Kafé Kurt var stappfull av folk da programleder Victor Starheim ønsket velkommen. SV har hele tida vært mot bygging av Møreaksen, de aller fleste som tok ordet deler denne skepsisen.

Vegen mellom ferjene

Kritiserer Erna

Han støtter utredning av Romsdalsaksen, og reagerer sterkt på at statsminister Erna Solberg sier at toget er gått for omkamp og at det blir Møreaksen. Her mener Arne Nævra at statsministeren er på kollisjonskurs med sine egen samferdselsminister, som har åpnet for at Romsdalsaksen kan bli utredet, dersom det er politisk ønske om dette fra Møre og Romsdal fylke.

Ny teknologi

Flere som tok ordet sa det vil være klokt å utrede Romsdalsaksen. Terje Heggem mener Møreaksen kan skaffe seg legitimitet ved å få utredet Romsdalsaksen, og viste til at mye har skjedd rent teknologisk siden Møreaksen ble valgt.

– Dersom man ikke utreder Romsdalsaksen, vil man ikke få testet den kunnskapen man har i dag mot den som var da Møreaksen ble vedtatt, sa Terje Heggem.

Tre alternativ

Mange i salen var opptatt av sikkerhet og økonomi ved Møreaksen. Høge vedlikeholdskostnader ved en så lang undersjøisk tunnel ble trukket fram. Fortsatt ferje over Romsdalsfjorden hadde også tilhengere i salen.

– Ferje over Romsdalsfjorden til evig tid er ikke noe dårlig alternativ. Sjøen er vedlikeholdsfri. Det er arrogant å ikke utrede de to andre alternativene, sa Olav Nyhagen fra Vågstranda.

Regionsjef Jan Ove Halsøy fra Norges Lastebileier-Forbund mener at det er viktig å få utredet Romsdalsaksen som alternativ.

– Ingen omkamp

– Dette handler ikke om omkamp, men å gjøre de rette valgene, sa Halsøy, som understreket at NLF er sterkt mot undersjøiske tunneler. Dette går både på økonomi, miljø og sikkerhet. Han viste til at tunge vogntog gjennom bratte undersjøiske tunneler fører til svært høgt drivstofforbruk og tilsvarende mengder utslipp av CO₂.

– Møreaksen har fem prosent stigning. Det er totalt meningsløst å bygge slike tunneler, sa han.

Nytte og mernytte

Nytten av Møreaksen har vært et sentralt tema. Forsker Eivind Tveter fra Møreforsking stilte spørsmål ved utredningene fra professorene Torgeir Reve og Victor Norman, som har lagt fram tall som viser svært stor mernytte av Møreaksen. Her er det store sprik til det andre har kommet fram til, Transportøkonomisk Institutt, Vista og Tveter fra Høgskolen i Molde.

– Jeg er ikke enig i at mernytten av Møreaksen blir enorm. Det spørs hva man legger inn i det. Utredningene fra Reve og Norman forutsetter at Molde og Ålesund blir en felles region. Svært få vil bruke en time eller mer på pendling. Jeg mener Møreaksen vil gi bare litt mer nytte, sa Eivind Tveter.

Stortingsrepresentant Arne Nævra (SV) oppfordret motstanderne av Møreaksen til å mobilisere. Foto: Olav Skjegstad
Terje Heggem mener det er viktig å teste den kunnskapen man har i dag mot den som var da Møreaksen ble vedtatt. Foto: Olav Skjegstad
Bjørn Jacobsen mener det er feil at folk i Molde skal betale store summer for å få en europaveg gjennom byen. Foto: Olav Skjegstad