I 2017 ble det etterforsket 93 overgrepssaker av politiet i Romsdal (Molde, Rauma, Vestnes, Aukra, Midsund, Fræna og Eide). Hittil i år er det allerede registrert 26 saker.

Av sakene i fjor var det 26 saker registrert som voldtekt, og 35 saker registrert som seksuell omgang med eller seksuell handling mot barn.

– Dessverre er det en stor andel av sakene som anmeldes lenge etter at overgrepet skal ha skjedd. Av de 93 sakene registrert i 2017 var det 16 saker som ble varslet politiet den samme dagen eller dagen etter hendelsen. I 20 av sakene ble politiet varslet innen en uke etter hendelsen, forteller etterforskningsleder Kjell O. Moen i Møre og Romsdal politidistrikt.

Avgjørende for etterforskning

Han sier et døgnåpent overgrepsmottak er avgjørende.

– For oss er det svært viktig at de som utsettes for overgrep oppsøker mottaket, og at dette skjer så raskt som mulig. Om man tar kontakt med mottaket eller politiet først er ikke viktig, så lenge vi får komme tidlig i gang med sporsikring, også på den mistenkte, sier Moen.

Spor og informasjon som sikres i forbindelse med undersøkelsen vil erfaringsmessig være viktig for straffesaken. Å komme tidlig i gang med etterforskningen betyr mye.

– Når de kriminaltekniske sporene er ferskest er de enklest å identifisere og sikre. I tida rett etter hendelsen er minner fortsatt skarpe, vitner sannsynligvis mest villig til samarbeid, mistenkte er mest nervøs og uforberedt og eventuelle løgner og alibi er på sitt mest sårbare, sier Moen.

Må tas vare på

Å ha et system hvor roller og oppgaver er avklart, er viktig i fasen etter en hendelse.

– Et kompetent overgrepsmottak med døgnberedskap er sentralt for å ivareta rettssikkerheten både for dem som utsettes og mistenkes for overgrep. At flere oppsøker mottaket vil være viktig for at vi skal kunne etterforske sakene med kvalitet, påpeker Moen.

Han sier at den som er utsatt for overgrep skal tas vare på, og personer som begår overgrep skal straffeforfølges. Samtidig skal personer som blir uriktig mistenkt frikjennes.

– Dette er saker hvor vi absolutt ikke ønsker at det skal skje justisfeil. For oss er det viktig at uskyldige ikke utsettes for prosesser og handlinger de som uskyldige ikke skal utsettes for. Samtidig er det også en belastning dersom ingen holdes ansvarlig for lovbruddene som etterforskes. Vi vet at tilliten til at vi etterforsker disse sakene på en god måte, kan være avgjørende for om man velger å anmelde, sier Moen.