Molde: Romsdals Budstikke har stilt Molde kommune spørsmål om bekymringsmeldinger som sendes til Fylkesmannen når det gjelder måten verger oppfyller vergeoppgaven på. Kommunalsjef Ann-Mari Abelvik i helse- og sosialavdelingen svarer på generelt grunnlag.

– Hvor ofte forekommer det at Molde kommune sender bekymringsmelding til Fylkesmannen i saker som angår verger?

– Det skjer ikke ofte. Men fra tid til annen kan det være behov for å melde fra til tilsynsmyndigheten om hvordan det oppleves at ordningen med verge fungerer for den enkelte bruker.

– Når kommunen går til det skritt å sende bekymringsmelding til Fylkesmannen, hvor alarmerende vurderes forholdene som etter kommunens oppfatning må rettes på?

– Molde kommune har fokus på å tilrettelegge for en best mulig situasjon i sin helhet for den enkelte bruker og tar kontakt eller sender bekymringsmelding dersom tjenestene er usikker på om ordningen med verge fungerer hensiktsmessig.

– Når kommunen sender formell melding til Fylkesmannen, hva er vanlig prosedyre på hvem som underskriver brevet på kommunens vegne?

- Med grunnlag i vergemålsloven med forskrifter er ansvarlig for tjenestene pliktig til melde fra til Fylkesmannen med behov for oppnevning av verge og ved eventuelle behov for endring i eksisterende vergemål.

Det er de ansvarlige for tjenestene som fatter beslutningen om å sende en bekymringsmelding, men det er ikke noe i veien for at saksbehandler eller sekretær skriver under brev på vegne av ansvarlige for tjenesten, sier Ann-Mari Abelvik.

Når det gjelder den konkrete bekymringsmeldingen som er sendt Fylkesmannen om verge Peder Inge Furseth, og Furseths reaksjon på det som står i meldingen, ønsker ikke Abelvik å gå inn på den.

– Vi kan ikke kommentere eventuelle enkeltsaker, sier kommunalsjefen i en e-post.