Etter 12 år som kommunikasjonssjef i Storebrand, har han nå gått til den nordiske nettmegleren Nordnet i en nyopprettet stilling som spareøkonom. Nordnet er en bank for investeringer i aksjer og fond, med kontor i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Ved kontoret i Norge er det 30 ansatte, som holder til i Akersgata i Oslo. Totalt har banken 500 medarbeidere ved kontorene i Oslo, Stockholm, København og Helsinki.

Som spareøkonom er Bjørn Erik Sættem Nordnets ansikt utad i Norge, sammen med investeringsøkonom Tom Hauglund.

Bjørn Erik Sættem bebuder at han blir mye å se i media framover. I tillegg er han fast programleder annenhver uke på Nordnets egen podkast Pengepodden.

Han er for øvrig en av fire romsdalinger som jobber i Nordnet i Oslo. De tre andre er markedssjef Kristine Hollingen fra Julsundet, markedskoordinator Espen Helseth fra Bud og kunderådgiver Jørgen Solheim fra Molde.

– Sparernes vaktbikkje

– Jeg brenner for sparing, investering og pensjon, og tar mål av meg til å bli sparernes nye vaktbikkje. Som spareøkonom vil jeg gi Nordnets kunder – og alle andre interesserte – gode råd om langsiktig sparing, sier Bjørn Erik Sættem, som er fra Bjørset i Molde. Han bor nå med kone og tre barn i Asker.

– Kona mi er fra Asker, og ville ikke flytte til Molde. Dermed ble vi her, sier Bjørn Erik Sættem.

Han er utdannet siviløkonom fra Norges handelshøyskole i Bergen, og har jobbet med sparing og pensjon i 20 år.

– Jeg begynte som økonomisk journalist i Dine Penger i 1997, og ble etter hvert redaksjonssjef og redaktør. Jeg var der i ni år. Jeg ble redaktør sammen med Tom Staavi da Christian Vennerød og etter hvert Carsten O. Five sluttet, forteller Bjørn Erik Sættem.

Ukentlig på TV2

Fra den tiden vil mange også huske ham som fast økonomikommentator i «God morgen Norge» på TV2.

– Jeg var på skjermen i Frokost-TV hver uke i to år. TV-erfaringa har vært nyttig å ha med seg. Å la seg intervjue på direktesendt fjernsyn er en øvelse særlig når en får uventa spørsmål. I tillegg stammer jeg litt. Direktesendt TV, podkast og foredrag er en ekstra utfordring for meg. Plutselig kan jeg stå fast.

– Ja, det gikk kjempebra – og går fortsatt bra. I voksen alder har jeg lært meg noen teknikker som gjør at jeg stammer lite når jeg må prestere. Da jeg var barn, og gikk på Kvam skole og senere Bekkevoll ungdomsskole, stammet jeg kjempemye da jeg for eksempel leste høyt for klassen, sier Bjørn Erik Sættem.

Fra Dine Penger gikk han over til Storebrand som kommunikasjonssjef.

– Her var jeg innom alle forretningsområder i Storebrand, mest innenfor pensjon og sparing. Men også forsikring og bank. Etter å ha vært i Storebrand såpass lenge, fant jeg i fjor sommer ut at det kanskje var på tide å finne på noe nytt. Det var langsiktig sparing, fond og pensjon jeg var mest interessert i. Jeg tenkte at en spareøkonomstilling i et mindre selskap kunne være spennende. Og nå sitter jeg i Nordnet, som er en nordisk nettmegler hvor en kan kjøpe aksjer og fond på nett. Som sådan er Nordnet Nordens største. Vi har ikke fysiske kontor med kundebetjening. Alt skjer på nett og telefon. sier Bjørn Erik Sættem.

Folkeopplysningsjobb

Han kaller sin nye stilling en folkeopplysningsjobb,

– Det betyr for eksempel at jeg vil snakke om hvordan du sparer smart til pensjon, hvordan du setter sammen en robust fondsportefølje – og om du bør velge aksjesparekonto, investeringskonto, IPS – eller alle.

– Å være vaktbikkje betyr at jeg må tørre å kritisere selskaper og bransjekolleger som jeg mener gir dårlige råd, eller som selger dårlige eller for dyre produkter. Jeg synes det er viktig at sparerne forstår hvilke produkter og tjenester de kjøper – og kostnadene for dem, sier Bjørn Erik Sættem.

– For menigmann er ikke minst pensjon komplisert. Hvor krevende er det å formidle informasjon om det på en slik måte at folk flest forstår det?

– Det er ikke så vanskelig. Mitt budskap har vært – både tidligere og der jeg er nå – at pensjon egentlig er ganske enkelt, hvis du holder deg på overflata. Hvis en skal kunne detaljene, blir det mer komplisert. Men i bunn og grunn er det slik at jo lengre du jobber – og jo mer du tjener – jo høyere pensjon får du både i Folketrygden og i bedriftens pensjonsordning. Hvis du har hatt et langt arbeidsliv, får du som regel en grei pensjon. Når det gjelder privat pensjonssparing, er det også slik at en kommer greit i mål om en nedbetaler boliglånet før pensjonsalder og starter tidlig med månedlig sparing i aksjefond, sier Bjørn Erik Sættem

Spydspiss

Han blir Nordnets spydspiss når banken skal konkurrere med blant andre Storebrand om pensjonskunder. Ansettelsen av Bjørn Erik Sættem er et ledd i at Nordnet skal satse sterkere på fond og pensjon.

– Hva består jobben som spareøkonomi i?

– Det er en todelt rolle: Det er å snakke om langsiktig sparing i media. Akkurat i dag er jeg på VG og E24 med en sak om hvordan Nordnets kunder agerte under børsuroen tidligere i vinter. Jeg forsøker å gjøre Nordnet synlig i media for å bygge merkevaren. Den andre delen av jobben er å snakke til våre kunder i interne kanaler. Det vil si i nyhetsbrev til våre kunder, i vår radiopodkast og i nettmøter, hvor våre kunder kan melde seg på og stille spørsmål. Etterpå blir nettmøtet lagt ut på Nordnetbloggen og på YouTube. Alle – både Nordnet-kunder og andre – kan gå inn og se. Vi har også kundeseminar rundt om i landets største byer, hvor jeg skal snakker om langsiktig sparing og pensjon, sier Bjørn Erik Sættem.

– Hva er ditt bilde når det gjelder romsdalinger og deres forhold til penger?

– Sunnmøringene var de som tradisjonelt var kjent for å være flinke med penger. Når folk får vite at jeg kommer fra Molde, får jeg høre at moldensere er flinke med penger, flinke til å investere og arbeidsomme. Jeg har følelsen av at romsdalingene har tatt over sunnmøringenes plass som de som er driftige og flinke med penger. Det skyldes i stor grad Røkke og Gjelsten, fordi de er kjent som romsdalinger og har vært utrolig dyktige med forretninger. Når jeg er rundt omkring i jobbsammenheng, får jeg høre at moldensere er flinke med penger. Det synes jeg er morsomt, sier Bjørn Erik Sættem.

Ta posisjon i pensjonsmarkedet

Bjørn Erik Sættem forteller at Nordnet, siden oppstarten i Norge i 2001, har tatt en solid

posisjon innen sparing og investering.

– De fleste av våre ca. 70.000 norske kunder er aktive sparere, som ønsker å ta egne valg for sine sparepenger. På nordisk basis har vi rundt 600.000 kunder. Mens Tom Hauglund, investeringsøkonomen vår, gir de mest aktive kundene børsnyheter og analyser, vil jeg konsentrere meg om langsiktige trender og spareprinsipper – for å nå pensjonssparerne, sier Bjørn Erik Sættem

Nordnets sjef i Norge, Anders Skar, legger ikke skjul på hva den tidligere Storebrand-toppen skal brukes til: Å ekspandere Nordnets virksomhet og ta en solid jafs av det store pensjonsmarkedet – blant annet ved å tilby pensjonskapitalbevis og IPS – Individuell pensjonssparing.

– Har knallsterk kompetanse

– Jeg er veldig glad for å få en så rutinert kollega som Bjørn Erik med på laget. Han har knallsterk kompetanse innen sparing, pensjon og personlig økonomi. Like viktig er det at han er flink til å forklare vanskelige finansting på en enkel måte, sier Nordnet-sjefen.

Ifølge Anders Skar er målet at Bjørn Erik Sættem skal bli blant Norges mest profilerte rådgivere innen langsiktig sparing.

– Største sparefeil

Den største feilen han mener norske sparere gjør, er at de har altfor lav aksjeandel i sparinga si.

– Nordmenn har over 1.100 milliarder kroner i bankinnskudd, og kun et par hundre milliarder i aksjefond og enkeltaksjer. Dermed går de glipp av mye langsiktig verdistigning på sparepengene sine. Å flytte en andel av pengene fra bank til aksjefond, er hans klare råd. En økning i aksjeandelen fra 50 til 80 prosent i pensjonssparinga, kan anslagsvis bety ett prosentpoeng høyere årlig forventet avkastning – for eksempel fra 5 til 6 prosent årlig avkastning. Dette kan øke verdien på investeringa di med over 25 prosent i løpet av et yrkesliv, sier Bjørn Erik Sættem.!

Han forteller at han har anbefalt sine foreldre å spare i aksjefond – også etter at de ble pensjonister. Nå har mora hans, Gerda Elisabeth Sættem, halvparten av sparepengene i aksjefond og andre halvparten på høyrentekonto i bank.

– I fjor fikk mamma en avkastning på hennes aksjefond på om lag 60.000 kroner – det er et kjærkomment tillegg til hennes sykepleierpensjon, sier han.

Han legger til at aksjefondene til hans foreldrene – i likhet med andre aksjefond – halverte seg under finanskrisen for ti år siden, men fire-fem år senere var de oppe igjen på det tidligere toppnivået.

Han sier at en bør ha minst fem års sparehorisont for aksjefond, siden aksjekursene svinger i verdi. Med så lang horisont er man rimelig sikker på at aksjefondet vil gi høyere avkastning enn banksparing.

Bjørn Erik Sættem avslutter med et enkelt råd til alle som vil komme i gang med sparing: Opprett en månedlig spareavtale i et rimelig globalt aksjefond. Øk sparebeløpet etter hvert som du får bedre råd. Dette vil kunne gi deg en pen tilleggspensjon når du en gang skal pensjonere deg.