Fylkesmannen mener det ville skurret dersom hele Gjemnes gikk sammen med Kristiansund kommune.

– Søknadene om grensejustering har vært mye vanskeligere å behandle enn kommunereformen med kommunesammenslåinger. Når grenser skal endres, kommer du så nært innpå folk. Vi ser at bygd står mot bygd, nabo står mot nabo, debatten blir skarp. Og så er jeg fullstendig klar over at de som ikke får det etter sitt hode, blir så skuffet, sier fylkesmann Lodve Solholm.

– Rådet om Gjemnes har vært vanskeligst

– Vi står støtt på anbefalingen

Vi har vurdert både fram og tilbake. Medarbeiderne mine har gjort en fantastisk grundig jobb. Den endelige beslutningen om å tilrå grensejusteringen ble tatt denne uka, sier Solholm.

Åpner for nye Gjemnes-forhandlinger

Fylkesmannen åpner likevel for at hele Gjemnes kommune kan ta opp igjen diskusjonen om å slå seg sammen med andre kommuner.

– Dersom Gjemnes kommunestyre finner ut at resten av kommunen vil gå til Kristiansund, vil jeg ikke motsette meg det, sier han.

– Hvor tungt veier argumentet at det må være samsvar mellom grensejusteringen og bo- og arbeidsmarkedet slik det fungerer i dag?

– Det tillegger jeg stor vekt. Det handler om hvordan hverdagsregionen fungerer. Når jeg følger resonnementet om at kommunesammenslåing eller grensejustering skal være i samsvar med bo- og arbeidsmarkedet, kunne jeg ikke ha anbefalt å la hele Gjemnes kommune gå til Kristiansund, sier Lodve Solholm.

– Trygg på at vi er på rett kurs

Fylkesmannen er forberedt på at mange blir skuffet etter å ha hørt hans råd til grensejusteringer.

– Jeg er trygg på at vi er på rett kurs i Møre og Romsdal. Fra nå av og fram til Kommunaldepartementet tar den endelige beslutningen, er det politikk. Jeg som fylkesmann har ikke tenkt å gå inn i polemikk med ordførerne i de berørte kommunene. Fylkesmannen er bedt om å vurdere søknadene og gi et faglig råd. Det har jeg gjort.

– Har du opplevd mye press fra kommuner eller enkeltpersoner i grensejusteringene?

– Nett-trollene må vi bare overse. De som har henvendt seg til fylkesmannen, har vært saklige i argumentasjonen. Jeg har ikke opplevd noen ufine angrep i denne saka, sier fylkesmann Lodve Solholm.