MOLDE: Tirsdag var kunstneren Anja Carr, opprinnelig fra Bergen, og bosatt i Oslo, såvidt i gang med å pakke ut verkene til ustillingen «Don’t open it» som åpner torsdag.

– Jeg har med én skulptur og 10 bilder. Alt er helt nytt, dette er første gang jeg viser det fram, forteller Carr.

Skvist inn i rammeform

Kunstneren er kjent for å forvandle dyr og kjente lekefigurer for barn, samt sine håndlagde kostymer, i et teatralsk voksenunivers.

– Jeg er opptatt av skillet mellom barneverdenen og voksenverdenen. Og av hva som skjer når grensene ikke er så tydelige lenger. Farger er i den vestlige verden forbundet med barneverdenen, mens det i de voksnes skal være hvite gallerier og hvite lerret, liksom så rent og pent, sier kunstneren og viser vei bort til to av bildene som er pakket ut av treboksene de ble transportert i.

Inni den ene aluminiumsrammen er en hvit ponni-maske med rosa hår. Og kunstgress og dreadlocks og noe som likner på... en bæsj.

– Hva er dette?

–Det er et kostyme og rekvisitter jeg har brukt når jeg har hatt performance (en live kunstopptreden, journ.anm.) De er fysisk presset inn i en ramme. Jeg håper å vekke noen tanker rundt hva et bilde er, sier Carr, som er opptatt av «abjektet»;mellom objektet og subjektet.

– Et kostyme kan ses på som et abjekt. Det kan virke frastøtende og ekkelt. Er det noen inni der? Er det brukt? Og hva kommer ut av munnen her? Er det slim? Og håret, det er jo ikke fint og vakkert. Det gjør det interessant, forklarer kunstneren.

I bleie fra et eldresenter

Vakkert, rosa hår har imidlertid det første verket publikum vil støte på, bokstavelig talt: Den 1.65 meter høye – samme høyde som kunstneren selv – skulpturen i acryl-gips. Tittelen «Lykketoll» henspiller både på det såkalte lykkelandet og på prisen man betaler for å bli en del av vårt samfunn.

– Det blir noe annet enn et lykketroll når det får menneskelig størrelse. Posisjonen er litt ambivalent, man vet ikke om skulpturen vil klemme deg eller ta deg, sier kunstneren, og legger til at det er flere moment ved «Lykketoll» som kan føles litt feil. Som Up & Go-bleien fra et eldresenter.

– Folk skal oppleve verkene mine slik de vil. Jeg synes det er spennende hvis det kan være fint, morsomt, rart og litt ekkelt på én gang, sier Carr.

Daglig leder Kristin Mandt-Heim mener verket er slående.

– Det gjør stort inntrykk, på mange nivå utover førsteinntrykket. Dette tror jeg publikum vil elske, sier hun.

Carr er glad for muligheten til å stille ut i Molde, som hun har besøkt flere ganger som barn på jazzfestivalen.

– Det er altlid spennende å stille ut nye steder. Og tenk, jeg husker ikke fjellene fra jeg var barn. Først nå ser jeg dem...!

HVA: Utstilling: Don’t open it med Anja Carr

TID OG STED: Åpner på Plassen torsdag 12. april kl. 19.00.

Anja Carr viser 10 helt nye bilder i galleriet på Plassen. Og vil ha oss til å tenke på hva et bilde egentlig er. Foto: Vera Henriksen
Åpnes aluminiumsrammene rundt Anja Carrs særegne bilder, faller alt ut og oppløses. Foto: Vera Henriksen