaget består av 230 medlemmer, men kun seks av disse er faddere. Nå som pågangen er såpass stor, søker vi flere erfarne hagefolk som vil dele kunnskapen sin med dem som ønsker hjelp, sier leder Reidar Dahlstrøm.

– En fordel for medlemmene

Dahlstrøm tror mye av pågangen er et resultat av den kraftige medlemsveksten.

– Bare det siste året har vi hatt en økning på nesten 50 prosent. Flere av disse er unge og uerfarne, og ønsker å motta hjelp fra dem som har litt mer erfaring.

Dahlstrøm sier at fadderordningen er ment som en fordel for medlemmene i Molde og Omegn Hagelag.

– Alle fadderne er sjøl medlem, og utfører arbeidet gratis. Vi var litt løs på det i fjor, og sa ja til at ikke-medlemmer også kunne ta kontakt, men det ble altfor mye arbeid fordelt på altfor få faddere.

Formidler kunnskap og erfaring

Dordi Anne Hyldbakk er en av lokallagets seks faddere.

– Det er viktig at fadderbarna tenker over hva de er interessert i før fadderne kommer inn i bildet. En del av poenget er at vi skal bidra med det de trenger hjelp til, og det er ofte greit å få kartlagt dette før de blir tildelt en fadder, sier Hyldbakk.

– Det er veiledning, og ikke fysisk arbeid, vi hjelper de med. Vi vil formidle kunnskap og erfaring, slik at andre kan unngå å gå på samme blemmer som vi kanskje har gjort, legger hun til.

Fadderbarna må også vurdere hva slag type hagemenneske de er.

– Det kan være lurt å finne ut hvor mye tid man ønsker å bruke på hagen, slik at man ikke lager noe man ikke evner å holde ved like.

– Fint å få veiledning

Fadderne har to fadderbarn hver om gangen.

– Noen svarer på spørsmål over e-post eller andre kanaler, men sjøl liker jeg å komme heim til vedkommende og se hagen. Jeg hadde første besøk hos Evy Marie Tofte, som er en av mine fadderbarn, for omtrent to uker siden, hvor hun fortalte om både gleder og frustrasjoner med hagen sin.

Tofte og mannen overtok huset etter bestemora hennes i 2007, og fjernet alt i hagen utenom et pæretre og en syrinerplante. De siste tre åra har hun holdt på mye i hagen.

– Stilen min er litt krimskrams og tilfeldig. Siden jeg har en steinhage med grå pallekasser, ville jeg ha hjelp til hvordan jeg kunne få den fargerik og fin. Jeg har ikke så mye kunnskap om hva som kan stå hvor, hvilke planter som passer sammen og liknende, så det var fint å få litt veiledning da Dordi Anne var her på besøk.

Nyttig

Nå gleder hun seg til hagen begynner å blomstre for fullt.

– Jeg er usikker på hvordan den utarter, da jeg ikke har full oversikt over hva som blomstrer når. Det er ikke gratis å handle inn til hagen, og derfor ekstra demotiverende hvis man ikke får det til. Da er det nyttig med noen som kan gi meg gode råd undervegs i prosessen.

– Blir hektet

Tofte sier at ideen om en fadderordning oppsto ved en tilfeldighet.

– Reidar og jeg snakket sammen om et annet prosjekt, og kom tilfeldigvis inn på at jeg hadde fått egen hage. Jeg sa at jeg skulle hatt en fadder, da jeg har mange spørsmål jeg lurer på vedrørende denne.

Hun sier at det finnes utallige blogger og nettsider hvor du kan se etter tips og råd, men det blir ikke helt det samme.

– Jeg har hele tida tenkt at det er lurt å gå for det som vokser i rundkjøringer, men det hadde vært positivt med kunnskap utover dette. For man blir jo hektet når man først begynner.