I løpet av de siste åra har prisen for barnehageplass krøpet oppover. For 2018 har Stortinget satt maksprisen til 2.910 kroner måneden.

Prisene har økt

De aller fleste kommunene har justert prislista si ut fra maksprisen. 1. januar 2017 betalte norske husholdninger 2.663 kroner for heldagsplass i barnehage.

I år er maksprisen økt med 247 kroner måneden. Det betyr at foreldre som har barn i heltidsbarnehage, koster det 32.000 kroner året. Barnehageåret regnes som 11 måneder.

Flere kommuner har økt prisen på barnehageplass opp til maksprisen.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at Molde kommune har økt prisen med nærmere 17 prosent de siste åre åra. 1. januar 2016 kostet heltidsplass i en barnehage i Molde 2.588 kroner, inkludert foreldrebetaling til mat.

1. januar 2017 var prisen ifølge SSB 2.849 kroner. I dag koster barnehageplassen 2.910 kroner pluss cirka 300 kroner til kost.

Ingen klager på prisen

– Jeg har respekt for at noe kan synes det er dyrt å betale rundt tre tusen kroner måneden for barnehageplass. Men de åra jeg har vært leder drifts- og forvaltningsstyret i Molde, har jeg likevel ikke hørt noen klage på prisen. Vi har gunstige ordninger for søskenmoderasjon, sier Geir Blakstad til Romsdals Budstikke.

Kommunene har omtrent de samme rabattordningene for søsken: 30 prosent rabatt før søsken nummer én, 50 prosent rabatt for søsken nummer to.

Eide var rimeligst

For to år siden var Eide kommunen med de laveste barnehageprisene blant de ti kommunene Romsdals Budstikke dekker. Da var foreldrebetalingen, inkludert kostutgifter, 2.695 kroner måneden, ifølge Statistisk sentralbyrå.

I år har også Eide kommune økt barnehagesatsen til 2.910 kroner, pluss 280 kroner måneden i kostpenger, totalt 3.190 kroner.

– Barna har med seg matboks til ett måltid, resten av måltidene får de i barnehagen. Barna får frukt og grønnsaker og drikke til. To ganger i uka får de et varmt måltid, forteller enhetsleder Wenche Humborstad ved Eide barnehage.

– Hører du foreldre reagere på prisen for barnehageplass?

– Nei, jeg har ikke hørt noen klager på prisen, sier Humborstad.

Eide barnehage er den største i kommunen, med 90 plasser fordelt på fem avdelinger. Eide har også barnehager i Svanviken, på Lyngstad og på Vevang.

Oversikten fra SSB viser at det i fjor var lavere foreldrebetaling for barnehagene i Oslo og de ni andre største byene i landet enn for eksempel Molde kommune.

Laveste prisen for barnehageplass 1. januar 2017 blant kommunene i Møre og Romsdal hadde Sunndal kommune med 2.528 kroner.

– Vi har gode barnehagetjenester i Molde, og jeg har ikke registrert noen klager på prisen, sier leder i drifts- og forvaltningsstyret Geir Blakstad. Foto: Erik Birkeland
Mat i barnehagen: – Vi tilbyr barna kost ut fra sjølkostprinsippet, og alle har det kjekt i barnehagen, sier enhetsleder Wenche Humborstad ved Eide barnehage. Foto: Oddbjørn Harnes Foto: Oddbjørn Harnes