MOLDE: – Jeg har vært verge for søstera mi siden 2010. Fram til desember i fjor har jeg ikke hørt ett negativt ord om måten jeg har skjøttet oppgaven min som verge på. Plutselig sendte Molde kommune ved Tiltak funksjonshemmede og Tildelingskontoret bekymringsmelding til Fylkesmannen over måten jeg utfører vergemålet på. Beskyldningene mot meg er så langt forbi rimeligheten at jeg reagerer sterkt, sier Peder Inge Furseth (56) til Romsdals Budstikke.

– Hvordan opplever du anklagene kommunen retter mot deg?

– De framstår som en rein hevnaksjon fordi jeg har påpekt at kommunen manipulerer psykisk utviklingshemmede, sier Furseth.

Bakgrunnen for denne saka er i grove trekk følgende: Furseth tok i 2010 på seg oppgaven som verge for søstera. Kvinna hadde da brukerstyrt personlig assistent.

Peder Inge Furseth hadde som oppgave å være arbeidsleder.

– Våren 2017 kom kommunen opp med ei liste med 14 punkt jeg måtte oppfylle som arbeidsleder. På grunn av jobbreise til USA i ni uker ble det ikke mulig for meg å kvittere ut alle de 14 punktene. Kommunen besluttet da at ordningen søstera mi hadde hatt med fire personlig assistenter som delte på 40 timer i uka, skulle opphøre. I stedet fikk hun innvilget tiltak 40 timer i uka. 11 ulike personer skulle dele på å gi hernne dette tilbudet. Søstera mi er avhengig av faste rammer, og det at det er så mange

personer involvert, skaper stor uro og går ut over hennes helse. Dette har vi gjort Molde kommune oppmerksom på gjentatte ganger, men de har ikke tatt hensyn til det. I samråd med min søster klaget vi på at hun var fratatt brukerstyrt personlig assistent, forteller Furseth.

Sendte bekymringsmelding

Den nye ordningen kvinnen skulle få, gjaldt fra 1. september 2017. 1. desember sendte Molde kommune bekymringsmelding til Fylkesmannen, rettet mot Peder Inge Furseth.

I bekymringsmeldingen trekker kommunen fram 14 forhold de mener beskriver at Furseth ikke har utført vergemålet på en god nok måte. Her er et par anklager:

«Vi opplever at verge ikke ser kvinnens behov, men sine egne».

«Hun blir kontrollert, og ikke får mulighet til å ta egne valg".

– Jeg er svært forundret over at Molde kommune kan skrive disse tingene. Ingen kilder oppgis om hvem som sier dette om meg. Det gjør det vanskelig å tilbakevise, sier Peder Inge Furseth.

Konflikt med kommunen

– Er det en konflikt mellom deg og Molde kommune?

– Ja, det er det. Den oppsto før den nye ordningen for kvinnen trådte i kraft 1. september 2017. Vi sendte en klage for å få tilbake ordningen med personlig assistent, men så holdt kommunen et møte med min søster uten at jeg som verge var til stede eller informert, og fikk henne til å skrive under på at hun trakk klagen. Hva slags saksbehandling er det? Jeg kaller det manipulering, sier Furseth.

Han legger til:

– Det er skremmende hvis det er slik de to kontorene opptrer overfor flere av sine brukere.

Furseth sier søstera han e verge for, har vansker med å forstå overskrifter i brev kommunen sender, og å forstå innholdet i møter.

– Urimelige påstander

– Når Molde kommune går til et så drastisk skritt som å sende bekymringsmelding til Fylkesmannen, oppleves det som høyst urimelig og med påstander om meg som er usanne. Etter mitt syn har kommunen fabrikkert anklager mot meg. Jeg lurer på om ledelsen i kommunen stiller seg bak anklagene, sier Furseth.

– Hvordan mener du at du har utført vergeoppdraget?

– Jeg har alltid hatt kvinnens beste i tankene. Jeg har levert tilbakemeldinger helt fra 2010, men i 2016 ble jeg liggende litt bakpå med en del skjema på grunn av sjukdom. Det tar jeg sjølkritikk for. Men anklagene som rettes mot meg i brevet kommunen sender Fylkesmannen, er veldig langt fra virkeligheten, sier han.

Saka ligger nå til behandling hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Peder Inge Furseth ønsker å stå fram med fullt navn for å gi kritikken av kommunen et ansikt. Kvinnens navn er ikke nevnt.