Sylvi Listhaugs politiske prosjekt har forskrekket og forarget, men også begeistret folk de to siste ukene. Mange har følt seg forulempet etter at Listhaug tok i bruk et virkemiddel som hittil har vært ukjent blant norske politikere:  I et innlegg på Facebook brukte hun bilde av IS-krigere som bakgrunn for budskapet: Ap  setter rettighetene til terrorister foran landets sikkerhet.

Denne koplingen mellom Arbeiderpartiet og rikets sikkerhet, førte til den mest opprørte stemningen norsk politikk har opplevd på mange år. Statsminister Erna Solberg beklaget og tok avstand fra innlegget, til sist gjorde Sylvi Listhaug det samme. Det endte som kjent med at Listhaug gikk av som justisminister tirsdag morgen. På tur ut av regjeringskontorene smelte hun døra hardt etter seg og lovet at hun ikke hadde tenkt å forandre seg.

En fersk meningsmåling Respons har tatt opp for Romsdals Budstikke og Sunnmørsposten, viser hvordan folk i Møre og Romsdal opplever det politiske klimaet og Sylvi Listhaugs avgang. Stemningen er svært tydelig: Sylvi Listhaug seiler på en medgangsbølge, og partiet hennes er nå det klart største i dette fylket. Oppslutningen Fremskrittspartiet får med 26,8 prosent, må vi tilbake til 2009 for å finne maken til.

Det enkle bildet ser sånn ut: Møre og Romsdal er blåere enn ved valget i september. Lokomotivet som trekker, heter Sylvi Listhaug.  I vogna bak lokomotivet sitter statsminister Erna Solberg trygt. Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre sitter stadig lengre bak i toget.

Skal du kapre nye velgere, må de hentes fra andre parti. Arbeiderpartiet famlet i valgkampen. Det så Sylvi. Hun pekt ut Arbeiderpartiet som hovedfiende.  Etter den politiske debatten på Nordsjøfestivalen i Elnesvågen 12. august i fjor, var Sylvi åpen overfor Romsdals Budstikke på hva strategien var:  «Det er Arbeiderpartiet vi skal bekjempe. Vi skal rette skytset mot dem», sa hun.

Denne strategien har Sylvi Listhaug vært tro mot, uavhengig av om hun har snakket som Frp-politiker eller som statsråd i Erna Solbergs regjering.  Ved enhver anledning som har bydd seg, har hun angrepet Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre. Har andre partiledere forsøkt seg på å være enig med Støre, har hun gitt dem en verbal uppercut i samme slengen. Vi hørte det i avskjedshilsenen Listhaug kom med før hun forlot justisministerkontoret: Støre er uegnet til å bli landets statsminister. Kristelig Folkeparti er uten ryggrad. De som reagerte på Facebook-innlegget hennes,  hadde til hensikt å kneble ytringsfriheten hennes, var budskapet.

Hva mener velgerne i Møre og Romsdal om det de har sett og hørt?

Sylvi Listhaug – ikke Fremskrittspartiet og Siv Jensen – har lykkes i å få flere sympatisører. Hadde det vært valg i dag, ville Frp økt fra to representanter til tre på Mørebenken på Stortinget. I alle deler av fylket har Listhaug fått flere tilhengere. Hver fjerde velger på Sunnmøre stemmer på Sylvi, hver femte velger på Nordmøre og hver sjette velger i Romsdal.

Spesielt menn har blitt sjarmert av Sylvi. Hver tredje mannlige velger sier de ville stemt på Sylvi hvis det hadde vært valg nå. Hver sjette kvinne stemmer Frp – noen få prosent mer enn i fjor høst.

Den store forskjellen mellom menn og kvinners favoritter er interessant. For et halvt år siden var Arbeiderpartiet det største kvinnepartiet med 25 prosent av velgerne. Dette er fortsatt Arbeiderpartiets trumfkort:  Ap har flest kvinnevelgere. Nå 23 prosent.

Dagens meningsmåling gir ingen klare svar på hvorfor 60 prosent av kvinnene i dette fylket er fornøyd/svært fornøyd med at Sylvi Listhaug trakk seg som justisminister. Noen var glad de ble kvitt henne i regjeringen, andre kan har vært fornøyd med at hun fra plassen som vanlig stortingsrepresentant kan fortsette å utfordre regjeringen og venstresida i innvandringspolitikken.

Overført til Sylvi Listhaugs prosjekt:  Hun har tatt på seg rollen med å snakke vanlige folks språk.  «Jeg kaller en spade for en spade», sier hun. Og så har hun vist at hun ikke bryr seg om «rett fra levra-språket» koster henne masse kjeft, statsministerens vrede og statsrådjobben. Sylvi har et langsiktig prosjekt. Du skjønner?