Det er så man kunne tro det var en aprilspøk. Også Ane Marte Hammerø i Nordveggen lo da Patterson for rundt ett år siden kom på kontoret med planene sine.

– Alle ler først, men når de hører litt mer om tankene bak, så har folk vært støttende, sier han som har startet bedriften Purenorwayair. Produktet som lanseres i dag er altså komprimert luft på flaske. Det skal koste 195 kroner for en boks med sju liter luft. Høstet inn ulike steder og renset gjennom et par filtere.

– Jeg fikk ideen om å selge frisk luft da jeg hørte om et kanadisk selskap som gjorde dette. De gjorde det først som en spøk. De solgte plastikkposer med frisk luft på ebay. Så begynte de å ha det på kanner. Jeg tror de hadde sin første ordre på 4.000 flasker til Kina, forklarer han.

Turister – og Kina.

Nå i første omgang er det turistmarkedet han retter seg mot. I tillegg til å selges på steder som Norsk Tindesenter, skal boksene også selges via nettsiden. De gjenvinnbare boksene har bilder av Geiranger, Trollstigen, Lofoten og Norge på. Sistnevnte har bilde av Trollveggen.

– Tanken min er at denne skal appelere til turistene, sier han.

– Og tenk så morsomt det er å ta med seg ren luft til venner og familie og gi dem litt følelsen du har hatt på reise hit, sier Hammerø.

– Dette blir som en markedsverifisering der vi ser om det fungerer. Etterhvert kan da kanskje Innovasjon Norge komme inn i bildet, sier Nordveggen-prosjektlederen.

Pattersons ønske er å lansere produktet i Kina mot slutten av året. Hjemmesida har allerede språkmuligheten mandarin.

– Skal man inn i Kina må man få tak i den riktige kinesiske distributøren, forklarer han og viser ivrig oversikt over luftforurensing i Kina.

Fått hjelp.

Mannen, som opprinnelig er fra Australia og har ei lang militær karriere bak seg, flyttet til Vågstranda og Rauma for andre gang i slutten av 2016. Dette for å være nær de to barna sine.

- Jeg vil jobbe for meg selv, ikke konkurrere med andre her og ha tid til barna mine morgen og kveld. Derfor startet jeg opp med dette, sier han, som har fått gode råd og veiledning fra Nordveggen undervegs.

Firmaet har også fått økonomisk støtte fra Kraftfondet i Rauma og avklaringsmidler fra Hoppid.

– Dette setter jeg stor pris på, sier han.

Utenfor boksen.

Hammerø i Nordveggen er spent på mottakelsen.

– Det er akkurat dette vi trenger. Folk som kommer med nye ideer og tenker utenfor boksen, sier hun.

Patterson minner om at man for 30 år siden aldri trodde noen skulle selge vann på flaske heller.

– Jeg håper dette går bra. Det er definitivt et marked der ute - og det er et kjent produkt.

De gjenvinnbare boksene kommer i fire ulike motiver. Ved hjelp av to ulike maskiner blir luft sugd ut fra flaskene og gjenfylt med ny, komprimert (og filtrert) luft fra ulike lokasjoner - og deretter lukket. Foto: Ragnhild Bakke
Gründer Rory Patterson og Ane Marte Hammerø i Nordveggen med de ulike luftbpks-variantene. Foto: Ragnhild Bakke