26. mars åpner Millas som den første av tre nye butikker på Bølgen kjøpesenter i Elnesvågen. Etter påske står Aandahls og Velvet for tur.

– Dette blir et løft for Fræna og kommende Hustadvika, sier Camilla Beinset (38).

Drypper på alle

Beinset skal, i likhet med den nylig avvikla butikken i samme lokaler, føre Name It-barneklær. I tillegg skal hun selge leker, gave- og interiørartikler.

– Jeg er ikke tilknyttet kjede, men har startet eget AS og blir eneste ansatte. Jeg står fritt, noe som er en fordel når jeg skal ta inn varer, sier Beinset, som har jobbet i 21 år på Dale Bruk og ser fram til å starte egen virksomhet.

– Du blir en av tre nye?

– Tre nye aktører er flott. Når de får kunder vil det jo dryppe på oss andre. At Aandahls kommer inn er viktig. Jeg håper engasjementet rundt senteret gjør at noen vil ta over de gamle Kiwi-lokalene også, sier Beinset.

Lokal handel

1. mars meldte Romsdals Budstikke at Torill Hamre hadde solgt Torill AS sitt varelager og interiør til U. Aandahls Eftf og at Aandahls hadde intensjon om å starte butikk på Bølgen. Som butikkansvarlig i den 500 kvadratmeter store butikken kommer Johanne Storvik Drejer (33), som tidligere har jobbet i kafeen til Aandahls i Storgata.

– Dette blir kjempespennende. Jeg ser fram til å jobbe med mote, sier Drejer.

– Hva tenker du om konkurransen?

– Jeg ser ikke på de andre butikkene som konkurrenter. Det er bare positivt at flere butikker åpner samtidig. Det tror jeg Elnesvågen trenger. Dette lover veldig bra. Vi skal ha både dame- og herreklær som følger trendene og har kvalitet. God service er også viktig sånn at folk handler lokalt framfor å bruke internett, sier Drejer.

– Framsnakke hverandre

Også Mona Tornes (33) og Siv Hovde (36), henholdsvis butikksjef og assisterende butikksjef i mote- og interiørbutikken Velvet, ser på de andre butikkene som supplement for å skape liv og handel i sentrum. De «flytter inn» i de tidligere Bølgen sko-lokalene, hvor porten har vært nede i to år etter at skobutikken flyttet til større lokaler i Bølgen.

– Det er perfekt timing at flere butikker starter samtidig. Det blir en kickstart for alle butikkene. Vi er opptatt av å framsnakke hverandre og fylle sentrum med folk igjen, sier Siv Hovde.

– Hva skal Velvet selge?

– De siste årene har klær til yngre damer vært et savn i Elnesvågen. Vi skal ta inn godt etablerte og nye merker. Foreløbig er det hemmelig hvilke merker vi skal ha. I tillegg skal vi ha unike interiørartikler, sier Mona Tornes.

– Vi må få ungdommen tilbake på senteret, sier Hovde.

Mangeårig drøm

De to Velvet-ansatte har tidligere jobbet sammen på Torill AS. Mona Tornes var ansatt fram til avviklingen, Siv Hovde fram til for et halvt år siden. I mange år har damene snakket om å starte noe eget. Det at Torill AS la ned på Bølgen ble «sparket bak» for å gjøre drømmen til virkelighet.

– Jeg gleder meg veldig til åpningen i april. Det har vært en lærerik prosess å etablere et AS. Å starte butikk er mer arbeid enn man tror, sier Tornes.

– Generasjonsskifte i Elnesvågen

Paul Gunder Groven, styreleder i Bølgen Eiendom AS, ser for seg at Elnesvågen står foran en oppsving.

– Det er veldig positivt med tre nye butikker i Bølgen. De tre unge butikklederne står for et generasjonsskifte, noe jeg tror vil være bra for Elnesvågen. Jeg har troen på at disse butikkene sammen med oppstarten av kafeen På tvers og Intersport i sentrum, vil gi en «restart» for Elnesvågen, sier Paul Gunder Groven, styreleder i Bølgen Eiendom AS.

Signaleffekt

– Hva betyr det å få inn en etablert aktør som Aandahls?

– Det at en så stor aktør viser at de ser potensialet i Elnesvågen og Fræna er et viktig signal. Sammen med klesbutikker for barn og ungdom vil utvalget nå bli mer komplett, noe som vil hindre handelslekkasje, sier Groven.

Ett lokale igjen

Med nye butikker blir det bare ett ledig butikklokale igjen i Bølgen. De tidligere Kiwi-lokalene i første etasje har stått tomme i to år.

– Vi jakter på dem som vil drive noe sjøl, og ønsker ikke tomme lokaler verken på Bølgen eller i sentrum. Den som vil være med på oppsvingen i Elnesvågen må bare melde seg. Mitt neste ønske nå er at hele sentrum får minimumsåpningstider, for eksempel at alle forplikter seg til å holde åpent til 18, som de innfører i Molde nå, sier Groven.

–Restart: Paul Gunder Groven mener nyetableringene i Elnesvågen den siste tiden har gitt en «restart». Bildet er tatt tidligere. Foto: Eirik Heen