– Vi kan vel si at 80- og 90-tallet var ei storhetstid for utelivet i Molde. Det var en periode diskotekene Fregatten, Lucullus og Nobel var de tre store konkurrentene, forteller Tore Sunde i Sunde Eiendom, selskapet som eier Hamnegata 47.

Siste nattklubben lagt ned

Hans far Torbjørn har tatt vare på både leiekontrakter og tegninger til lokalene opp gjennom årene, og nå sitter han på kontoret og blar seg tilbake i historikken, helt tilbake til Johan Nilsen og Naust-Gryta på slutten av 70-tallet.

– Kompagniet er ute, og det blir slutt på utested i andreetasjen. Er det vemodig?

– Jeg kan nesten ikke si det. Tidene forandrer seg. Men det har vært utrolig mange artige opplevelser. Og det er klart, en epoke er over for Molde når den siste nattklubben forsvinner, sier Sunde, og legger til:

– Som utleier har det vært en utfordrende og krevende bransje, men også innbringende. Jeg husker godt tida med Tommy Disc og Arnfinn Lange. Og Rockehjørnet med live-musikk på Maxime. Vi har jo fem leiligheter her også, og folk sov jo ikke, sier Sunde og tenker seg om.

– Mange har vært knyttet til stedet, både gjester, men også de som har jobbet her som dørvakter, servitører, på kjøkkenet eller i andre funksjoner. Det er litt spesielt å tenke på, sier Sunde.

Du vet du er fra Molde når...

På facebook-sida Du vet du er fra Molde når... tyder responsen på Romsdals Budstikke etterspørsel etter historikken rundt utestedene i andreetasjen på at Sunde har rett. Her forteller folk at det en periode var rulette-bord på Fregatten, at forhold både har startet her og gått i oppløsning – og mange husker det særegne interiøret både på Naust-Gryta og på Aquarius og Fregatten.

Forsøker vi å rekonstruere historien, basert på ulike kilder, ser den omtrent slik ut:

Harald og Torvald Hustad, bilforhandlerne, oppførte Hamnegata 47 og brukte selv store deler av det fram til 1974. Bygget har huset mange typer virksomhet, blant annet Maskin og Utstyr.

Den lå også der da Johan Nilsen, som drev Kjerra, og også sto bak Tivoligrillen, Snack Bar og dessuten drev Vardestua en periode, tok over deler av lokalet mot øst, og åpnet Naust-Gryta på slutten av 70-tallet.

– Jeg har 40 års historie med drift av restaurant i Molde. Det gikk både bra og dårlig vil jeg si. Best husker jeg alle de hyggelige folkene jeg møtte, sier Johan Nilsen, som i dag er 78 år og bor i Bergen. På midten av 80-tallet ble Maskin og Utstyr nedlagt, og Nilsen tok over også dette lokalet – og åpnet Naust-Brygga.

– Slik jeg husker det, var Johan Nilsens store visjon å drive restaurantvirksomhet med overnatting. Litt som Fjordstuene i dag, bare i mindre skala, forteller Sunde.

Akvarium gjennom luke i taket

Andreetasjen ble påbygd i 1986, og Nilsen åpnet en mer eksklusiv restaurant der i 86-87, kalt Aquarius, et prosjekt også arkitekt Paul Rogne Rasmussen var involvert i.

– Jeg tegnet interiøret til den nye restauranten, som fikk navnet Aquarius etter en navnekonkurranse i Romsdals Budstikke. Bordene skulle se ut som en flyndre, og de spesielle stolryggene som opprørt hav. De vant jeg faktisk en pris for! Men de viste seg at de var litt upraktiske, de stolene. For de spisse bølgetoppene stakk servitørene rett i brysthøyde når de skulle servere maten. Det ble visst noen blåflekker, sier Rasmussen, som tok igjen bølgetemaet – symbolet på Aquarius – i dørhåndtaket i messing.

Størst oppmerksomhet ble det imidlertid rundt det enorme femkantede akvariet, som rommet et sted mellom 3.000 og 5.000 liter, og var så stort at det måtte heises ned med kran gjennom en spesiallaget luke i taket.

– Poenget med akvariet var at man skulle kunne se inn i det fra baren, spisesalongen og når man kom opp trappen. Men det ene glasset knuste, og det ble aldri fylt med vann mens det sto på Aquarius. Seinere ble det flyttet ned på terrassen til Naust-Gryta (Tangenten i dag) , reparert og her gikk små og stor fisk, sjøstjerner, krabbe, kreps og hummer, forteller Rasmussen.

Det er fra dette akvariet det skal ha blitt stjålet en hummer.

– La oss si det slik at det var en spenstig moldegutt som klatrer over gjerdet og stjal den. Den var gedigen, på over fem kilo, og var nok litt grov i kjøttet, humrer Tore Sunde.

Frengatten så dagens lys

Aquarius-eventyret varte imidlertid ikke mer enn et års tid, før det ble slått konkurs og nye leietakere – denne gangen fra Sunnmøre – kom inn.

– Eierne kom i hver sin Princess inn på honnørbrygga her for undertegne kontrakt, husker Tore Sunde.

Sunnmøringene drev bare i tre-fire år, med Jens Petter Furmyr som daglig leder.

– Fregatten var det samme konseptet som på Aker Brygge, i Kristiansund og i Ålesund. Det skulle være et underholdningshus, med levende musikk. Her var ei sittegruppe formet som en båt, og en separat pub, sier Furmyr.

– Stedet ble gjerne kalt «Frengatten»?

– Hehe, ja, Fregatten var et sted der snobbene i Molde kunne gå ut sammen med Fren-folket. Det var veldig populært, både for MFK-spillere og for rallykjørerne fra Årødalen. Det var ei livat tid i Molde, sier Furmyr, og forteller at Finn Erlandsen sang inn radioreklame.

– Folk gikk ut og sang av dørene. Og vi hadde landets første stand-up-komikerne i på besøk. Molde Janitsjar også.

– Men Fregatten gikk konkurs etter tre-fire år, hva skjedde?

– Eierne tok ut for mye av driften, tror jeg vi kan si. Men Fregatten eksisterte i mange år til, det var vel Kåre Nybø som drev det videre, forteller Furmyr.

– I 96-97 tok nevøen til Johan Nilsen, Tor Gunnar Hansen over Naust-Gryta, og andreetasjen ble tilbakeført til dem, forteller Tore Sunde.

Maxime og Sting

Midt på 90-tallet var ulike personer involvert i driften av andreetasjen, blant dem Jan Erik Nyland, som i dag driver Glass og Syd. I 1998 kom Tommy Barstein inn på eiersida til Maxime.

– Vi kjøpte stedet av en koreaner, jeg eide det sammen med Johan Nilsen og Tor Gunnar Hansen. Etter et par år solgte jeg meg ut, og startet opp Maxime i Kristiansund. Det der henger faktisk ved meg ennå, enkelte kaller meg på fleip for utelivsbaron Barstein, forteller han.

Barstein, som i dag er journalist i NRK, husker en tøff bransje, drevet fra hånd til munn.

– Men det var også bra trøkk og høy omsetning den perioden jeg var inne. Jeg er glad jeg solgte meg ut når jeg gjorde, forteller han.

En kort periode skal stedet også hatt navnet Seven, før det på begynnelsen av 2000-tallet igjen var klart for nye drivere.

– I 2001 fikk Tore Nerland, som sto bak XO, og jeg, som drev Tapperiet, spørsmål om å starte opp et nytt utested. Det ble Café Sting, forteller Geir Ove Inderhaug, som også var involvert i Maxime-perioden og i dag fortsatt er arrangør av konserter og events.

– Hva slags sted skulle Sting være?

– Oppskriften var å lage en mellomting mellom stedene vi kom fra, et voksensted og et studentsted. Det skulle være et sted som satset mye på live-musikk og konserter, ikke bare et rent diskotek, sier Inderhaug.

– Hva var høydepunktene?

– Di Derre-jubileet i 2003, med gjester som Magnus Grønneberg, Ingrid Bjørnov, Oddemann, Trond-Viggo Torgersen og Finn Bjelke. Det var to utsolgte kvelder, med plass til 500 stykker. Men det var mulig at det var litt flere inne. Det må være det artigste som har skjedd på en klubb i Molde noensinne, sier Inderhaug, og legger til:

– De tok konsertene med Kaizers i 2002 og 2003 ble også veldig bra.

– Det var sikkert nedturer også, hvilke husker du best?

– Det var da Jan Erik Nyland trumfet gjennom et dansearrangement med Mimics i jula 1992, og det kom to personer, humrer Inderhaug, og legger til:

– På den tida var det full rulle ute på byen fra onsdag til søndag. Vi hadde under 18-tilbud, studentkvelder og konserter. Det var mye bra som skjedde.

– Og nå forsvinner scena fra byen, hva tenker du om det?

– At det er selvfølgelig er trist. Men samtidig en del av trenden. Det er utrolig dyrt å holde slike plasser i gang i dag, sier Inderhaug.

Også Tore Sunde mener det har skjedd mye siden tida med «Frengatten».

– Fra datidens Fregatten til dagens Kompagniet... det går nesten ikke an å sammenlikne. Det var en helt annen tid, midt i jappetida, da folk kunne slenge kredittkortet på bordet og si: Resten av kvelden er på meg! Og det gikk sport i at folk hoppet i sjøen fra balkongen, ja, helt oppe på mønetaket, for å imponere damene, sier Sunde.

– Det blir slutt på utested, hva skal inn i andreetasjen nå?

– Det kan vi ikke gå ut med ennå. Men det er noe nytt og spennende, det vi skal inn i. Og det blir ikke et spise- eller utested, sier Tore Sunde, og legger til:

– Men trenden med at folk kan møtes og gifte seg med folk de treffer der, den kan fortsette.