I helga er det NM i taekwondo i Molde. Massevis av utøvere, foreldre og andre frivillige må til for å lose mesterskapet trygt i havn for de 1000 som vil være innom Træffhallen. Lørdag er det også fotballkamp mellom Molde og Kristiansund. Her vil frivillige dirigere trafikk, stå i kiosker, ta billetter og sørge for at utgangspunktet er lagt for det som kan være en folkefest. Takken er kanskje ei jakke eller T-skjorte og gratis inngang. Og et sosialt miljø som ikke kan måles i penger.

Kontrasten er stor til det vi har fått avslørt om toppene i Norges idrettsforbund denne uka. Da de til slutt ga etter og offentliggjorde reiseregningene, avdekket de en ukultur blant idrettstoppene. Skyhøge barregninger og svindyre middager er noen hakk over gulrotkaka, den lunkne brusen eller wienerpølsa du får på idrettsarrangement.

Det er langt fra uvanlig at det spanderes middag og litt alkohol til maten på jobbreiser både i det offentlige og i det private næringslivet. Mange organisasjoner setter av penger til representasjon i budsjettene sine og bruker dette til relasjonsbygging opp mot kunder eller samarbeidspartnere. Det må også Norges idrettsforbund kunne gjøre. Men mange firma har strammet inn på reglene om alkohol, og noen kommuner har lagt ned totalforbud mot alkoholservering i kommunal regi. Slik er det blant annet i Gjemnes. Riktignok gjorde de et unntak da de fikk storfint besøk i 2014, slik at Kong Harald fikk vin til middagen.

Idrettsforbundet får 90 prosent av inntektene sine fra det offentlige, og forbundet baserer seg på frivillighet og nøkternhet rundt om i alle idrettslagene i Norge. I klubbene drives aktivt holdningsarbeid mot alkohol, og alkoholservering på idrettsarrangement skjer bare svært unntaksvis. Derfor er signaleffekten fryktelig dårlig når det blir kjent at idrettstoppene har drukket både seg sjøl, sponsorer og samarbeidspartnere fulle på idrettens regning. VG beskrev det som at idrettstoppene oppførte seg som om de var på utdrikningslag.

Idrettsforbundet har rikelig med oppgaver som trenger penger. Manger idrettslag ville ha grått gledestårer om de hadde kunnet motta 60.000 kroner. Idrettsforbundet valgte å bruke dette på en London-restaurant i løpet av en fuktig kveld – det meste på drikkevarer. Totalt brukte de 237.000 kroner på denne restauranten i løpet av OL i 2012. Nå er heldigvis regelverket strammet inn også i NIF.

Skal du i baren, betaler du sjøl. God helg!