Aukra: – Jeg har gjennom år registrert mange konspiratoriske og merkelige påstander fra ulike personer om at det jobbes aktivt her i Molde- og Romsdals regionen for å ville legge flyplassen for regionen eller for fylket til Gossen og Aukra. Merkelig nok dukker dette alltid opp når enten sjukehusplassering har vært tema eller når samferdsel og særlig Møreaksen er på dagsorden. Det har som kjent over år vært både høy temperatur og til dels stor uenighet i sjukehussaka, kommunereform, og innen samferdsel i fylket, sier Riksfjord. Nå er han lei.

– Jeg har hele tida valgt å ikke ta del i diskusjonen, ikke svare eller ta til motmæle mot denne nonsens teorien om «regionflyplass», sier Riksfjord. Men når det igjen kom på banen denne uka, blant annet i et leserinnlegg i Tidens Krav, klarte han ikke dy seg lenger.

I innlegg

I leserinnlegget med tittelen «Politikerne og sykehuset», signert Steinar Berge, samfunnsdebattant og tidligere lokalpolitiker i Kristiansund, står det blant annet: «Felles flyplass for Kristiansund og Molde ble bygget i Kristiansund. Molde ville ikke ha felles flyplass, og bygget sin egen. Nå argumenteres det for felles flyplass med lokalisasjon Aukra». Riksfjord mener dette bare er ett i rekka.

– Aldri vært drøfta

– Det blir innimellom påstått at det finnes «politiske miljøer og andre personer» som aktivt jobber for flyplass lagt til Gossen/Aukra, sier Riksfjord. Han avviser dette bestemt.

– Det som er en kjensgjerning og fakta er at «regionflyplass» til Aukra aldri har vært tema, aldri vært drøfta eller satt på dagsorden verken i Aukra kommune, fylkeskommunen eller i andre demokratiske fora sentralt, sier Riksfjord.

Og fortsetter:

– I den nylig vedtatte arealplanen for Aukra kommune 2017–2028 er arealdisponering til dette formålet ikke nevnt med ett ord, legger han til.

En umulighet

Riksfjord understreker at det er gode grunner til at det heller ikke vil bli planlagt i framtida.

– På grunn av Ormen Lange-utbyggingen og flammetårnets plassering er og blir en «regionflyplass» på Gossen og Aukra umulig å gjennomføre, sier Aukra-ordføreren.

– Det er dette som er virkelighetens verden, legger han til.

– Lest det i avisa

Steinar Berge, som skrev leserinnlegget tidligere i uka. svarer slik når han blir spurt hvem han mener som argumenterer for regionflyplass til Aukra:

– Jeg har lest om det i lokalavisa her. Det er privatpersoner som har argumentert for det i leserbrev. Jeg husker ikke navn, men mener at argumentene har vært fra den maritime eksporten. At det i Møre og Romsdal, som et stort eksportfylke for fisk, kunne være en god idé med en felles flyplass for fylket. Og i den sammenheng var Aukra nevnt som den som lå mest lagelig til, sier Berge.

– Tror du det er noen realisme i det?

– Nei, det tror jeg ikke at det er. Men likevel en fornuftig tanke, sier Berge.

– Ordføreren i Aukra er lei det han mener er stadige konspirasjonsteorier om flyplassplaner–skjønner du at han reagerer?

– Nei, det skjønner jeg ikke. Og jeg har ikke beskyldt Bernhard Riksfjord for noe som helst, sier han.