ålesund: – Det er nå helt avgjørende at vi får en tydelig avklaring på hva regjeringen og statsministeren egentlig mener. Hun sier en ting til Romsdals Budstikke, men noe annet til Tiden Krav, sier Torve.

– Toget er gått

– Møreaksen ligger fast

Bakgrunnen for Torves reaksjon er følgende: I mandagens Romsdals Budstikke sier Erna Solberg at Møreaksen ligger fast og valget er tatt.

«Valget om Møreaksen er tatt i Stortinget. Rikspolitikerne har lyttet til lokale røster i denne saken. Ofte kan det komme store lokale diskusjoner i etterkant, men når toget går så går toget», sa Solberg til Romsdals Budstikke.

Men da Solberg besøkte Kristiansund i begynnelsen av mars sa hun ifølge Tidens Krav følgende da hun på et åpent møte ble spurt om Romsdalsaksen:

”– Vi følger prioriteringene fra fylkestingene, men selvsagt må vi se til at det ikke blir helt riv, ruskende galt. Vi har eksempler på prosjekter fra mitt eget fylke vi har forutsatt må gjøres billigere. Men i demokratiets navn har jeg respekt for de valgene som fylkene og regionene gjør. Så jeg feiger ut og sier du får prøve å vinne fram i ditt eget fylke.»

Andre signal

– Solberg gir nå helt andre signaler enn det hun gjorde i Kristiansund. Dette kan vi ikke forholde oss til. Vi må få det skriftlig hva regjeringa egentlig mener. Det hun sier i Tidens Krav må forståes slik at hun vil respektere fylkestingets vedtak, sier Torve.

Arbeiderpartiet har ikke tatt standpunkt til om Romsdalsaksen bør utredes eller ikke. Saken skal opp i fylkestinget i juni.

– Vi vil avvente og se hva fylkesrådmannen legger fram. Der forventer jeg at vi får en skriftlig avklaring på hva regjeringen mener og hva konsekvensen for Møreasken blir i Nasjonal Transportplan dersom det blir en utredning av Romsdalsaksen.

Trenger bekreftelse

Også Fremskrittspartiets Fransk Sve mener Solbergs to uttalelser gjør det enda viktigere å få en avklaring fra regjeringen.

– Jeg har veldig stor respekt for Erna Solberg. Jeg oppfatter det hun sier som det vi i Frp også mener, at Møreaksen ligger fast i NTP til 2021. Men vi trenger nå en bekreftelse på det samferdselsministeren har uttalt, at dersom dette bli flertall for å be om utreding av Romsdalsaksen i fylkestinget, så vil han gå i dialog.

Fremskrittspartiets Fransk Sve mener Solbergs to uttalelser gjør det enda viktigere å få en avklaring fra regjeringen. Foto: bjørn brunvoll