Etter debatten i Stortinget tirsdag formiddag får vi snakke med Steinar Reiten, KrFs stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal. Det ble en hektisk dag mandag, med et over fire timer langt møte i landsstyre og stortingsgruppa i partiet, og tirsdag offentliggjorde Listhaug at hun trakk seg som justisminister.

– Dette kom overraskende på alle tror jeg. Sjøl statsministeren fikk ikke vite det før langt utpå kvelden i går etter det jeg forstår, sier Reiten.

– Var det dette dere i KrF hadde håpet på?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Hva som ble sagt i vårt møte og hvilken strategi vi hadde, det forblir internt, sier Reiten.

Partileder Knut Arild Hareide gikk ut etter møtet og sa at partiet ville støtte et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug.

– Det jeg kan si er at jeg vil gi Sylvi (Listhaug) honnør for at hun opptrådte ryddig og tok konsekvensen av det hun såg at tegnet seg i Stortinget, sier Reiten.

– Når det er sagt, må jeg si at jeg reagerer på uttalelsen som kom på pressekonferansen i forbindelse med avgangen. At hun føler at hun ble kneblet, bare dager etter at hun ga en uforbeholden unnskyldning, det føler jeg vitner at hun ikke har skjønt alvoret i saka, sier KrF-politikeren.

Stilen passer ikke embetet

Han sier hele situasjonen ikke bare handler om en enkelt sleivete kommentar i et Facebook-innlegg.

– Budskapet er et konsentrat av en type konspirasjonstenking som blomstrer i sosiale medier hos folk langt ute til høyre i det politiske landskapet. Det er ikke tvil om at en del av den typen retorikk utgjorde mye av idéfundamentet til det som skjedde 22. juli, sier Reiten.

At disse holdningene presenteres av landes justisminister, kunne ikke KrF akseptere.

– Vi aksepterer unnskyldningen, men ikke at holdningen fortsatt er der. Sylvi Listhaug virker polariserende og splittende, det er grunnen til at landsstyret ikke lengre hadde tillit til henne som justisminister. Stilen hennes går ikke i hop med embetet hun har hatt, sier Reiten.

Når hun møtte pressen tirsdag morgen, sa Listhaug at KrF var et parti som mangler ryggrad.

– Vi fikk en bredside fra Frp. Men jeg har fått mange meldinger fra folk som mener det stikk motsatte. Nå har vi sagt at nok er nok, og det har mange satt pris på.

Menneske bak politikeren

Reiten sier at Krf vil være et konstruktivt opposisjonsparti, som vil ha en tett dialog med den sittende regjeringa.

– Vi er det eneste gjenværende sentrumspartiet. Vi skal løfte fram de gode sakene våre og føre en trygg og forutsigbar sentrumspolitikk. Vi var tydelig før valget på at vi ønsket en regjering ledet av Høyre og Erna Solberg. Statsministeren ser kanskje at livet ville vært lettere om hun orienterte seg mer mot sentrum, sier Reiten.

– Hva betyr dette for dere på Mørebenken?

– Jeg har alltid hatt som utgangspunkt som politiker å skille mellom politiker og person når det går ei kule varmt i politiske saker. Vi er vanlige mennesker alle sammen, og det er viktig å kommunisere på det personlige plan sjøl når det stormer politisk, sier Reiten.

– Etter en slik runde som vi har hatt nå må vi respektere at det er sterke følelser som er satt i sving. Politikere som innehar toppverv, uavhengig av parti, må gjennom runder i politikken som tar på politisk. Jeg forstår at dette må ha vært tøft for Sylvi som person og med familie, dette er ikke unikt ved henne. Vi har sett det tidligere med Torbjørn Jagland og Valgerd Svarstad Haugland. Det er noe jeg har tenkte på oppi dette, at man ofte glemmer dette - at det er et menneske bak politikeren, sier Reiten.