Somalieren er nå en av to som har praksisplass hos Tugushan Alp, tyrkeren som driver Urban Gartneren AS i kjelleren hos Grand Fjære næringspark. Her dyrkes salater og mikrogrønt med ledbelysning, uten eksponering fra dagslys. Praksisplassen her har de fått gjennom deltakelse på kurs i regi av A2B og Bjørn Jarle Kleppen.

– Vi er nå i gang med det andre kurset vårt i Molde. Det er et yrkesrettet norskkurs, hvor deltakerne også får praksis i lokale bedrifter. Kursopplegget skal komme inn etter voksenopplæringen for folk med liten eller ingen erfaring fra norsk arbeidsliv, sier Bjørn Jarle Kleppen.

Oppkvalifisering

– På kurset ønsker vi at de skal lære et grunnleggende bransjenorsk, så komme seg ut og praktisere det. Altså både språkpraksis og yrkespraksis. Språk er ofte den største barrieren fra å komme inn i arbeidslivet, sier Kleppen.

Hos Reklameservice på Årø jobber nå chileneren Gustavo Velez Hormazabal. Han var utdannet grafisk designer da han kom til Norge og fikk jobb på fiskefabrikk i Ålesund.

– Så var jeg uten jobb i ett år, og det var vanskelig å finne noe. Jeg kunne ikke norsk, på fiskefabrikken hadde praten gått på engelsk. Da fikk jeg en idé: kanskje jeg skal spørre Nav om å få gå på språkkurs? Etter noen måneder kom det en mail: «Du begynner på mandag», forteller Hormazabal.

Kurset var det første i regi av A2B, og han var den første som fikk fast jobb.

Jobbmuligheter

Marianne Øverland Hjelset er ansvarlig for grafisk produksjon hos Reklameservice.

– Jeg tror man må være lærevillig, engasjert og ha lyst til å lære språket for å få jobb. Kan man ikke språket blir det vanskelig, spesielt her hvor man har en kundebasert jobb, sier Hjelset.

Også i kjelleren til Tugushan Alp finnes det jobbmuligheter:

– Jeg kom sjøl hit fra Tyrkia, og tror jeg er integrert. Sjøl liker jeg å legge til rette for dem som vil opp og fram. Nå har jeg ansatt fire-fem stykker på deltid, og målet er å gi jobb til de som kan bidra til bedriften i framtida, sier Tugushan Alp.

Bjørn Jarle Kleppen (f.v.), Marianne Øverland Hjelset og Gustavo Velez Hormazabal utenfor Reklameservice sine lokaler på Årø. Foto: Kristian Havnes Klemetzen