Sammen med Borgerlisten fremmet Margareth Hoff Berg (Frp) forslaget om å stoppe tvert i formannskapet, men ble nedstemt.

– Det er en del skepsis til hva ordningen skal inneholde. Det er dumt at det skal gå to år på å evaluere den nå, sa Hoff Berg til kommunestyret og foreslo å droppe ordningen.

Vil holde på forfatterne

Frøydis Austigard (V) mente det blir vemodig å ha et opphold.

– Jeg håper at vi kan fortsette å ta i mot forfattere om to år, men jeg vil holde på forfattere, ikke åpne for andre kunstøvere, sier Austigard og la til:

– Prosessen med å velge ut kan bli bedre

Høyres Eva Britt Mauseth er også styremedlem i Bjørnsonfestivalen.

– Fribyforfatterordningen er viktig. Vi har befestet oss som en kulturby. Vi tør å ta opp viktige tema. Det vil være uheldig å si stopp til ordningen nå. Vi har råd til å ta imot dem. Om det så er slik at de gir oss noen utfordringer, så tar vi det og lærer av det. Prosessen med å velge ut hvem som kommer, kunne imidlertid vært bedre, slik at vi ikke får problemene i etterhånd, mente Mauseth.

Hoff Berg mente imidlertid at ordningen har gått ut på dato.

– Det er andre som også har trusler mot seg og trenger hjelp, men som ikke har mulighet til å bli valgt ut på disse premissene. Vi får ta den opp til ny politisk behandling når evalueringen av den er på plass i 2020, sier Hoff Berg.

Å fryse ordningen i to år, slik rådmannen anbefaler, ble enstemmig vedtatt.