GJEMNES: I et brev til Fylkesmannen setter gruppa fram krav om å få frigjort tall og prosenter i forbindelse med innbyggerundersøkelsen i regi av Fylkesmannen i januar.

Denne ble som kjent brukt som underlag for Fylkesmannens konklusjon og innstilling om at bygdene i indre Gjemnes går over til Molde kommune i forbindelse med kommunereformen.

Vil ha tallene

Dette liker en del innbyggere i Gjemnes dårlig. De stoler ikke på resultatet, mener undersøkelsen ikke ble seriøst gjennomført, og vil se nærmere på tallgrunnlaget.

– Vi vil ha tall på bygde / postnummer-nivå, fra undersøkelsen som ble gjort i forbindelse med søknaden om grensejustering fra Angvik bygdelag, sier Øyvind Silset.

Sender brev

Han tok initiativ til møtet forrige uke, der en rekke personer som er imot deling av Gjemnes kommune var invitert. Møtet besluttet å sende brev til kommunen om å stå på fast på sjølstendighetslinja, og til Fylkesmannen og kreve innsyn i detaljer fra undersøkelsen.

– Vil ha åpenhet

– Åpenhet om hvordan det ble svart i de ulike bygdene bør ikke være problematisk med tanke på personvern. Vi trenger ikke informasjon som viser tilbake på alder, for eksempel, poengterer Silset.

– Hva skal dere eventuelt bruke opplysningene til?

– Det vi gjør er viktig med tanke på lokaldemokratiet og åpne prosesser. Det holder ikke å bare komme med en overordnet svarprosent, det er av stor interesse for oss å se hvordan svarprosenten er i de ulike bygdene, og hvordan svarene fordeler seg, sier Silset.

– Er det ikke litt seint å komme med dette nå?

– Det burde vær gjort før, men vi håper uansett å få svar. Vi har satt en kort frist for tilbakemelding om de vil gi oss tallene eller ikke. Om de ikke vil, så vil vi prøve andre tiltak, sier Silset.

Går til Sivilombudsmannen

I brevet til Fylkesmannen sier innbyggerne at de vil ta saka videre til ombudsmannen for forvaltningen (Sivilombudsmannen) om de ikke får svar.

– Vi ser på Fylkesmannens innstilling i saka som et overtramp av lokaldemokratiet, skriver Silset og grupperingen blant annet.

– Vi tror at departementet vil si nei til fylkesmannens innstilling, de må tenke på at dette kan skape presedens. Det er et stort rabalder i Gjemnes nå, tenk om det skal åpnes for at dette blir situasjonen rundt om i hele landet der grender vil bytte kommune, sier Silset.

Kommunestyret i Gjemnes har saka om grensejustering igjen på agendaen tirsdag 17. april.