ELNESVÅGEN: Åpningen var ikke direkte plankekjøring for ordfører Tove Henøen, for hun hadde aldri foretatt en åpning med stikksag før. Tidligere har hun brukt mest saks – men også øks. Denne gangen var det mest naturlig med sag, og vips var det nye byggevarehuset i Elnesvågen åpnet. Konsernet har investert rundt 25 millioner kroner. Ordføreren er en smule imponert.

En stor drivkraft

– Klart det betyr mye for Fræna og for Elnesvågen at Dale Malo satser såpass offensivt. Det er en bedrift som skaper mange arbeidsplasser og som er en stor drivkraft i kommunen. Når det gjelder trelast og byggevarer har det vært en «motsatt» handelslekkasje, kunder har kommet fra nabokommunene til Fræna for å handle. Den vil ikke bli mindre etter at dette imponerende byggevarehuset nå har åpnet dørene. De siste årene har det vært mange store etableringer i Malmefjorden, og det er derfor ekstra kjærkomment at det satses stort også her i Elnesvågen, sier Fræna-ordføreren.

Amerikanske dimensjoner

Hun har nettopp vært på ferie i USA og er vant til store forhold. – Det er litt amerikanske dimensjoner over denne satsingen, også, ler hun.

Kundene nærmest stormet butikken da dørene åpnet klokka ti. Noen ville gjøre et kupp på skyvedører og vinduer, andre ville sikre seg en drill eller en stavmikser til innbruddspris. Og så vanket det selvsagt kaffe og kaker. Samt grillmat. I kasseområdet så det mest ut som en blomsterbutikk. Det vanket mange hilsener til den offensive bedriften.

– Det er en stor dag, både for oss og kundene. Vi greier å betjene dem på en langt bedre måte slik byggevarehuset er designet. Det meste på ei flate. Tre ganger så stort salgsareal som før. Et helt annet utvalg. Vi føler oss trygg på at satsingen vil gi en viss omsetningsvekst. Kanskje opp mot ti prosent. Vi har rigget oss for framtida, noe vi med glede feirer sammen med kunder, ansatte og leverandører, sier konsernsjef Kjell Inge Dale.

Totalt 52 ansatte

Han forteller at XL-Bygg Dale Malo totalt har 52 ansatte fordelt på butikker i Fræna, Eide, Molde og Vestnes. Avdelingen i Fræna, med trelast og byggevarer, har rundt 20 ansatte. Konsernet har et budsjett på 235 millioner kroner for byggevarer i inneværende år.

Dale er også meget godt fornøyd med at de gamle lokalene, som ligger helt oppe ved fylkesvegen, ser ut til å bli godt oppfylt etter butikkflyttingen.

– Her får vi både rørlegger, blikkenslager og elektriker som leietakere. I tillegg til administrasjonen til Dale Malo og Blink-hus, opplyser Kjell Inge Dale.

Kjøkkenkribling

Vi rusler videre til kjøkkenavdelingen. Wenche Bergslid fryder seg over sluttresultatet. Det har kriblet intenst i magen de siste dagene. En helt ny verden for de ansatte og for kunder på jakt etter nytt kjøkken.

– Flere utstillinger, større sortiment – og en kjøkkenavdeling som er bygd opp helt fra bunnen igjen. Visst er det artig! Vi selger en god del kjøkken både til private og til større utbyggingsprosjekt, sier Wenche Bergslid.

Oskar Viddal fra Nerland dro med seg et billig vindu på hengeren sin. – Det er blitt veldig flott her. En solid bedrift!