– Det er vanskeligere å være kjapp enn å finne postene, mener Eivind (10), som har begynt på orientering sammen med pappa Bjørn Jakobsen.

– Det dukker stadig opp nye familier. Det er jo en familiesport dette. Vi har medlemmer fra seks år og opp til 81, sier Bjarne Sjåholm, leder for orienteringsgruppa i Molde og omegn idrettslag (MOI).

Doblet antall rekrutter

Orienteringsgruppa i MOI ble opprettet for 50 år siden, og har hatt en oppsving de siste åra, noe Sjåholm synes er svært gledelig. Fra å være åtte-ti rekrutter er det nå femten-tjue. Antall medlemmer har gått fra 175 i 2015 til 240 i 2016.

– Medlemstallet inkluderer aktive, mosjonister, familie- og støttemedlemmer. Vi holder på med 2017-rapportering til Norges Idrettsforbund i disse dager. Det ser ut til at tallet blir rundt 250, sier Sjåholm.

Sprang 2.280 kilometer

Tirsdag arrangerte orienteringsgruppa sesongens andre av i alt atten treningsløp, med fire løyper i forskjellige vanskelighetsgrader og lengder.

– Vi startet sesongen i Kringstadbukta, der det er snøfritt først. Nå er vi på Julneset, neste tirsdag blir det treningsløp på Bolsøya, sier Sjåholm, som hadde med seg Arunas Saunorius som arrangør.

Fjorårssesongens statistikk viser at løperne la bak seg til sammen 2.280 kilometer på treningsløpene. Det synes Sjåholm er «helt sprøtt». Og han tror ikke det blir mindre i år.

– Fin familieaktivitet

Orienteringsløperne kom i en jevn strøm fra klokka 18. Eivind Jakobsen (10) fra Molde har akkurat begynt på orientering, mens pappa Bjørn Jakobsen har holdt på i over 30 år.

– Det er vanskeligere å være kjapp enn å finne postene. Jeg synes det er gøy, sier Eivind, som skulle lede an i løypa – med pappa i hælene.

– Jeg kan ligge bak og korrigere, sier Bjørn Jakobsen.

– Hvorfor orientering?

– Det er en god form for trim. Man kommer seg ut i marka. Jeg liker spesielt spenninga med at du ikke vet hvor du skal før du tar kartet. Det er en fin familieaktivitet, og mer spennende enn å løpe i lysløypa, sier Bjørn Jakobsen.

Løpe etter kart

Også åtte år gamle Marte Raustøl Dahle fra Molde er nybegynner. Hun forklarer at hun begynte på orientering fordi storebroren, Øystein, holdt på med det.

– Jeg liker å løpe etter kart, sier Marte, og legger til at hun også driver med fotball.

Bidrar i allidrettsgruppa

I tillegg til treningsløpene har orienteringsgruppa blant annet rekrutt-trening hver onsdag, og de er involvert i MOIs trim- og rekruttgruppe, en allidrettsgruppe for barn.

– I dag skal vi sette igjen den enkleste løypa så trim- og rekruttgruppa kan løpe den i morgen, sier Sjåholm.

O-gruppa arrangerer tre løp denne sesongen. Kretsløpet Vårsprinten 28. april, Eldestafetten 17. juni og et kretsmesterskapsløp 9. september.