ÅLESUND/MOLDE: Det skriver Arild Ove Halås, kretsleder i Nordmøre og Romsdal Indremisjon (NRI), i lederen til neste nummer av Indremisjonsnytt.

Innlegget ligger alt ute på NRIs nettsider, Halås delte det på Facebook tirsdag, og det er leserinnlegg i Budstikka i dag.

– Hvordan har responsen vært?

– Enorm. Saka er blitt lest, delt og kommentert i hytt og pine. Det er tydelig at mange er opptatt av dette, sier Halås. Og:

– De fleste er enige og sier det er bra at dette blir satt ord på.

Særlig skremt av konservative

Halås skriver blant annet:

«Jeg har flere ganger skjemtes over ytringer som er skrevet av mennesker som bekjenner troen på Jesus som herre og frelser. Særlig skremt har jeg blitt over en del kristne som har et såkalt «konservativt» bibelsyn. Bedehusfolk, pinsevenner og andre kristne. Mennesker som er veldig bibeltro i de fleste teologiske spørsmål, men som ser fullstendig bort fra hva Bibelen lærer oss om hvordan vi omtaler hverandre» skriver han. Og:

«Bibelen lærer oss at vi skal være gode mot alle mennesker, snakke vel om hverandre, vi skal bære over med hverandre, være vennlige mot hverandre. Det mangler mye på samklang mellom liv og lære for mange kristne på Facebook for tida.»

Grove og hatefulle personangrep

I innlegget har Halås også konkrete eksempler:

«Jonas Gahr Støre omtales som en kjeltring, en landssviker, en forræder, tåkefyrste, løgner, ypperstepresten som korsfestet Messias og det er endatil blitt beklaget at han ikke ble skutt på Utøya.

Sylvi Listhaug er en korsfestet Messias, en martyr, en frelser, men også en idiot, en rasist og en djevel.

Knut Arild Hareide har blitt kalt for judas, quisling, mannen som avkristner Norge og det er skrevet at han burde fått en løkke rundt halsen.»

Kritiserer antimuslim-deling

Halås kritiserer også at «mange kristne ukritisk deler og liker innlegg fra ulike internettsider som både har et tvilsomt forhold til fakta og som har et sterkt negativt syn på blant annet muslimer m.m.»

– Viktig med ulike meninger

Kretslederen skriver at det i kristne sammenhenger vil være ulike politiske meningene, og at «det er et godt og sunt tegn i et demokratisk land. Og: «Kristne vurderer EU-spørsmålet, innvandring, økonomi, landbruksoppgjør m.m. ulikt, og i forsamlingen skal det være rom for det.»

– Med Listhaug tok det helt av

Halås har over tid registrert ulike ting som er blitt skrevet. – Så ble det heftigere med Giske-saka, men det tok helt av i Listhaug-saka.

Han har fått henvendelser fra folk som vil han skal uttale seg om ukulturen, og har også behov for å si noe om dette sjøl.

– Hva gjør det så vanskelig for oss å få liv og lære til å henge sammen?

– Det har jeg lurt masse på. Dette gjelder ikke bare kristne, men det er dem jeg snakker til her. Noen skriver den ene dagen at Jesus er glad i alle og støtter Leger uten grenser, neste dag kommer de med grove, stygge personkarakteristikker , særlig av politikere. Det har rystet meg og skremt meg hva enkelte får seg til å si.

– Gjelder et lite mindretall

Victoria Smenes er ung fylkespolitiker for KrF og ser som Halås «mye forskjellig» på Facebook. Hun vil imidlertid understreke at nettrollene er et lite mindretall. Og: – Facebook er også en fin mulighet til å bygge bruer og formidle kjærlighet, glede og oppmuntring. Jeg har mange kristne venner som gjør det. Men det er viktig å minne om at alle har ansvar for det de sjøl sier og skriver, på Facebook og i andre sammenhenger.

UNGDOMMEN IKKE VERST: – Mitt inntrykk er at unge ikke er verre enn voksne, snarere tvert imot, sier Victoria Smenes, profilert KrF-politiker. I denne saka snakker hun som privatperson. Smenes mener likevel Facebook i hovedsak brukes positivt. Foto: Privat Foto: privat