I europeisk målestokk kom Norge seint i gang med kvinnefotball. Det var noen spede forsøk på begynnelsen av 20-tallet, blant annet i Østfold. En av de første fotballkampene ble spilt den 16. juni 1928, med fire tilfeldig inndelte lag med trekkplasteret Sonja Henie.

Første kamp i regionen

I Romsdal ble den første kampen spilt omtrent 60 år seinere. Et lag fra Molde møtte et lag fra Gossen på Gossen, og den eldste spilleren på Molde var 17 år gamle Vivian Nyheim Orseth.

– Den første kampen vi spilte var mot Gossen på Gossen. Det var bare en treningskamp, men jeg tror det var den første offisielle kampen mellom to damelag i vår region, forteller Vivian Nyheim Orseth.

Begynte på grusbane

Hun har lenge vært styremedlem i Molde Fotballklubb, men fotballinteressen begynte tidlig.

– Vi var en del jenter mellom 9 og 12 år som begynte å spille fotball på grusbanen på Sellanrå skole. Vi var det første jentelaget i byen – riktignok var det noen gatecuplag i byen – men det var fra den samme tida, forteller hun.

– Veldig bra satsing

Men i 1978 skulle det bli mer alvor i kvinnefotballen i byen. Da stilte Molde byens første kvinnelag i et lokalt divisjonsspill med ni lag. Med i divisjonen var Sunndal 1 og 2, Kristiansund FK, Frei, Ulvungen, Averøykameratene, Grykameratene og Eide.

– I 1978 ble det divisjonsspill. Jeg var bare 17 år den gangen og eldst på laget, så vi var ikke gamle jentene, forteller hun.

Og det var et lag med stor entusiasme som stilte i seriespillet.

– Vi spilte kampene våre på kunstgrasbanen, men fikk også spille noen få kamper på Molde stadion. Det var veldig bra satsing og ordentlig «drive» i trenerne våre, forteller hun.

Unge jenter

Trenerne for de første damene var Snorre Strand, Geir Eivindson og Arild Folldal, men Snorre Strand vil ikke ta æren for at damene kom på banen.

– Leif Sylte var formann i det som den gangen het gutte- og junioravdelingen. Det var han som etablerte jentefotball i klubben og fikk det i gang. Vi spilte i seniorserien, men det var jo like mye et juniorlag som et damelag, forteller Strand.

Gode resultat

Og jentene fra Molde fikk gode resultat tidlig.

– Vi hadde et godt lag og var blant annet i finalen i Norway Cup i 1980. Dessuten var vi med i det som het K-cupen. Det var verdens største kvinnefotballturnering og vi kom oss helt til kvartfinalen. Jeg tror også vi kom oss helt til kvartfinalen i NM, forteller Vivian Nyheim Orseth som skryter av samholdet i laget.

– Vi var en utrolig bra gjeng som holdt sammen i mange år, forteller hun.

Høgt nivå på moldejentene

Vivian Nyheim Orseth skryter av både satsingen og nivået på kvinnefotballen i regionen.

– Jeg vil si at satsingen i Molde var veldig bra fra starten av. Etter vi spilte Norway Cup i 1980, måtte jeg være igjen i Oslo fordi jeg var utplassert i jobbsammenheng. Den gangen var BUL det beste laget i Norge, og jeg ble med på noen treninger der. Jeg synes ikke det var mye høgere nivå på treningene der enn det vi holdt i Molde, forteller hun.

Også enkelte av lagvenninnene holdt høgt nivå på banen.

– Unni Indergård var nok den beste og hun var vel innom landslaget også. Hun var talent i alt hun prøvde på, sier Nyheim Orseth.

Mange lag

På 1980-tallet begynte man å satse skikkelig på kvinnefotball i Norge – noe man også merket her i regionen.

– Det var veldig mange lag i regionen, men dette førte også til at det ble vanskelig for mange å stille lag etter hvert. Litt slik man ser i herrefotballen i dag. Det gjorde det vanskelig å få en god serie, forteller Nyheim Orseth som ikke spilte for Molde FK lenge før hun ga seg.

– Jeg spilte til jeg var tidlig i 20-åra da jeg ble gravid. Etter det ble jeg trener for et småjentelag, forteller hun.

Harde dueller

Hun husker godt harde dueller i de første kvinnekampene i regionen.

– Jeg husker at jeg spilte mange kamper mot mora til Ada Hegerberg. Gerd Stolsmo spilte på Ulvungen og vi hadde mange harde «fighter». Det var liksom henne vi skulle ta. Jeg møtte henne nettopp på Aker Stadion og vi pratet mye om kampene vi møttes, forteller hun.

Opprykk?

Som styremedlem i Molde Fotballklubb følger hun fortsatt fotballen tett. Men kvinnefotballen følger hun kanskje ikke så mye med på som hun ønsker.

– Nei, det må jeg dessverre si. I dag følger jeg altfor lite med. Dette var min kjepphest tidligere, men dessverre blir det ikke brukt nok tid på dette nå. Men de var ikke så langt unna opprykk i fjor, og det er klart at om de rykker ut så blir det stilt helt andre krav til økonomi og oppfølging. Da blir situasjonen en helt annen, forklarer Vivian Nyheim Orseth.

I 1994 spilte Molde FK i 1. divisjon. Dette er den eneste sesongen damelaget har vært i den øverste divisjonen i landet.

I 1978 stilte byens første damelag i fotball lag i en lokal serie. De unge jentene holdt et høgt nivå og spilte blant annet finale i Norway Cup. Faksimile: Romsdals Budstikke