En utenlandsk mann i begynnelsen av 40-åra, ble i forrige uke dømt i Nordmøre tingrett for brudd på bokføringsloven.

Mannen drev tidligere en restaurant i sørlige del av Nordmøre. Han skal for tiden ikke bo der nå. Forholdet ligger noen år tilbake i tid.

Kjøpte på kreditt

Han tok over en restaurant, registrerte seg som både daglig leder og styreleder, men fram til det ble åpnet konkurs i selskapet ti måneder seinere, ble det ikke ført regnskap.

Ifølge sluttinnberetningen fra bostyrer, fantes det ikke noe regnskapsmateriell i selskapet i perioden mannen drev restauranten. Mannen hadde fått kjøpe varer på kreditt. Bostyrer fant også ut at det var tatt ut flere beløp fra selskapet via minibank – og det var blitt betalt noen mobilregning. Det hadde også vært en viss kontantomsetning. Bostyrer fikk også opplysninger om ansatte, men disse var ikke registrert. Det var ikke ført noe lønnsregnskap eller foretatt skattetrekk.

Tok over ny restaurant

Mot slutten av driftsperioden i dette selskapet, tok mannen over en annen restaurant, beliggende i Nord-Norge. Denne ble tvangsoppløst etter et par års drift.

Heller ikke her ble det ført regnskap. Bostyrer opplyste at det heller ikke ble levert inn årsregnskap for årene mannen drev denne restauranten.

Ingen av bostyrerne oppnådde kontakt med mannen under bobehandlingene. Mannen møtte heller ikke opp til rettssaken i Nordmøre tingrett.

Betinget fengsel

Straffeutmålingen for manglende bokføring avhenger av hvilken omsetning som har vært i selskapet, og hvor lenge det har pågått.

På grunn av totalt fravær av regnskap ble det vanskelig for tingretten å fastslå en eksakt omsetning. At mannen unnlot bokføring i to forskjellige selskap med kort tids mellomrom, var imidlertid i skjerpende retning.

Straffen ble likevel satt til betinget fengsel i 30 dager med en prøvetid på to år. I tillegg må mannen betale 20.000 kroner i bot.