– Vi har vel egentlig ikke rukket å tenke så mye på hva vi vil snakke med henne om. Vi har full lamming i gang heime, sier Gunn Walstad Sogge. Hun er en av dem som bor under Mannen – og som flere ganger har måttet evakuere garden og heimen sin på grunn av rasfaren som har truet fra Veslemannen.

– Vanlige folk

– Det er litt spesielt at hun vil besøke oss. Vi er jo helt som vanlige folk, bortsett fra at vi bor der vi bor, sier Sogge. Men hun vil benytte anledningen til å snakke med henne om situasjonen deres.

– Vi vil snakke om ting hun kan ta med seg videre for å bidra til å løse situasjonen for oss som bor her, sier Sogge.

– Hva ønsker dere å signalisere til henne?

– Det vi ønsker er i alle fall at vi skal ha en mulighet til å bli innløst dersom vi skulle ønske det sjøl. Dessuten ønsker vi å komme inn under den samme ordningen som de har i Geiranger. De som bor der kan sette opp bygninger, for eksempel et redakspaskjul, på tomta si. De kan også sette opp igjen bygninger dersom de skulle bli rammet av brann eller storm eller liknende. Det har ikke vi anledning til i dag. Vi ønsker rett og slett å kunne bygge og bo på normalt vis, sjøl om vi bor slik vi bor, sier Sogge.

– Tenkt på hva du skal servere statsministeren?

– Tja, i og med hun er på vestlandet, så er vel sveler en opplagt kandidat. Sveler eller vafler, smiler Sogge.

Mindre hektisk

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, er glad for at Erna Solberg får besøkt innbyggerne under Mannen på et tidspunkt der det ikke er så hektisk som det har vært når rasfaren har vært overhengende.

– Det er viktig at statsministeren har oversikt over situasjonen der i forhold til framtidige utfordringer som måtte komme, sier han.

Reiseliv og ny helseteknologi

Statsminister Erna Solberg skal være i Rauma i tre timer den dagen hun kommer. Etter Mannen-besøket drar hun til Tindesenteret for lunsj, omvisning samt en orientering om reiselivet i området. Deretter skal hun til det nyåpna Helsehuset.

– Der vet jeg at hun er spesielt interessert i å se på den velferdsteknologien som er der, sier Hustad.

God «erstatning»

Det var opprinnelig statsråd Bent Høie som skulle åpne Helsehuset, men han ble forhindret på grunn av frykten for regjeringskrise tidligere i mars.

– Statsministeren er absolutt ikke noen dårlig plaster på såret, sier Hustad.

Statsminister Erna Solberg skal til Rauma senere i april. Foto: Bjørn Brunvoll