– Det har vært skikkelig vinter! Noen steder ligger det fortsatt mye snø, mens det i ytre er bart, men med desto mer tele, sier Jostein Gridseth, som driver Hageland Slætta i Malmefjorden.

– Hvor mye på etterskudd er våren?

– Den kan fort være 14 dager forsinka. De to-tre siste åra har det vært telefritt på denne tida. Men det er normalt med svingninger, sier han.

Dusj det vintergrønne

Tele eller ei. Det er mye man kan gjøre i hagen allerede nå, selv om stedvis snø og bitende kulde legger noen begrensninger. Det første man bør gjøre er å rulle ut hageslangen og dusje over vintergrønne vekster i krukker, bed og på plena.

– Vanne nå?

– Ja. For å unngå at det grønne på planten tørker inn og blir brunsvidd må man dusje hele planten. Bruk rikelig med vann. Telen i jorda gjør at den ikke får tatt opp fuktighet fra bakken, sier Gridseth.

– Er det realistisk å håpe at kulda har tatt knekken på brunsneglen?

– Det er umulig å si. Det kan godt være en del har dødd ut, sier Gridseth.

– For tidlig å gjødsle

Beskjæring av frukttrær, prydbusker og prydtre passer fint å gjøre på denne tida. Men ligg unna rosebuskene. De bør man vente med til uti april med å ta for seg.

– Det er fint å rake og rydde hagen for løv, tørrgress og greiner. Det er lettere å få opp rusket nå som underlaget er så hardt. Så er man ferdig med det. Men det er for tidlig å begynne å gjødsle og kalke. Det kan man gjøre uti april, sier Gridseth.

Grønnsaksdyrking i vinden

Gridseth forteller at de selger stadig mer pallekarmer og drivhus i ulike størrelser.

– Mange vil dyrke grønnsakene og krydder sjøl. Med pallekarmer får man det opp fra bakken og man kan fylle på med ny, ugressfri og godt gjødsla jord. Ta gjerne ungene med på planleggingen, sier Gridseth.

– Hva anbefaler du å begynne med?

– Gulrot, reddik og sukkererter er greie startgrønnsaker, sier Gridseth, som anbefaler å vente litt med å begynne å så inne.

– Hvis man starter for tidlig kan planten i vinduskarmen ha kommet for langt før den er klar til å settes i jorda ute, sier Gridseth.

Blomster som tåler en støyt

Det å få vårfølelsen i form av blomster er det imidlertid ikke for tidlig å begynne med.

– Plant i stemor, lyng og påskeliljer i en krukke. De tåler godt fem-seks minus, og er veldig fine dekorasjoner ute, sier Gridseth.